logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Universitatea Politehnica Timişoara

Nevoia de recalificare este foarte mare în piaţa muncii. Unul din cinci masteranzi ai Universităţii Politehnica Timişoara are vârsta peste 30 de ani

* Piaţa muncii este la ora actuală una foarte dinamică, mai ales în domeniile apropiate tehnologiei. Apar multe joburi noi, dispar altele, astfel că inclusiv cei care au un loc de muncă stabil simt nevoia unei recalificări;

* În ultimii patru ani Universitatea Politehnica Timişoara a creat şapte programe noi de masterat la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, precum şi la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale. În aceste domenii, specialiştii UPT au identificat că piaţa muncii are nevoie de angajaţi cu abilităţi noi;

* Potrivit unei analize la nivelul întregii universităţi, unul din cinci masteranzi are vârsta peste 30 de ani. Majoritatea celor trecuţi de această vârstă sunt la a doua specializare.

Piaţa muncii din România, în special în domeniile din aria tehnologiei, trece printr-o transformare rapidă, ceea ce determină tot mai mulţi profesionişti să îşi reevalueze abilităţile şi să caute oportunităţi de recalificare. Într-un mediu în care tehnologiile evoluează constant, chiar şi cei care deţin un loc de muncă stabil resimt nevoia de a se adapta şi de a-şi extinde competenţele.

'Piaţa muncii de astăzi este una foarte dinamică. Oamenii sunt nevoiţi să fie flexibili şi să înveţe continuu pentru a ţine pasul cu noile cerinţe şi pentru a-şi menţine relevanţa profesională. În ultimii ani am venit cu multe specializări noi de masterat la facultăţile Universităţii Politehnica Timişoara. Majoritatea acestora nu existau în nicio programă universitară din România în urmă cu 10-15 ani ani, semn că sunt dezvoltate tehnologii noi, în piaţa muncii apar companii cu produse ce nu se regăseau în trecut la noi în ţară, aşa că inclusiv cei care au terminat o facultate sau un program de masterat în urmă cu zece ani simt nevoia unei recalificări sau supracalificări', a declarat Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Câteva dintre specializările noi ce au fost lansate în ultimii ani sunt Quantum Computing, Machine Learning, Cloud Computing and Internet of Things, Securitatea informatiilor şi a sistemelor cibernetice, Game Development, Economie verde şi circulară, Ingineria datelor, Automotive Electronic Systems. Universitatea Politehnica Timişoara a fost proactivă în adaptarea ofertei sale educaţionale la noile cerinţe ale pieţei muncii. Aceste programe au fost concepute pentru a răspunde nevoilor emergente ale industriei şi pentru a pregăti specialişti care să fie competitivi în contextul actual al pieţei.

'Unele programe vin să mai rezolve din nevoile pieţei muncii, în timp ce altele, precum Game Development, de exemplu, presupun o dezvoltare a pieţei muncii, în zona industriilor creative. De altfel, nu trebuie să ne aşteptăm că angajaţii vor avea două-trei specializări şi vor sări de la un loc de muncă, la altul. În loc să vedem situaţia în acest fel, ar trebui să privim recalificarea ca pe un proces de adaptare continuă, în care oamenii îşi extind setul de competenţe pentru a rămâne relevanţi pe piaţa muncii. Astfel, nu vorbim doar de o schimbare completă de carieră, ci de îmbunătăţirea abilităţilor existente, ceea ce permite o tranziţie mai lină între diferitele domenii de activitate', a continuat Florin Drăgan.

O tendinţă notabilă în rândul celor care aleg să urmeze programele de masterat ale UPT este vârsta acestora. Conform unei analize interne, unul din cinci masteranzi are vârsta peste 30 de ani, majoritatea dintre aceştia aflându-se la a doua specializare. Aceşti studenţi vin din diverse domenii şi au decis să se recalifice pentru a-şi menţine competitivitatea pe piaţa muncii.

'Faptul că vedem tot mai mulţi studenţi la masterat care sunt deja experimentaţi şi doresc să înveţe o nouă specializare este un semnal că piaţa muncii din România, mai ales în domenii tehnologice, necesită o educaţie continuă şi flexibilă. În plus, prin participarea în cadrul alianţei de universităţi europene EUDRES, oferim studenţilor noştri şi o abordare multidisciplinară sau de echipă, cu coordonare şi membri din diverse ţări europene, tipică pentru modul de lucru de acum din piaţa muncii', a mai precizat Florin Drăgan.

În contextul în care industria se confruntă cu o lipsă acută de specialişti în domenii emergente precum inteligenţa artificială, securitatea cibernetică şi economia verde, nevoia de educaţie continuă devine esenţială. Multe companii caută specialişti care au atât o înţelegere profundă a noilor tehnologii, cât şi experienţa necesară pentru a le aplica în mod practic. De aceea, programele de masterat ale UPT sunt concepute nu doar pentru a oferi cunoştinţe teoretice, ci şi pentru a dezvolta competenţe aplicabile în industria reală.

În final, Florin Drăgan a accentuat importanţa colaborării între universităţi şi mediul de afaceri pentru a asigura că programele educaţionale rămân relevante şi bine conectate la cerinţele actuale şi viitoare ale pieţei muncii.

'Este esenţial să avem un dialog constant cu industria pentru a înţelege în timp real care sunt nevoile şi pentru a adapta programele de studiu în consecinţă. De altfel, am fost în urmă cu mai bine de 10 ani, prima universitate din România cu un Comitet Director format din principalii lideri ai companiilor din zonă, lideri împreună cu care stabilim direcţia spre care se îndreaptă universitatea, în acord cu nevoile din piaţă', a concluzionat rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.
Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].