Comunicat de presă - Asociaţia Cu Alte Cuvinte
După trei ediţii cu peste 4000 de profesori participanţi, Asociaţia Cu Alte Cuvinte extinde proiectul 'Poveşti pentru diversitate', lansând primul curs online gratuit dedicat educaţiei pentru diversitate, special creat pentru profesorii din învăţământul preşcolar şi primar.
Lansarea cursului online va avea loc vineri, 6 septembrie, ora 16.00, live pe Facebook, pe pagina asociaţiei Cu Alte Cuvinte.
'Nu putem lăsa respectul pentru ceilalţi şi pentru sine doar în seama educaţiei din familie. Educaţia pentru diversitate trebuie să înceapă de la grădiniţă şi să fie la fel de firească precum învăţarea alfabetului', este mesajul proiectului Poveşti pentru diversitate pentru toţi adulţii din România.
Platforma oferă resurse valoroase, complet gratuite, pentru a sprijini cadrele didactice în crearea unor medii educaţionale incluzive şi pentru a combate discriminarea de orice fel.
Cui îi este dedicat cursul
Cursul este adresat profesorilor din învăţământul preşcolar şi primar, însă poate fi parcurs şi de alte tipuri de cadre didactic, studenţi, elevi ai liceelor pedagogice sau oricine este interesat de cultivarea unor medii educaţionale incluzive pentru copii.
Conţinut relevant pentru învăţământul românesc
Cursul poate fi parcurs în ritm propriu şi cuprinde cinci călătorii tematice în educaţia pentru diversitate:
1. Etnie - modul susţinut de Alexandru Zamfir, profesor de limba romani în cadrul Universităţii Bucureşti;
2. Egalitate de gen - modul susţinut de Laura Grunberg, scriitoare şi profesoară la Universitatea Bucureşti;
3. Familie - modul susţinut de Andreea Chiru-Maga, psihoterapeut şi psiholog clinician.
4. Neurodiversitate & dizabilitate - modul susţinut de Ruxandra Mateescu, activistă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi fondatoarea asociaţiei Supereroi printre noi;
5. Statut socio-economic - modul susţinut de Vasile Braşovanu, învăţător şi consultant educaţional
Beneficiile cursului:
Primii 500 de cursanţi care finalizează cursul online până la data de 14 octombrie 2024 vor fi recompensaţi cu un pachet de nouă cărţi ilustrate pentru copii.
Printre resursele digitale accesibile pe termen nedeterminat se numără recomandări de cărţi ilustrate, fişe de rezumat şi peste 35 de ghiduri pedagogice. Toate resursele cursului vor sprijini profesorii să aducă la clasă activităţi care oferă exemple pozitive şi relevante copiilor, încurajându-i să adopte comportamente incluzive şi să depăşească barierele emoţionale asociate diferenţelor.
'Nu m-am gândit vreodată să abordez probleme sensibile prin intermediul poveştilor: diferenţele de gen, de etnie, problemele de familie etc. Nu că erau tabu, dar o făceam anterior mai mult consolându-i individual, nu oferindu-le exemple prin care ei ar putea să adopte o anumită atitudine şi să poată să depăşească încărcătura emoţională asociată situaţiei lor'. a declarat Olivia Rada, educatoare, jud Dolj.
Proiectul 'Poveşti pentru diversitate' a început în 2020, derulându-se sub forma unei serii de webinarii, în care profesorii şi învăţătorii aveau acces la informaţii şi materiale de educaţie pentru diversitate. Anul acesta proiectul a luat forma unui curs online, cu scopul de a ajunge la un număr cât mai mare de învăţători şi profesori.
Cursul online poate fi accesat gratuit aici: www.pentrudiversitate.org
Proiectul Poveşti pentru diversitate a fost iniţiat de Asociaţia Cu Alte Cuvinte, în parteneriat cu Asociaţia OvidiuRO şi este cofinanţat de AFCN, Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Despre Asociaţia Cu Alte Cuvinte
Din 2016, Asociaţia Cu Alte Cuvinte creează module şi materiale de educaţie pentru diversitate, care ajung în şcoli şi grădiniţe din medii defavorizate. Totodată, asociaţia susţine tinerii scriitori de etnie romă să realizeze cărţi ilustrate cu personaje de etnie romă, care să aducă în prim plan unicitatea şi contribuţiile romilor în societatea noastră. Credem că respectul pentru diversitate este o valoare democratică esenţială, mai ales într-o lume din ce în ce mai conectată la nivel global, iar expunerea la poveştile diversităţii ajută copiii să îmbrăţişeze multiculturalismul şi să adopte comportamente anti-rasiste şi antidiscriminatorii de la vârste fragede.
*
Informaţii suplimentare la www.cualtecuvinte.com, sau pe e-mail la [email protected]
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].