Comunicat de presă - Asociaţia Narative
Aşa sună invitaţia Asociaţiei Narative, care vă aşteaptă în zilele de weekend în Grădina Publică 'Merci' din Câmpulung Muscel cu o serie de evenimente menite să anime oraşul şi să-l reconecteze cu iubitorii de cultură.
CHAPEAU, MUSCEL! se desfăşoară în perioada 7-22 septembrie şi, în această primă ediţie, aduce în oraş concerte, spectacol, expoziţie, proiecţie de film şi atelier de circ.
În oraşul lui Tudor Muşatescu, un grup de artişti a avut acum câţiva ani ideea să scoată în aer liber câmpulungenii, la o paradă a pălăriilor. Amintind de perioada de glorie a Muscelului din interbelic - atunci când, din cauza aglomeraţiei, bulevardul central primea denumirea de 'Bulevardul Pardon' - CHAPEAU, MUSCEL! prinde viaţă anul acesta ca iniţiativă de revitalizare culturală.
Proiectul vine în completarea agendei locale, oferind anual câmpulungenilor şi vizitatorilor oraşului evenimente culturale, activităţi socio-educative şi iniţiative menite să pună în valoare bogatul patrimoniu local şi natural al oraşului.
Evenimentul-cheie al proiectului este parada anuală a pălăriilor, un prilej de reconectare a comunităţii, iar 'le chapeau' devine laitmotiv pentru o paletă largă de manifestări stradale (circ contemporan, concerte acustice în zone pietonale, instalaţie de artă, proiecţie de film în aer liber, expoziţie stradală, spectacol), dar şi pentru rezidenţe, colaborări şi ateliere.
Ediţia-pilot se desfăşoară în parcul central şi aduce la Câmpulung două evenimente în parteneriat cu Institutul Francez din România: expoziţia după lucrarea de bandă-desenată 'O lume nesfârşită' de C. Blain şi J. Jancovici - sâmbătă, 7 septembrie (ora 15.00), pentru cei curioşi să înţeleagă mai bine relaţia dintre energie, resurse, mediu şi climă; şi proiecţia filmului documentar 'Mergând pe apă', regia Aissa Maiga, sâmbătă, 14 septembrie (ora 19.00), despre viaţa unei comunităţi din nordul Nigerului şi modul în care gestionează apa de care dispune.
Primul concert din program va avea loc duminică, 8 septembrie: fanfara belgiană 'punk' KermesZ a l'Est este de neratat (ora 18:00). În ritmuri est-europene combinate cu metal, math rock, electro şi free jazz, trupa bate ţările europene şi animă festivaluri de stradă cu o imensă pasiune pentru muzica acustică şi pentru spiritul de petrecere balcanic.
Duminică, 15 septembrie, Şcoala de Circ Timişoara propune publicului muscelean un atelier de jonglerie creativă (ora 10:30) şi spectacolul 'Rogier&Rossa' (ora 17:00).
Al doilea concert va avea loc în data de 22 septembrie, la ora 18:00, cu 'Music ON Jazz Quartet' din Sibiu - un cvartet cu experienţă pe scenele naţionale şi internaţionale, al cărui repertoriu include cele mai valoroase standarduri de jazz începând cu swing-ul anilor 1930 şi până la bebop.Tot în această duminică, ultima zi a ediţiei 2024, participanţii la eveniment vor putea viziona în parc o lucrare de 'realitate augmentată' creată de artista locală Ioana Nicoară în cadrul instalaţiei multimedia 'Dulceaţa de cireşe', iar de la ora 17:00 sunt aşteptaţi în Grădina Publică toţi aceia care doresc să participe la Parada Pălăriilor!
Cu potenţial de a deveni un carnaval creativ, evenimentul final - parada - invită toţi locuitorii Câmpulungului să îşi pregătească în fiecare an pălăriile (fie vechi sau nou-nouţe, fie decorate de ei înşişi într-un mod cât mai creativ) pentru o zi specială dedicată unei promenade colective. Pentru această zi de rendez-vous al comunităţii este vizată zona centrului vechi, cu Bulevardul 'Pardon' şi Grădina Publică 'Merci', de unde şi titlul proiectului de inspiraţie francofonă. Iar exclamaţia 'Chapeau, Muscel' devine un omagiu pentru vechiul oraş al cărui potenţial deosebit este dat deopotrivă de istorie, cultură, arhitectură şi natură.
Nu în ultimul rând, prin apel la arte şi practici creative, acest proiect de revitalizare culturală urmăreşte creşterea coeziunii sociale şi a stării de bine a comunităţii, precum şi combaterea izolării, antrenând schimbare comunitară în jurul unui brand de oraş creativ.
*
CHAPEAU, MUSCEL! 2024 este organizat de Asociaţia Narative în parteneriat cu Institutul Francez din România, cu sprijinul Primăriei Municipiului Câmpulung şi al Consiliului Local şi este sponsorizat de Fundaţia Acasă în Muscel şi Gravolab CNC SRL.
NARATIVE este o platformă de expresie şi experiment, de dezvoltare şi susţinere pentru artişti şi proiecte care îmbină limbaje creative variate. Ne preocupă zona de intersecţie a artelor cu domenii de activitate conexe, integrarea elementelor de cercetare şi educaţie şi interesul actorilor culturali de a stabili relaţii cu comunităţile unde activează.
Membrii fondatori ai Asociaţiei Narative sunt Cinty Ionescu, designer video, Laurenţiu Bănescu, actor de teatru şi film şi Peca Ştefan, dramaturg şi scenarist.
Asociaţia NARATIVE
Laurenţiu Bănescu
[email protected]
www.narative.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].