logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Bucharest International Dance Film Festival

Află cine a câştigat Marele Premiu la Bucharest International Dance Film Festival, ediţia a X-a

Bucharest International Dance Film Festival este locul unic în care publicul din Bucureşti are ocazia să vizioneze, în premieră, în România, cele mai bune scurtmetraje internaţionale de dans în sălile de cinema sau în aer liber, sau să participe şi la alte evenimente dedicate comunităţii, lungmetraje de dans, spectacole de dans contemporan în premieră ş.a.

Având o tradiţie de zece ani, competiţia oficială are loc o dată pe an, iar în această ediţie s-au înscris peste 250 de scurtmetraje de pe întregul mapamond, dintre care s-au selectat 34 de filme, din aproximativ 23 ţări. Echipa de selecţie a fost formată din Laurenţiu Paraschiv, critic de film, Cristian Pascariu, scenarist şi regizor, şi Simona Dabija, dansatoare şi coregrafă.

Filmele au fost selectate astfel încât să ofere publicului o perspectivă asupra felului în care corporalitatea, performativitatea şi dansul se oglindesc în societatea contemporană la nivel mondial. S-a acordat o atenţie aparte filmelor cu un mesaj puternic, celor care şi-au propus inovaţii la nivel de compoziţie coregrafică şi cinematografică, dar şi experimentelor vizuale care regândesc graniţele estetice dintre genuri şi manifestări artistice.

Tema acestei ediţii, Mapping Bodies, a trasat o hartă a diferitelor contexte social-politice, prezentând noi perspective asupra lumii contemporane şi aducând în faţa publicului evenimente care abordează subiecte interconectate cu ecologia, tehnologia, transformările corpului şi conexiunile dintre trecut şi viitor.

Scurtmetrajele din Competiţia Internaţională s-au proiectat pe marile ecrane de la Cinema Elvire Popesco, Muzeul Ţăranului Român, Teatrul Masca, Grădina cu Filme, Roaba de Cultuă şi Apollo 111, pe întreaga durată a festivalului.

La finalul celor patru zile din cadrul BIDFF#10, a avut loc decernarea premiilor, cel mai aşteptat moment, la Grădina cu Filme Cinema & More, în prezenţa juriului şi a directoarei artistice, Carmen Coţofană, alături de Simona Deaconescu, una dintre fondatoarele BIDFF.

Anul acesta, pentru prima oară în zece ediţii de festival, juriul a decis ca Premiul Pentru Cel Mai Bun Film să fie acordat unei producţii româneşti. Puterea acestui scurtmetraj constă în lupta autentică dintre starul din faţa camerei şi cineastul din spatele său, o floare care răsare pe neaşteptate din seminţele unui alt film pe care nu-l vom vedea niciodată, iar acesta se intitulează: DESPRE IMPOSIBILITATEA UNUI OMAGIU, regizat de Xandra Popescu, produs de Ada Solomon avându-l ca protagonist pe legendarul Ioan Tugearu.

Premiul Juriului a mers anul acesta la o producţie în care dansul, filmul şi animaţia se îmbină organic într-o semnătură sincretică personală: IN OUR HANDS (R: Kristian Mensa).

Juriul a decis să ofere şi trei menţiuni speciale: A BIRD CALLED MEMORY (R: Leonardo Martinelli), pentru dramaturgia vizuală, construită din indicii eficiente care transmit o poveste personală puternică, SHAME (R: Hadi Moussally), pentru modul în care filmul prezintă o poveste controversată, spusă într-un mod neobişnuit şi lejer, şi NOORA (R: Anna Kekkonen), pentru armonizarea sensibilă dintre corp şi natură, amplificată de un sunet şi o imagine remarcabile.

Bucharest International Dance Film Festival este organizat de Asociaţia Tangaj Collective şi mai multe informaţii despre acesta se regăsesc pe site.

Ediţia următoare se va desfăşura în anul 2025, în Bucureşti, cu tot atâtea evenimente în care filmul şi dansul mereu vor avea o poveste comună!

***

'Bucharest International Dance Film Festival. Ediţia a X-a' este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Festivalul este sprijinit de Institutul Francez, Institutul Cultural Român, de ICR Madrid, ICR Roma, ICR Berlin, ICR Londra, Institutul Italian de Cultură, Prohelveţia şi Acuarela.

Partenerii şi gazdele festivalului sunt: Institutul Francez (Cinema Elvire Popesco), creart - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, Grădina cu filme - Cinema & More, Cinema Muzeul Ţăranului, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, /SAC @ MALMAISON, Teatrul Masca, Roaba de Cultură, Apollo 111, Cărtureşti, Centrul Rezidenţial pentru persoane vârstnice 'Amalia şi Şef Rabin Dr. Moses Rosen', ADO - Asociaţia Artă pentru Drepturile Omului şi Studiourile Ferentari.

Văzut de Radio Guerrilla

Parteneri media: Zile şi Nopţi, Adevărul, Revista Golan, Unica, Ziarul Metropolis, Happ.ro, MovieNews, CineFAN, Radio România Cultural, Zeppelin, Cinefilia.
Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].