Comunicat de presă - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă
Pompierii militari au gestionat, ieri, aproape 1.800 de situaţii de urgenţă
Activităţile salvatorilor, în ultimele 24 de ore, au inclus 230 de misiuni de stingere a incendiilor şi peste 1.350 de cazuri SMURD, dintre care 1.341 pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 11 pentru descarcerare. De asemenea, colegii noştri au desfăşurat 31 de misiuni de deblocare sau salvare şi alte 186 de intervenţii în sprijinul comunităţilor.
De asemenea, prin eforturi susţinute, 23 persoane aflate în situaţii critice au fost salvate.
Pe fondul temperaturilor ridicate, lipsei precipitaţiilor şi intensificărilor vântului, incendiile de vegetaţie înregistrate în ultimele 24 de ore au afectat suprafeţe mari de teren. Astfel, pompierii au desfăşurat 177 de intervenţii pentru lichidarea focarelor care au cuprins mai bine de 1.000 ha de teren.
Cele mai provocatoare intervenţii pentru stingerea incendiilor de vegetaţie au loc în zonele montane, unde accesul forţelor de intervenţie se realizează cu dificultate. România beneficiază de resurse aeriene (elicoptere din dotarea Inspectoratului General de Aviaţie şi aeronave MAPN), care pot sprijini pompierii şi pot arunca apă asupra focarelor.
Astfel de incendii de fond forestier au avut loc, ieri, în judeţele Bihor, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj şi Vâlcea, zone în care au fost mobilizaţi pompieri militari şi voluntari, poliţişti, silvicultori, cetăţeni şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, dar şi tehnică specifică din cadrul instituţiilor implicate.
Echipajele au acţionat atât terestru, cât şi aerian, prin intervenţia elicopterelor Black Hawk aflate în dotarea Inspectoratului General de Aviaţie din MAI şi a aeronavelor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. În această dimineaţa, vor fi efectuate recunoaşteri în teren, iar echipajele vor relua operaţiunile de limitare şi stingere a incendiilor, în funcţie de situaţiile constatate.
Principala cauză a incendiilor de vegetaţie uscată este reprezentată de factorul uman, care foloseşte focul deschis pentru igienizarea terenurilor şi arderea vegetaţiei. Această practică este periculoasă şi, în condiţii de vânt sau temperaturi ridicate, focul poate scăpa de sub control şi se poate extinde foarte rapid.
În România, arderile de vegetaţie sunt interzise prin lege. Nerespectarea acestei interdicţii se sancţionează sever. Pentru persoanele fizice, amenzile variază între 7.500 şi 15.000 de lei, iar pentru persoanele juridice, între 50.000 şi 100.000 de lei. Aceste măsuri au fost implementate pentru a descuraja practicile periculoase şi pentru a proteja atât mediul şi siguranţa publică.
Pe lângă aceste misiuni, în cursul zilei de ieri, pentru informarea populaţiei au fost transmise 10 mesaje de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT, ce au vizat prezenţa animalelor sălbatice (urşi), în judeţele Alba, Argeş, Braşov, Buzău, Gorj, Harghita, Prahova şi Vrancea.
În continuare, evoluţia situaţiei din teren va fi atent monitorizată de Centrul Operaţional Naţional al IGSU pentru dispunerea măsurilor imediate care să asigure eficientizarea misiunilor de răspuns.
Pentru a afla mai multe informaţii utile despre cum să preveniţi sau cum să reacţionaţi în cazul producerii unei situaţii de urgenţă, accesaţi platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro şi descărcaţi aplicaţia de mobil DSU, disponibilă, gratuit, din App Store şi Google Play!
SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].