logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Asociaţia Florescu-Fernandez & Friends

Ultimele zile de înscrieri la masterclass-urile de interpretare instrumentală cu artişti excepţionali de la Universitatea Mozarteum din Salzburg

Wonji Kim-Ozim şi Ziyu He, doi artişti excepţionali de la Universitatea Mozarteum din Salzburg, împreună cu violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev şi pianista Monica Florescu, absolvenţi ai Conservatorului Regal din Anvers şi iniţiatorii Stagiunii Camerale Florescu-Fernandez & Friends vor susţine o serie de masterclass-uri de interpretare instrumentală (vioară, violă, violoncel, pian şi muzică de cameră) cu participare gratuită la Cluj-Napoca (19.09), Sibiu (21.09), Miercurea Ciuc (23.09) şi Braşov (25.09).

Tinerii muzicieni din întreaga ţară vor lucra individual, timp de o oră, cu experţi ai muzicii clasice la nivel internaţional. Înscrieri până la data de 13.09.2024, prin completarea formularului online: bit.ly /masterclass_xyz.

Violoniştii şi violiştii interesaţi să îşi perfecţioneze tehnica de interpretare instrumentală au posibilitatea de a participa la atelierele susţinute de Wonji Kim-Ozim, cadru didactic cu peste 20 de ani de experienţă la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Universitatea de Arte din Graz şi la Facultăţile de Muzică ale Universităţilor de Arte din Viena şi Berna. Ei i se alătură şi Ziyu He (25 ani), violonist şi violist excepţional, desemnat Tânărul Muzician al Anului 2014 de Eurovision, care a debutat la vârsta de 18 ani în calitate de solist, alături de Orchestra Filarmonicii din Viena, sub bagheta dirijorului Adam Fischer, în superba sală Musikverein.

Tinerii violoncelişti şi pianişti se pot înscrie la clasele desfăşurate de violoncelistul belgian de origine ruso-cubaneză Makcim Fernandez Samodaiev şi la cele susţinute de pianista Monica Florescu, absolvenţi ai Conservatorului Regal din Anvers, Belgia, şi muzicieni cu o carieră internaţională, stabiliţi de nouă ani la Sibiu, unde au fondat Stagiunea Camerală Florescu-Fernandez & Friends, un proiect de referinţă pentru muzica clasică din România.

Masterclass-urile sunt deschise şi interpreţilor pasionaţi de muzică de cameră, fie că fac parte dintr-un ansamblu instrumental sau îşi doresc să se constituie într-o astfel de formulă.

Înscrierile se mai pot face până la data de 13.09.2024 prin completarea unui formular online (bit.ly/ masterclass_xyz). Tinerii selectaţi pentru a participa la masterclass-uri vor fi anunţaţi individual prin e-mail, începând cu data de 16.09.2024.

Mai multe detalii sunt disponibile şi pe pagina de Facebook a StagiuniiCameraleFlorescu-Fernandez &Friends.

În completarea seriei de masterclass-uri, cei patru artişti vor susţine un turneu de concerte în cele patru oraşe (Cluj-Napoca, Sibiu, Miercurea Ciuc şi Braşov). Din program: Ludwig van Beethoven - Trio de coarde op.9, nr.3; Franz Schubert - Notturno în Mi bemol Major op. 148; Gabriel Faure - Cvartet cu pian nr. 2 în sol minor op. 45. Intrarea este liberă la toate concertele.

CALENDARUL ATELIERELOR:
- 19 septembrie/ Cluj Napoca /Academia Naţională de Muzică 'Gheorghe Dima';
- 21 septembrie/ Sibiu / Forumul German Sibiu;
- 23 septembrie/ Cinema Csíki Mozi;
- 25 septembrie/ Braşov / Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov.

CALENDARUL CONCERTELOR:
- 20 septembrie, ora 18:00/ Cluj Napoca / Muzeul Etnografic al Transilvaniei;
- 22 septembrie, ora 17:00/ Sibiu / Forumul German Sibiu;
- 24 septembrie, ora 19:00/ Miercurea Ciuc/ Cinema Csíki Mozi;
- 26 septembrie, ora 19:00/ Braşovƒ / Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov.

MAKCIM FERNANDEZ SAMODAIEV Violoncelist belgian de origine ruso-cubaneză, este şi iniţiatorul programului Masterclass Internaţional pentru tineri muzicieni. De 9 ani s-a stabilit la Sibiu, unde a fondat, alături de pianista Monica Florescu, Stagiunea Camerală Florescu-Fernandez&Friends, unul dintre proiectele de referinţă ale muzicii clasice din România. Este absolvent al Conservatorului Regal din Anvers, Belgia. A concertat în ţări precum Belgia, Olanda, Franţa, Elveţia, Marea Britanie, Suedia, Germania, Spania, România, Cuba, Mexic şi China. Din anul 2015 este solist instrumentist al Filarmonicii de Stat Sibiu⁠. Pe lângă activitatea din cadrul filarmonicii, Makcim Fernandez Samodaiev susţine concerte de muzică de cameră, în calitate de invitat, dar şi de organizator. În decursul carierei sale a interacţionat cu muzicieni precum Renaud Capucon, Denis Shapovalov, Tomas Kakuska, Alban Berg Quartet, Alexander Ivashkin, Mijail Kugel, Mark Drobinsky, Natalia Pavlutskaja, Lluis Claret, Torleiff Teiden, Philippe Herreweghe, Mikhail Bezverkniy şi a colaborat cu dirijori recunoscuţi cum sunt Ovidiu Bălan, Valentin Doni, Ilarion Ionescu-Galaţi, Victor del Torro, Valentin Uryupin, Werner Gabor şi Alexandre Myrat. Din 2017 colaborează cu Teatrul de Balet Sibiu unde, împreună cu coregrafa Aleisha Gardner, a creat spectacole originale de balet contemporan, precum 'Peer Gynt' (2017) cu muzica lui Alfred Schnittke, Dmitri Shostakovich, cât şi aranjamente şi compoziţii proprii (2017), iar în 2018, anul centenarului, a creat a doua producţie originală intitulată 'Fragile', având la bază muzica lui George Enescu.

ZIYU HE A început studiul viorii la vârsta de cinci ani, în China natală. La 25 de ani este deja unul dintre cei mai tineri solişti, care au cântat vreodată împreună cu Orchestra Filarmonicii din Viena. Avea 18 ani când şi-a făcut debutul alături de această orchestră de clasă mondială, sub bagheta dirijorului Adam Fischer, la Musikverein, în 2017. În anul precedent, tânărul violonist a câştigat atât Competiţia Internaţională 'Mozart' din Salzburg, cât şi Competiţia 'Yehudi Menuhin' de la Londra, iar în 2014 a fost desemnat Tânărul Muzician al Anului de Eurovision. Ziyu He foloseşte în concertele sale o vioară realizată de Antonio Stradivari în anul 1688 şi o violă Giuseppe Guadagnini, datată din 1797, două instrumente preţioase, care i-au fost puse la dispoziţie de sponsori privaţi.

WONJI KIM-OZIM S-a născută în Seoul, Coreea de Sud. În prezent este cadru didactic al Universităţii Mozarteum din Salzburg, unde predă propria clasă de vioară, începând cu anul 2003. Până atunci, a predat la Hochschule fur Musik din Viena şi Hochschule fur Musik din Berna, în calitate de asistent al Prof. Igor Ozim. De asemenea, în portofoliul său didactic se înscriu şi Universitatea de Arte din Graz, cât şi Universitatea Privată Gustav Mahler cu care a colaborat în calitate de profesor asociat.

WONJI KIM-OZIM este laureată a mai multor competiţii naţionale şi este totodată câştigătoarea premiului Federaţiei Cooperativelor Migros. A concertat în calitate de solistă alături de Orchestra Simfonică din Seoul, Orchestra Simfonică din Berna, Orchestra Simfonică a Radioului din Moscova, dirijată de Vladimir Fedosejev, Orchestra de Cameră din Zurich, dirijată de Howard Griffiths, Orchestra Naţională de Cameră din Ungaria, Academia Germană de Cameră Neuss, Filarmonica Slovenă. Ca muzician de cameră, WONJI KIM-OZIM a concertat la festivaluri precum Herbsttone Salzburg, Mattseer Diabellisommer, Festivalul Ljubljana şi Festivalul Thomas Mann din Lituania etc.

MONICA FLORESCU Născută în Bucureşti, pianista Monica Florescu are o traiectorie amplă în domeniul interpretării muzicale, cunoscută ca pianist concertist, dar şi ca muzician de cameră, susţinând concerte în toată lumea. Debutează la 8 ani, pe scena Ateneului Român, ca laureată a concursurilor naţionale. Absolventă a două universităţi de muzică (din Bucureşti şi din Anvers, Belgia), şi-a desfăşurat activitatea în decursul anilor în mai multe ţări, precum Belgia, România şi Mexic. Este laureată a unor competiţii internaţionale printre care Concursul Internaţional 'Lorry Wallfish' şi Premiul 'George Enescu' pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de G. Enescu, precum şi Premiul 'Remember Enescu' în cadrul Concursului 'Mihail Jora'. Este finalistă a Concursului 'Maria Canals 55th Internaţional Competition' în Barcelona. Între anii 2012-2014 este invitată în Mexic, ca membră a juriilor internaţionale pentru concursuri de pian şi muzică de cameră. Din 2015 este membră a Filarmonicii de Stat Sibiu, în calitate de solist instrumentist.

Classics with XYZ Gen. este un proiect organizat de Asociaţia Florescu-Fernandez & Friends, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

Parteneri: Forumul German Sibiu, Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov, Asociaţia Orchestra de Cameră Ciuc, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Academia Naţională de Muzică 'Gheorghe Dima'

Partener media: Radio Cluj
Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].