Comunicat de presă - Biblioteca Academiei Române - Filiala din Cluj-Napoca
Expoziţie de fotografie
Biblioteca Academiei Române, Filiala din Cluj-Napoca, are deosebită plăcere de a vă invita la o expoziţie de fotografie inedită care dezvăluie bogăţia şi diversitatea comorilor culturale aflate în colecţiile sale. Expoziţia intitulată 'Comorile Bibliotecii Academiei Române, Filiala din Cluj-Napoca', reprezintă o oportunitate unică pentru publicul larg de a explora şi de a aprecia tezaurul cultural pe care biblioteca îl conservă cu grijă de peste şapte decenii.
Fotografiile vor fi expuse în cadrul instalaţiei '10x10' de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, în perioada 9 - 23 septembrie 2024.
Expoziţia de fotografie include imagini care surprind o diversitate de comori culturale, de la manuscrise medievale şi codice din secolul al XII-lea, până la incunabule şi cărţi moderne. Biblioteca noastră adăposteşte numeroase manuscrise valoroase, evidenţiindu-se manuscrisul realizat la Putna în anul 1488 şi dăruit Mănăstirii Feleac sau Arhieraticon Trilingv (sec. XVII, Ţara Românească) precum şi exemplare de carte veche românească de o valoare inestimabilă, printre care unele unice în România, precum Octoihul lui Macarie (1510) şi o ediţie princeps a lucrării lui Copernic, De Revolutionibus Orbium Coelestium (1543).
De asemenea, expoziţia oferă o călătorie vizuală prin istoria şi arhitectura bibliotecii, precum şi prin colecţiile sale valoroase. Imaginile expuse surprind atât detalii arhitecturale ale clădirii, cât şi momente esenţiale din activitatea bibliotecii de-a lungul anilor. Fiecare fotografie este o fereastră deschisă spre trecut, dar şi o invitaţie către viitor.
Înfiinţată în anul 1950, Biblioteca Filialei din Cluj-Napoca a Academiei Române a fost creată prin reunirea mai multor fonduri de carte care până atunci erau dispersate în diverse colecţii din Transilvania. Această iniţiativă a marcat începutul unei tradiţii academice şi culturale care a evoluat şi s-a consolidat de-a lungul timpului.
În 1976, biblioteca şi-a găsit un nou edificiu, o clădire modernă, proiectată de arhitecţii Eliza Fierlinger şi Radu Spânu, situată pe strada Mihail Kogălniceanu, nr. 12-14, unde se află şi astăzi. Amplasată într-o zonă deosebită din punct de vedere istoric şi arhitectonic, în proximitatea Bisericii Reformate şi a Casei Universitarilor, această clădire simbolizează legătura dintre trecut şi prezent.
Biblioteca găzduieşte astăzi o vastă colecţie de lucrări de o inestimabilă valoare care acoperă o gamă largă de domenii: de la istorie, teologie, artă şi filologie până la ştiinţele exacte şi ale naturii. Fiecare secţiune a colecţiei reflectă evoluţia cunoaşterii, contribuind la cultura naţională şi universală.
Prin intermediul acestei expoziţii, ne propunem să aducem în faţa vizitatorilor fragmente din acest vast univers al cunoaşterii, oferindu-le o privire mai atentă asupra bogăţiilor pe care le adăpostim.
Ne dorim ca această expoziţie să fie un spaţiu de întâlnire pentru toţi cei interesaţi de patrimoniul cultural şi de rolul vital al bibliotecilor în conservarea şi promovarea cunoaşterii. Sperăm ca vizitatorii să plece inspiraţi şi cu dorinţa de a explora şi mai profund colecţiile noastre, să devină parte din comunitatea vibrantă care se dezvoltă în jurul acestei instituţii importante.
Vă aşteptam cu drag să descoperiţi magia cărţilor şi istoria pe care o înglobează Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, printr-o expoziţie care promite să încânte ochii şi să inspire mintea !
Contact: 0264595027
[email protected]
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].