Comunicat de presă - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu
Şapte incendii, în ultimele ore
Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenţia imediată la solicitările cetăţenilor şi gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă, produse la nivel local. În ultimele ore, aceştia au intervenit pentru stingerea a şapte incendii, în următoarele localităţi:
* Daia (două intervenţii): au ars aproximativ 1.200 mp de vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş;
* Putineiu: au ars aproximativ 40 ha de mirişte de grâu. Au fost salvate casele aflate în apropiere;
* Vânătorii Mari: au ars aproximativ cinci ha de vegetaţie uscată şi lăstăriş;
* Chiriacu: au ars aproximativ opt ha de vegetaţie uscată;
* Toporu: au ars circa 20 ha de mirişte de grâu;
* Plopşoru: a ars vegetaţie uscată, pe o suprafaţă de aproximativ un ha.
La cazuri au acţionat pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu şi Gărzii de Intervenţie Roata de Jos, cu şapte autospeciale de stingere şi o cisternă. Cauza probabilă de producere a incendiilor a fost focul în aer liber, lăsat nesupravegheat.
Informare preventivă
Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile pot avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra proprietăţii sau chiar vieţii oamenilor. Flăcările se pot întinde într-un timp scurt pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată sau de deşeuri menajere pot deveni şi mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuinţe, de reţele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
Atragem atenţia asupra faptului că legislaţia privind protecţia mediului interzice arderea miriştilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase.
Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii şi deţinătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligaţia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau mirişte de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].