logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Teatrul Naţional 'Radu Stanca' Sibiu

Parada stradală 'Amurgul Baroc' va fi prezentată în şase localităţi din judeţul Sibiu în septembrie

* Un proiect realizat de ULBS şi Fundaţia Masca, cu sprijinul JTI, în parteneriat cu TNRS şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Sibiu

Parada stradală 'Amurgul Baroc', parte a proiectului 'Moştenirea', iniţiat de maestrul Mihai Mălaimare, va fi prezentată publicului în şase localităţi ale judeţului Sibiu în luna septembrie. Proiectul este produs de Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu şi Fundaţia Masca, cu sprijinul JTI, în parteneriat cu Teatrul Naţional 'Radu Stanca' Sibiu.

Costume de epocă impresionante, versurile poetului Radu Stanca, voci şi instrumente, care alegorice, alături de nenumărate elemente artistice inedite sunt incluse în spectacolul studenţilor Departamentului de Artă Teatrală din cadrul Universităţii 'Lucian Blaga' din Sibiu.

'Amurgul Baroc' va fi prezentat în 5 septembrie, ora 19:00, la Sălişte; în 8 septembrie, ora 18:30, la Racoviţa; în 15 septembrie, ora 12:30 la Avrig; în 20 septembrie, ora 18:00, la Biertan; în 21 septembrie, ora 17:50, la Agnita; şi în 27 septembrie, ora 17:30, la Cisnădie.

Pe un splendid bulevard al amintirilor, poetul Radu Stanca îşi deapănă trăirile, înconjurat de splendoarea unor costume venind direct din secolul al XVIII - lea, secolul barocului transilvănean. În ritmul dansurilor specifice acelei perioade, care transformă strada într-un imens salon de dans, personajele îşi dispută dreptul asupra imaginaţiei poetului. Spectacolul se încheie cu un toast pentru iubire şi o baladă dedicată splendidului oraş Sibiu.

'Să aducem magia Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu mai aproape de comunităţile din judeţul Sibiu este unul dintre motivele pentru care an de an suntem parteneri în acest eveniment deosebit. Promovarea culturii în mediul urban mic sau rural joacă un rol esenţial în educarea tinerei generaţii, în păstrarea tradiţiilor, valorilor şi identităţii comunităţilor locale. Totodată, cultura nu înseamnă doar obiceiuri şi meşteşuguri transmise din generaţie în generaţie, ci şi o sursă de coeziune socială şi apartenenţă, iar astfel de evenimente culturale reuşesc să consolideze legăturile comunitare şi să transmită mai departe moştenirea lor unică. Le mulţumesc partenerilor noştri de la FITS şi mai ales maestrului Constantin Chiriac, care a acceptat provocarea noastră, iar acum un spectacol inedit va fi jucat în şase comunităţi. Vă invit dragi sibieni să fiţi parte a acestei iniţiative şi pe lângă frumuseţile pe care vi le oferă împrejurimile din judeţul Sibiu să savuraţi din plin şi un moment artistic de excepţie', a declarat Daniela Cîmpean, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu.

'Este o reală bucurie să văd de câte şanse se bucură Sibiul când vine vorba de acces la cultură şi la spectacole de calitate. Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu şi Fundaţia Masca, condusă de Mihai Mălaimare, în colaborare cu Teatrul Naţional 'Radu Stanca' creează o oportunitate pentru sibieni de a-şi aminti de faimosul secol al barocului transilvănean. Principalul motiv pentru care am pus umărul în realizarea acestui proiect, în calitate de Ministru al Culturii, este acela că duce teatrul în stradă, şi îl face accesibil pentru cei care nu participă frecvent la spectacole de teatru.

Datorită implicării Consiliului Judeţean Sibiu, teatrul ajunge, anul acesta, aproape şi de oamenii comunităţilor care nu se bucură de aceeaşi abundenţă culturală ca cea a municipiului. Străzile din Sălişte, Racoviţa, Avrig, Biertan, Agnita sau Cisnădie, se vor transforma, în luna septembrie, într-un imens salon de dans. Felicit coordonatorii acestui proiect inovator, doamna Luminiţa Bârsan şi maestrul Constantin Chiriac. Am convingerea că întregul judeţ Sibiu va primi cu braţele deschise această iniţiativă!' - Raluca Turcan, Ministrul Culturii din România.

'Amurgul Baroc' a avut premiera în 30 mai, s-a bucurat de succes în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2024, iar în timpul acestei veri a fost prezentat în Sibiu, Făgăraş şi alte localităţi din ţară.

Proiectul este co-finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu prin intermediul unui parteneriat între Teatrul Naţional 'Radu Stanca' Sibiu şi Consiliul Judeţean.

*

AMURGUL BAROC

Scenariu: Anca-Dana Florea
După textele lui Radu Stanca

Regia: Mihai Mălaimare

Scenografia - Ana Stanciu
Coregrafia - Mirela Simniceanu
Muzica - Răzvan Diaconu
Machiaj - Mirela Vescan
Asistent coregrafie - Constantin Gajim
Asistent moment coral - Melinda Samson
Asistent moment instrumente - Pali Vecsei
Asistent regie: Sebastian Smarandache
Asistent actorie: Ştefan Tunsoiu

Distribuţie: Mihai Mocanu, Alexandru Bumbeş, Alexia Marcu, Mădălina Foficaş, Briana Iacob, Theodora Constantin, Sofia Ivan, Oana Noja, Andreea Cristina Dobre, Lilli Marie Muller, Raluca Cristea, Andreea Agapi, Maria-Samira Aradi, Luiza Cristina Părduţ, Georgiana-Corina Faur, Alexandra Luchian

Sunet: Cătălin Bobariu şi Sebastian Smarandache
Coordonator car alegoric: Sebastian Smarandache
Comunicare: Sorana Maier Biţu
Coordonator proiect: Luminiţa Bîrsan
Coordonatori deplasare: Luminiţa Bîrsan & Dan Bartha-Lazăr
Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].