Comunicat de presă - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa
3 septembrie 2024
'Incendiile de vegetaţie uscată: Apel către cetăţeni şi autorităţile administraţiei publice locale'
'Recrutare soldaţi profesionişti(servanţi) şi promovarea ofertei educaţionale'
PARTICIPANŢI:
Inspector Şef: Colonel Bâcu Laurenţiu
Prim Adjunct: Colonel Lică Florian
(Î) Şef Serviciu Inspecţia de Prevenire: Maior Ion George
Şef Serviciu Resurse Umane: Căpitan Călin Andreia
Purtător de cuvânt: Locotenent Popescu Georgeta
Având în vedere specificul activităţilor inspectoratului, dorim să vă supunem atenţiei o problema de actualitate aflată în responsabilitatea efectivelor ISU Ialomiţa, şi anume incendiile de vegetaţie uscată. Ne confruntăm cu o problemă reală în ceea ce priveşte aceste incendii, majoritatea fiind generate de către cetăţeni care nu conştientizează pericolul la care se expun pe ei înşişi, dar şi pe semenii lor.
Riscul de a produce pagube materiale însemnate sau victime omeneşti este foarte ridicat, deoarece multe dintre incendii s-au manifestat în apropierea locuinţelor, drumurilor sau a fondurilor forestiere.
Până la data de 01 septembrie, serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă au fost alertate să intervină pentru lichidarea unui număr de 529 incendii, dintre care:
- 399 pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată;
- 95 pentru stingerea incendiilor de locuinţe şi anexe gospodăreşti;
- 13 pentru stingerea incendiilor de mirişte;
- 13 pentru stingerea incendiilor produse la deşeuri menajere;
- 9 pentru stingerea incendiilor de lanuri;
Astfel, în ultimele 8 luni, mai bine de 75% din numărul total de incendii (vegetaţie uscată/mirişte/locuinţe şi anexe/deşeuri menajere/lanuri), ceea ce înseamnă aproape 400 de incendii, au constat în incendii de vegetaţie uscată. Pe parcursul anului 2023, pompierii ialomiţeni au intervenit pentru localizarea şi lichidarea a 340 incendii de vegetaţie uscată. Comparativ cu anul 2023, observăm o creştere cu aproximativ 17%, iar până la finalul anului mai sunt încă patru luni, ceea ce înseamnă că există posibilitatea reală ca numărul acestora să mai crească.
Trebuie să reţineţi că pot exista situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, se pot înregistra inclusiv victime omeneşti.
Din fericire, la nivelul judeţului nostru, nu s-au înregistrat decese din cauza producerii incendiilor de vegetaţie uscată, însă au existat cazuri când cetăţenii au suferit arsuri, în încercarea de a stinge incendiile care le ameninţau bunurile sau proprietăţile.
De asemenea, nu mai departe de luna trecută, din cauza unui incendiu de vegetaţie uscată produs pe Autostrada A2, care s-a extins pe terasamentul căii ferate, a fost necesară întreruperea circulaţiei feroviare, astfel că cinci trenuri de călători au staţionat în gările de pe traseu până la lichidarea incendiului, pentru siguranţa călătorilor.
Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. Nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor incendii, efort care ar putea fi reorientat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
Pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Barbu Catargiu' al judeţului Ialomiţa a întreprins demersuri prin Serviciul Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor, pe linie de pregătire a populaţiei şi a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, respectiv a structurilor cu atribuţii pe linia apărării împotriva incendiilor.
Pe parcursul anului 2024, în perioadele în care s-au înregistrat creşteri ale numărului incendiilor de vegetaţie uscată produse în urma utilizării focului deschis pentru curăţarea terenurilor, s-au organizat acţiuni de informare preventivă şi s-au transmis adrese unităţilor administrativ-teritoriale, cuprinzând măsuri de apărare împotriva incendiilor la arderea vegetaţiei uscate şi pe timpul acţiunilor de igienizare, spre a fi diseminate către operatorii economici de pe raza localităţilor şi către populaţie.
De asemenea, s-a solicitat desfăşurarea de către membrii compartimentelor de prevenire ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă de acţiuni de limitare a incendierii vegetaţiei uscate. Acestea au cuprins misiuni de patrulare şi transmitere de mesaje preînregistrate privind interdicţia arderii vegetaţiei, controale la gospodăriile populaţiei în vederea reamintirii regulilor de depozitare a furajelor, paielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile (cât mai departe de case, bucătării, cuptoare, magazii, adăposturi de animale), recomandării supravegherii permanente a copiilor fără a li se lăsa la îndemână mijloace care ar putea produce incendii şi desfăşurarea de acţiuni de informare preventivă a cetăţenilor.
Prin intermediul Compartimentului de Informare şi Relaţii Publice au fost transmise un număr de 36 de mesaje preventive prin intermediul reţelelor de socializare, inserate în buletine informative sau comunicate de presă şi transmise, prin intermediul dumneavoastră, al presei locale, către toate categoriile de cetăţeni.
Pentru prevenirea/reducerea riscului de manifestare a incendiilor de vegetaţie, în perioada 01.01.2024 - 31.08.2024 Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Barbu Catargiu' al judeţului Ialomiţa a transmis 66 informări reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice locale, prin adrese scrise, asupra măsurilor concrete care trebuie respectate de către populaţie la arderea vegetaţiei uscate, resturilor vegetale, a gunoaielor şi a altor materiale combustibile în gospodării, spre afişare la punctele de informare preventivă şi a intensificat acţiunile de informare preventivă a populaţiei prin diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetăţeneşti, cu sprijinul administraţiilor publice locale/serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă/asociaţiilor producătorilor agricoli etc.).
În scopul prevenirii şi reducerii riscului de manifestare a incendiilor de vegetaţie uscată, Inspecţia de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Barbu Catargiu' al judeţului Ialomiţa a desfăşurat 609 controale. Pe timpul controalelor au fost aplicate 13 avertismente şi 2 amenzi în cuantum de 2.000 lei, pentru nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la utilizarea focului deschis. Totodată, au fost desfăşurate 12 acţiuni de informare preventivă a populaţiei asupra interdicţiei de incendiere a vegetaţiei uscate.
Cauza principală a manifestării incendiilor de vegetaţie uscată rămâne în continuare factorul uman. În ciuda eforturilor depuse Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Barbu Catargiu' al judeţului Ialomiţa (alături de alte instituţii implicate), de conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când incendiază vegetaţia uscată, aceştia recurg în continuare la această practică dat fiind faptul că este cea mai simplă şi mai puţin costisitoare modalitate de a igieniza terenurile de resturile vegetale nefolositoare. Totodată, s-a constatat că igienizarea terenurilor prin incendiere, ca practică tradiţională, este privită de către cetăţeni ca fiind benefică pentru materia organică din sol, aspect care este însă contrazis de reglementările privind bunele practici de agricultura şi mediu pentru România (cât şi a celor de la nivelul Uniunii Europene - GAEC).
În ceea ce priveşte cadrul legal de reglementare menţionez faptul că, potrivit prevederilor HGR nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc, instituţia cu rol principal în gestionarea fenomenului de incendiere a vegetaţiei uscate este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin autorităţile din subordine (autorităţile pentru protecţia mediului), iar Ministerul Afacerilor Interne exercită un rol secundar în gestionarea incendiilor de vegetaţie.
Pentru gestionarea fenomenului de incendiere a terenurilor arabile şi a pajiştilor permanente, reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Barbu Catargiu' al judeţului Ialomiţa, ai Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi ai Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) - Comisariatul judeţean Ialomiţa, cooperează în baza unui protocol elaborat la nivel naţional, pentru limitarea/stoparea incendiilor de pe terenurile arabile, ce pot avea consecinţe grave.
Colaborarea dintre ISU-APIA-GNM are în vedere prevenirea producerii unor situaţii de urgenţă în urma incendierii terenurilor arabile sau a pajiştilor permanente, precum şi adoptarea unor măsuri de sancţionare a persoanelor fizice şi juridice care produc astfel de incendii.
Facem menţiunea că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată de pe terenurile arabile, ISU IL, înaintează către APIA coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.
O particularitate a cadrului legal de reglementare, este faptul că Legea nr. 307/2006 nu stabileşte în mod expres sancţiuni pentru acţiunea de incendiere a vegetaţiei uscate, ci doar pentru inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora (art. 45, pct. III, lit. a din Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor *republicată* cu modificările şi completările ulterioare, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.501 lei la 5.000 lei, inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora).
Un regim sancţionator distinct în ceea ce priveşte acţiunea de incendiere a resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor arabile este stabilit de legislaţia de mediu, potrivit art. 96, alin. (3), pct. 16 din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, încălcarea obligaţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase şi potrivit art. 98, alin. 1, lit. a) din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală la arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice.
În acest context, este de precizat faptul că aplicarea sancţiunilor de către inspectorii de prevenire (atunci când se constată nerespectarea prevederilor legale sus-amintite) este dificilă, întrucât făptaşii nu pot fi identificaţi. Acest lucru se justifică, pe de o parte, prin faptul că aceştia acţionează la incendierea vegetaţiei odată ce s-au asigurat că nu pot fi observaţi/identificaţi de către alţi cetăţeni şi/sau autorităţi, iar pe de altă parte prin faptul că personalul inspecţiilor de prevenire nu are atributul de a legitima persoane (în acest caz se solicită sprijinul poliţiei; însă până la sosirea organelor de poliţie contravenienţii părăsesc locul faptei, inspectorii de prevenire neavând competenţa de a-i reţine).
'Recrutare soldaţi profesionişti (servanţi) şi promovarea ofertei educaţionale'
În ceea ce priveşte modalitatea de accesare a viitorilor pompieri a cursurilor Facultăţii de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie 'Alexandru Ioan Cuza', aceştia vor avea de susţinut pentru admiterea la academie o probă de evaluare a performanţelor fizice (prin parcurgerea unui traseu-aplicativ), precum şi una de evaluare a cunoştinţelor prin susţinerea unui test grilă la disciplina matematică şi fizică (nivel M1).
Cât despre viitorii aspiranţi la posturile de subofiţer şi maiştri militari urmând cursurile Şcolii de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă 'Pavel Zăgănescu' Boldeşti, recrutarea se desfăşoară bianual. Anumite aspecte din procedura de recrutare pot diferi de la an la an, însă este cert faptul că aceasta se desfăşoară atât la începutul anului cât şi la finalul acestuia.
Condiţiile esenţiale pe care candidatul trebuie să le îndeplinească pentru a fi admis sunt absolvirea cu diplomă de bacalaureat a liceului, având o medie de minim 9.00 la purtare, în perioada studiilor liceale.
Probele pe care viitorul candidat la statutul de pompier le va susţine pentru a fi admis la şcoala de subofiţeri şi maiştri militari sunt evaluarea performanţelor fizice (parcurgerea unui traseu practic-aplicativ), precum şi evaluarea cunoştinţelor prin susţinerea unui test grilă la disciplina matematică (nivel M2).
O altă categorie de recrutare pe care o derulăm chiar în această perioadă pentru arma pompierilor este aceea de soldaţi profesionişti (servanţi).
Condiţiile principale pe care candidaţii trebuie să le îndeplinească pentru a participa la probele de concurs: vor fi absolvenţi de minim învăţământ obligatoriu, în condiţiile prevăzute de Legea învăţământului preuniversitar nr.198/2023, cu modificările şi completările ulterioare, şi vor avea vârsta cuprinsă între 18 şi 25 ani, la data verificării dosarului de recrutare şi anume la data de 10.10.2024 (aceasta înseamnă că vor fi recrutaţi tineri cu vârsta împlinită de maxim 24 ani 11 luni şi 30 de zile).
După recrutare, viitori soldaţi profesionişti vor avea de susţinut anumite probe fizice eliminatorii, care vor avea loc la Centrul Zonal Brăila şi constau în:
1. Urcarea pe scară;
2. Deplasarea în subsol întunecat;
3. Evaluarea performanţelor fizice (parcurgerea unui traseu practic_aplicativ)
Anunţul de concurs este postat pe portalul de servicii al MAI, https://hub.mai.gov.ro.
Înscrierea se realizează până la data de 20.09.2024.
Detalii suplimentare pentru orice formă de admitere la şcolile care formează viitorii pompieri, fie că vorbim de ofiţeri, subofiţeri şi maiştri militari sau soldaţi profesionişti se pot obţine prin apelarea numerelor publice de telefon ale inspectoratului.
Vă mulţumim pentru sprijinul acordat în diseminarea mesajului preventiv!
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].