Comunicat de presă - Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung România
Infografic Monitorul Social
Un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România
Diferite categorii de populaţie sunt expuse în mod diferit la fenomenul nedorit al privării materiale şi sociale. Una din categoriile sociale cele mai expuse acestui risc îl constituie persoanele cu dizabilităţi. Monitorul Social, proiect al Fundaţiei Friedrich Ebert România, a dat publicităţii un infografic care analizează datele statistice referitoare la expunerea persoanelor cu dizabilităţi uşoare sau grave la privarea materială şi socială severă.
În anul 2023, 37% dintre persoanele cu dizabilităţi grave din România sufereau de privare materială şi socială severă, conform datelor Eurostat. Valori ridicate se înregistrează şi în Bulgaria şi Ungaria (27%, respectiv 25% dintre persoanele cu dizabilităţi grave). Pentru comparaţie, în Cehia numai 6% dintre persoanele cu astfel de dizabilităţi se află în situaţie de privare severă.
În ce priveşte persoanele cu dizabilităţi uşoare, 27% dintre ele sunt, în România, în situaţie de privare materială şi socială severă. O situaţie asemănătoare are Bulgaria, unde proporţia respectivă este de 28%. La polul opus, în Slovenia şi Estonia numai 3% dintre cei cu dizabilităţi uşoare suferă din cauza acestui tip de privare.
Vestea bună este că datele publicate de Eurostat arată că în România se înregistrează o tendinţă de scădere a proporţiei persoanelor care suferă de privare materială şi socială severă. Tendinţa este mai accentuată în cazul persoanelor fără dizabilităţi decât în al celor fără dizabilităţi: între 2015 şi 2023, proporţia persoanelor fără dizabilităţi care suferă de privare materială şi socială s-a redus la jumătate, de la valoarea maximă de 32% la 15%. Nu la fel de accentuată a fost scăderea ponderii privării materiale şi sociale în rândul persoanelor cu dizabilităţi: de la 54% la 37% în rândul celor cu dizabilităţi grave, şi de la 38% la 27% în rândul celor cu dizabilităţi uşoare.
Vestea proastă este că în România, proporţia persoanelor cu dizabilităţi care suferă de privare este cea mai mare din Uniunea Europeană: una din patru persoane cu dizabilităţi uşoare şi una din trei persoane cu dizabilităţi grave se află în situaţie de privare materială şi socială severă. Asta, în timp ce media Uniunii Europene este de o persoană cu dizabilităţi uşoare din zece şi una din şapte cu dizabilităţi grave aflate în situaţii de privare materială şi socială severă.
O persoană este considerată a suferi de privare materială şi socială severă (SMSD) dacă îi lipsesc articolele necesare şi dorite pentru a duce o viaţă adecvată. Indicatorul este definit că proporţia populaţiei care se confruntă cu o lipsă involuntară a cel puţin 7 din 13 elemente de privare, cum ar fi capacitatea de a-şi procura suficientă hrană, de a-şi încălzi adecvat locuinţa, a-şi achiziţiona îmbrăcăminte, a merge în vacanţe şi altele.
***
Infograficul cu datele despre deprivarea materială şi socială a persoanelor cu dizabilităţi din România se găseşte la: https://românia.fes.de/ro/e/expunerea-la-privare-materiala-a-persoanelor-cu-dizabilitati-din-romania.html
Datele folosite în infografic au fost preluate de la Eurostat,
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/hlth_dm010/default/table?lang=en&category=dsb.dsb_ilc.dsb_ilcms.
Pentru mai multe informaţii, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: Tudorina Mihai, [email protected], 021 2110982
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].