logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu

DEBUT DE AN ŞCOLAR ÎN SIGURANŢĂ

În anul şcolar 2024-2025, activităţile se vor desfăşura în conformitate cu PLANUL NAŢIONAL DE COMBATERE A VIOLENŢEI ŞCOLARE, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1065 din data de 28.08.2024, prevederi ce sunt transpuse şi la nivel judeţean în cadrul Planului Teritorial Cadru de Acţiune pentru siguranţa şcolară.

În judeţul Sibiu, în anul şcolar 2024-2025, funcţionează un număr de 368 unităţi de învăţământ preuniversitar (190 cu personalitate juridică şi 178 fără personalitate juridică), 183 în mediul urban (132 cu personalitate juridică şi 51 fără personalitate juridică) şi 185 în mediul rural (58 cu personalitate juridică şi 127 fără personalitate juridică).

Dintre acestea, 330 unităţi de învăţământ se regăsesc în sistemul de învăţământ de stat, iar 38 unităţi de învăţământ, în cel privat.

După tipul unităţilor de învăţământ distribuite în mediul urban, respectiv rural, situaţia acestora se prezintă astfel:
- 155 creşe/ grădiniţe, dintre care 86 în mediul urban şi 69 în mediul rural;
- 158 şcoli primare/ gimnaziale, dintre care 45 în mediul urban şi 113 în mediul rural;
- 37 licee/ colegii, dintre care 36 în mediul urban şi 1 în mediul rural.
- 18 alte unităţi de învăţământ care fac parte din reţeaua şcolară (cluburi sportive/ cluburi ale copiilor, şcoli postliceale etc.), din care 20 în mediul urban şi 5 în mediul rural.

Premergător începerii anului şcolar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, au fost executate următoarele activităţi:

Au fost organizate acţiuni de verificare a modului de asigurare a pazei şi protecţiei unităţilor de învăţământ preuniversitar, ocazie cu care au fost constatate următoarele:
- 53,5% (197) dintre unităţile de învăţământ deţin analiză de risc la securitatea fizică (99 în mediul urban şi 97 în mediul rural);
- 85,05% (313) dintre unităţile de învăţământ dispun de sisteme de securitate (pază umană şi sisteme tehnice de alarmare împotriva efracţiei) (165 în mediul urban şi 148 în mediul rural).

Dintre acestea:
- 250 unităţi de învăţământ sunt dotate exclusiv cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracţiei (111 în mediul urban şi 139 în mediul rural);
- 63 unităţi de învăţământ dispun, concomitent, atât de pază umană, cât şi de sisteme tehnice de alarmare împotriva efracţiei (54 în mediul urban şi 9 în mediul rural);

Cu această ocazie, au fost stabilite măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate, conform prevederilor Instrucţiunilor nr. 9/ 2013 privind efectuarea analizelor de risc la securitatea fizică, a activităţilor ce fac obiectul Legii nr. 333/ 2003 Rep. Privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, urmând ca la îndeplinirea termenelor de remediere stabilite, acestea să facă obiectul reverificării.

Au fost organizate acţiuni pentru verificarea şi identificarea deficienţelor de semnalizare rutieră în zonă adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar (344 unităţi de învăţământ în judeţ), ocazie cu care au fost identificate deficienţe, constând în:
- Marcaje şi indicatoare rutiere şterse;
- Necesitatea presemnalizării unor treceri de pietoni existente;
- Amenajarea unor noi treceri de pietoni.

Pentru toate aceste deficienţe constate, au fost înaintate informări către administraţia publică locală în vederea remedierii în cel mai scurt timp.

Au fost organizate acţiuni pentru verificarea autovehiculelor destinate efectuării transportului şcolar, fiind identificate 54 microbuze, dintre care 3 sunt nefuncţionale, iar unul nu deţine copie conformă după certificatul de transport în cont propriu. Cu această ocazie, au fost instruiţi 53 conducători ai acestor tipuri de autovehicule cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului elevilor.

Au fost dispuse acţiuni de inventariere a agenţilor economici din incinta sau din zonă adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar. Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigarea a Criminalităţii Economice au desfăşurat, premergător deschiderii anului şcolar, acţiuni de verificare a agenţilor economici care desfăşoară activităţi comerciale în zonele din proximitatea unităţilor şcolare de învăţământ pe raza municipiului Sibiu, fără a fi constatate probleme.

Pentru începutul anului şcolar 2024-2025, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu, au fost întreprinse următoarele măsuri:

S-a asigurat prezenţa poliţiştilor la festivităţile dedicate deschiderii noului an şcolar.

Serviciului Rutier va organiza, în zonă adiacentă a unităţilor de învăţământ, patrule şcolare, elevilor fiindu-le prezentate principalele reguli de circulaţie ce trebuie respectate pentru a fi în siguranţă în momentul în care sunt angajaţi în traversarea străzii pe trecerea pentru pietoni. Aceste activităţi se vor desfăşura atât în mediul urban, cât şi în mediul rural, în baza unui grafic realizat la nivelul acestui serviciu.

Unităţile de învăţământ preuniversitar au fost incluse în itinerariile de patrulare ale poliţiştilor din cadrul dispozitivelor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, ca punct de staţionare, pe timpul afluirii şi defluirii elevilor, la şi de la cursuri;

Unităţile de învăţământ preuniversitar au fost incluse în itinerariile de patrulare ale echipajelor de poliţie rutieră pe timpul afluirii şi defluirii elevilor, la şi de la cursuri;

Dispozitivele de menţinere a ordinii şi siguranţei publice vor fi permanent adaptate în raport cu evoluţia situaţiei operative în vederea creşterii eficienţei acestora în prevenirea şi combaterea faptelor antisociale în zonă adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Dimensionarea corespunzătoare şi asigurarea unei prezenţe active a poliţiştilor rutieri pe principalele artere de circulaţie, îndeosebi în proximitatea unităţilor de învăţământ, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele semnalate cu trafic intens, pentru prevenirea accidentelor rutiere, evitarea blocajelor şi fluidizarea circulaţiei rutiere.

Vor fi organizate de activităţi specifice în domeniul rutier şi al siguranţei publice în zona unităţilor de învăţământ, pe timpul afluirii şi defluirii, la şi de la cursuri, a elevilor şi a părinţilor sau însoţitorilor.

Vor fi organizate acţiuni de verificare a autovehiculelor destinate transportului şcolar, atât în trafic, cât şi în punctele de îmbarcare/ debarcare elevi, în vederea asigurării unui climat de siguranţă rutieră.

Asigurarea intervenţiei specifice de către structurile de ordine publică în cazul producerii unor evenimente în incinta sau în zonele adiacente unităţilor de învăţământ;

Biroul Siguranţa Şcolară va întocmi rapoarte de analiză post-cauzală a fiecărui incident şi va stabili direcţii de acţiune în vederea prevenirii unor incidente similare;

Menţinerea nivelului ridicat de acţiune în cadrul activităţilor de control sistematic şi prezenţă activă, în mediile şi locurile din apropierea unităţilor de învăţământ, în vederea prevenirii fenomenului de absenteism şcolar;

Vor fi abordate, în cadrul orelor de curs, tematici de natură juridică, adaptate mediului şcolar, prin care elevii să conştientizeze drepturile, obligaţiile şi consecinţele faptelor ilegale;

Vor fi desfăşurate activităţi educative în cadrul programului, Şcoala Altfel', având că teme 'Prevenirea şi reducerea faptelor de violenţă, respectiv a consumului de droguri, alcool şi tutun'.

La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică, vor fi constituite grupuri de acţiune, având drept scop facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea violenţei şi creşterea gradului de siguranţă şcolară.

Monitorizarea modului de implementare a măsurilor stabilite pentru remedierea deficienţelor constatate, ca urmare a desfăşurării acţiunilor privind verificarea modului de asigurare a pazei şi protecţiei tuturor unităţilor de învăţământ din judeţul Sibiu.

Lucrătorii Biroului Siguranţa Şcolară şi C.A.P.C. vor derula activităţi informativ-preventive în scopul creşterii gradului de informare, conştientizarea şi sensibilizarea elevilor şi a cadrelor didactice cu privire la riscurile asociate consumului şi traficului de substanţe psihoactive, precum şi cu privire la cu privire la riscurile asociate consumului produselor din tutun, a băuturilor energizante şi a alcoolului.
Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].