Comunicat de presă - Casa de Cultură 'Friedrich Schiller'
Concertul este susţinut de prof. dr. Simona-Nicoleta Jidveanu (soprană), prof. dr. Laurenţiu Darie (fagot), prof. dr. Ieronim Buga (pian), Antonio Huertas (tenor). Coordonatorul stagiunii: prof. dr. Simona-Nicoleta Jidveanu, solistă Filarmonica 'George Enescu' Bucureşti.
Intrarea este liberă.
Programul cuprinde lucrări semnate de compozitorii: Antonio Vivaldi, Giovanni Battista Bononcini, Alessandro Scarlatti, Franz Schubert, S.Nicolescu, Paul Jelescu, Ernesto de Curtis, Giacomo Puccini, Licino Refice, Riccardo Zandonai.
Repertoriu:
Antonio Vivaldi - Sonata în mi minor pentru fagot şi pian RV 40
S.Nicolescu - S-ar găti badea de nuntă
Paul Jelescu - Rapsodie dobrogeană pentru fagot şi pian
Giovanni Battista Bononcini - Per la gloria
Riccardo Zandonai - Ultima rosa
Ernesto de Curtis - Non ti scordar di me
Alessandro Scarlatti - O, cesate di piagarmi
Giacomo Puccini - Avanti Urania!
Licino Refice - Stornellata umbra
Franz Schubert - Mignon III (Nur wer di Sensucht kennt)
Giacomo Puccini - Inno a Diana
Giacomo Puccini - Canto d'anime
Prof. dr. Simona-Nicoleta Jidveanu este artist liric, solistă a Filarmonicii 'George Enescu' din Bucureşti şi doctor în muzică, cu o teză despre hermeneutica muzicii germane. A obţinut numeroase certificate de specializare post-doctorale, naţionale şi internaţionale. Începând cu debutul solistic la vârsta de 19 ani, repertoriul sopranei Simona Nicoleta Jidveanu este în continuă expansiune se constituie din importante roluri de operă precum: Violetta Valery din opera La Traviata, Gilda din opera Rigoletto, Amalia din opera I Masnadieri de Giuseppe Verdi, Konigin der Nacht - Regina Nopţii din opera Flautul fermecat de Mozart, Konstanze din opera Răpirea din Srai de Mozart, Lucia din opera Lucia de Lammermoor de Donizzetti, Elvira din Puritani de Vincenzo Bellini, Amina din La Sonnambula de Bellini, precum şi roluri importante în opere contemporane. Simona Jidveanu este invitata permanentă a multor festivaluri internaţionale de elită şi realizează turnee în ţări precum: Austria, Germania, Olanda, Republica Moldova, Italia, Franţa. În 2015 a obţinut marele premiu al prestigiosului Concurs Internaţional de Canto 'Georges Enesco' Paris.
Antonio Huertas este tenor şi elev la Colegiul Naţional de Arte 'Dinu Lipatti' din Bucureşti, la clasa profesorului Marius Olteanu.
Ieronim Buga este absolvent al Academiei de Muzică Bucureşti, secţia Dirijat Cor Academic şi secţia Pian. Din 1994 este angajat ca artist liric şi artist instrumentist în cadrul mai multo instituţii culturale bucureştene: Filarmonica 'George Enescu', Orchestra Naţională Radio, Corul Naţional de Cameră 'Madrigal'. A participat la numeroase turnee în Spania, Germania, Danemarca, Elveţia. Are o bogată activitate de pianist acompaniator şi este membru al mai multor ansambluri camerale.
Laurenţiu Darie a început studiul fagotului încă din copilărie la Liceul de Artă Dimitrie Cuclin din Galaţi, pe care l-a continuat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Studiile au fost urmate de un stagiu la Munchen, unde a lucrat cu profesorul Marco Postinghel. A colaborat cu numeroase orchestre din străinătate precum: Orchestra Simfonică din Munchen, Orchestra Simfonică Naţională a Libanului, Orchestra de Stat din Mexic şi Orchestra Waltzer din Viena. A concertat ca solist cu Laurea Armonica, Trio Veritas, cvintetul Consonus, Collegio Stravagante etc. A susţinut concerte în Italia, Franţa, Japonia, Mexic şi Australia.
Din 1998 este membru al Filarmonicii 'George Enescu' din Bucureşti. În anul 2011 a fost selecţionat să se alăture YouTube Symphony Orchestra susţinând cu aceasta un concert transmis în direct pe site-ul Youtube, în Sydney (Australia). Concertul din 2011 a fost cel mai vizionat concert live de pe internet, iar Laurenţiu Darie a fost considerat de către Los Angeles Times ca fiind unul dintre cei mai buni instrumentişti. A obţinut titlul ştiinţific de doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi este solist fagot-şef de partidă în Orchestra Filarmonicii 'George Enescu' din Bucureşti.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].