Comunicat de presă - Ministerul Afacerilor Interne
Ministerul Afacerilor Interne şi instituţiile subordinate beneficiază de sprijinul societăţii civile pentru a transmite mai eficient mesajele către copii.
Colaborarea dintre societatea civilă şi MAI a fost întărită prin planul pentru siguranţă şcolară şi evenimentele conexe.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne
'Acum 20-30 de ani, nu exista genul acesta de sofisticare a fenomenului infracţional, structurat, organizat în grupuri de crimă organizată care nu-şi refuză niciun tip de activitate infracţională, de la trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, infracţiuni cibernetice, furt de identitate, tot felul de forme de sclavie modernă, lucruri care erau aproape de neconceput, repet, în urmă cu 20 de 30 de ani şi oricum, nu la nivelul acesta de anvergură şi de complexitate, deci trebuie să ne propunem să ridicăm gradul de ripostă, nivelul, capacitatea de ripostă.
Noi am încercat să facem acest lucru, am crescut şi investiţiile, am realocat o serie de resurse în zone sensibile, cum ar fi combaterea traficului de droguri, am lansat operaţiuni cum spuneam şi vom continua. Dar este cel puţin pentru mine şi colegii mei, fără îndoială, faptul că pe termen lung, societatea românească nu poate reuşi în combaterea şi ţinerea sub control a acestor fenomene la un nivel suportabil, rezonabil, fără o colaborare cu şcoala, părinţii, cu elevii.'
Unul dintre instrumentele lansate de MAI este campania de informare adresată minorilor, realizată de Poliţia Română cu sprijinul Corpului Naţional al Poliţiştilor, intitulată 'Tăcerea e tot violenţă. Vocea ta e soluţia.'
Chestor general Bogdan Despescu, secretar de stat MAI:
'Am gândit împreună cu ai noştri colegi, un alt format, un alt mod de a veni în faţa dumneavoastră şi a veni în faţa opiniei publice cu mecanisme care să ne facă să avem un rezultat mai bun.
Tema de astăzi, 'Vocea e soluţia', cred că nu a fost aleasă întâmplător, dar cred că vocea noastră este foarte importantă, de vocea noastră, a partenerilor depinde viitorul şi de aceea haideţi să dăm curs vocilor tuturor şi activităţilor pe care ni le propunem.'
Chestor şef Benone Matei, inspectorul general al Poliţiei Române:
'Permiteţi-ne să fim alături de dumneavoastră. Fiecare tânăr are personalitatea lui, fiecare mediu are particularităţile lui. De aceea, este extrem de important să învăţăm să ascultăm. Să ascultăm nevoile tinerilor, să ascultăm năzuinţele lor şi să ascultăm în principal motivaţiile lor. În perspectiva Poliţiei Române, este foarte important de ce vocea e soluţia, pentru că, vorbind sprijinim, construim şi dezvoltăm împreună.'
Comisar şef Radu Daniel, director Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Române:
'Pentru Ministerul Afacerilor Interne şi pentru Poliţia Română, prevenirea victimizării minorilor reprezintă o prioritate. Copiii reprezintă o categorie de public ţintă, caracterizat printr-o serie de însuşiri psihosociale aparte.
Pe de o parte, lipsa de cunoştinţe în anumite domenii ori experienţă de viaţă, apartenenţa la microcomunităţi ori grupuri sociale pot să-i vulnerabilizeze şi să-i transforme în ţinte predilecte ale unor infractori, inclusiv în mediul online. Pe de altă parte, curiozitatea crescută şi deschiderea către nou, îi fac să înveţe cu uşurinţă cum să reducă vulnerabilităţile şi să evite riscurile de victimizare.
Datele din studiile noastre au arătat, înainte de toate, o mare nevoie de informare a copiilor şi în multe situaţii a adulţilor din jurul acestora, cu privire la riscurile la care se expune un copil care comite infracţiuni, la consecinţele juridice şi sociale ale unor astfel de fapte dar şi la efectele pe care le au infracţiunile asupra victimelor şi nu în ultimul rând, la modul în care copiii se pot proteja şi la instituţiile care pot oferi suport în acest sens.'
Yolanda Creţescu, psiholog clinician Asociaţia HappyMinds:
'Cred că este pentru prima dată când ne adunăm cu toţii, unii dintre noi ne cunoaştem pentru prima dată, aşa, integrat şi articulat. Când vorbim de consum de droguri, când vorbim de abuz, când vorbim de trafic de persoane, când vorbim de bullying, noi vorbim deja de vârfuri de iceberg. Este nevoie să înţelegem că e nevoie să dăm ceasul cu aproximativ 5 ani în spate ca să vedem când a început acest fenomen.
Copiii noştri sunt purtătorii istoriei noastre, istorie, aş spune chiar şi naţională, pentru că vorbim de mentalităţi, vorbim de neîncredere în autorităţi, vorbim de o lipsă de educaţie medicală şi mă bucur că alături de noi sunt şi medici, vorbim de o lipsă de dialog între psihiatri, psihologi, familii şi consumatori.
Pe mine m-a bucurat foarte tare când atât Antidrogul, cât şi Siguranţa în Şcoli au venit şi au zis: haideţi să facem împreună. Şi aşa am făcut. Am pus pe masă totul.'
Spotul realizat pentru campania de informare este accesibil la următorul link: https://youtu.be/PxzcFx6W_DA
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
Ministerul Afacerilor Interne
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].