logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - ARTEXIM - Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu

Violoncelistul Enrico Dindo, recital alături de pianistul Mikhail Mordvinov, în cadrul Concursului Internaţional George Enescu

Violoncelistul Enrico Dindo, membru al juriului în Secţiunea de Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu, va susţine un recital de excepţie la Ateneul Român, miercuri, 4 septembrie 2024, ora 19:00, alături de pianistul Mikhail Mordvinov.

Enrico Dindo este 'un violoncelist cu calităţi excepţionale, un artist complet şi un muzician format, cu un sunet extraordinar care curge ca o splendidă voce italiană', după cum spunea marele maestru Mstislav Rostropovich, atunci când i-a acordat Premiul I la Concursul de Violoncel Rostropovich de la Paris, din 1997.

Enrico Dindo a acceptat invitaţia maestrului Cristian Măcelaru, directorului artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu de a susţine acest recital, în contextul în care maestrul David Geringas nu a mai putut participa la eveniment, din cauza unor probleme de sănătate.

Programul serii va include un repertoriu compus din Robert Schumann - Fantasiestucke, Op. 73, Serghei Prokofiev - Sonata în do major pentru violoncel şi pian, Op. 119, Robert Schumann - Adagio şi Allegro Op. 70 şi Nikolai Miaskovski, Sonata nr. 2 în la minor pentru violoncel şi pian, Op. 81.

Enrico Dindo s-a născut într-o familie de muzicieni. La vârsta de şase ani a început să studieze violoncelul, iar ulterior a absolvit Conservatorul de Stat 'Giuseppe Verdi' din Torino. Mai târziu, a lucrat cu Egidio Roveda şi Antonio Janigro. Din 1987 a activat ca prim violoncelist al Orchestrei Teatrului 'La Scala' din Milano, până în 1998.

După premiul câştigat în 1997 la Paris, în cadrul Concursul de Violoncel Rostropovich, Enrico Dindo şi-a început activitatea ca solist, concertând în numeroase ţări, cu ansambluri prestigioase precum Orchestra Filarmonicii BBC, Orchestra Filarmonicii din Rotterdam, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Naţională Capitole Toulouse, Filarmonica Scala, Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică de Stat din Sao Paulo, Orchestra Simfonică din Tokyo, Orchestra Simfonică din Chicago şi Gewandhausorchester Leipzig.

De asemenea, a colaborat cu dirijori importanţi precum Riccardo Chailly, Aldo Ceccato, Gianandrea Noseda, Myung-Whun Chung, Daniele Gatti, Yuri Temirkanov, Paavo Jarvi, Valeri Gergiev, Riccardo Muti, precum şi cu Mstislav Rostropovich.

În 2000, Asociaţia Naţională Italiană a Criticilor Muzicali i-a oferit Premiul Abbiati pentru cel mai bun solist al stagiunii 1998-1999, iar în 2005, preşedintele Republicii Italiene, Carlo Azeglio Ciampi, i-a acordat Premiul 'Vittorio de Sica'.

Dirijor al Orchestrei de Cameră I Solisti di Pavia, ansamblu pe care l-a fondat în 2001, director muzical al Orchestrei Simfonice HRT din Zagreb (2014-2021), director artistic al Academiei Filarmonica Romana (din 2022), Enrico Dindo predă violoncelul la Conservatorul Elveţiei Italiene din Lugano, la Academia Pavia Cello şi la cursurile de vară ale Festivalului Muzical Garda Lake.

Ultimele bilete disponibile pentru acest recital se pot achiziţiona din platforma de ticketing www.eventim.ro, dar şi în format fizic, din Librăriile Cărtureşti, Librăriile Humanitas, magazinele Carrefour sau Good2Go.

Studenţii, elevii şi profesorii şcolilor şi universităţilor de muzică din toată ţara beneficiază de acces gratuit în baza legitimaţiei şcolare şi de serviciu, în limita locurilor disponibile.

De asemenea, persoanele cu handicap alături de însoţitorii lor beneficiază de acces gratuit în limita locurilor disponibile, conform legii.

Organizatorii nu îşi asumă responsabilitatea pentru biletele şi abonamentele achiziţionate de pe alte platforme de ticketing neoficiale.

Concursul Internaţional George Enescu, iniţiat în 1958, este unul dintre cele mai importante evenimente de profil din lume, oferind tinerilor muzicieni o platformă de afirmare la nivel internaţional. De-a lungul anilor, concursul a consolidat poziţia României pe scena culturală globală, fiind singurul concurs din România afiliat Federaţiei Mondiale a Concursurilor Internaţionale de Muzică Clasică şi a descoperit numeroase talente care au devenit artişti de renume mondial. Ediţia din 2024 promite să fie una de excepţie, continuând tradiţia de a aduce în prim-plan talente ale muzicii clasice.

*

Concursul Internaţional George Enescu este un eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Organizator: ARTEXIM

Co-organizator: Fundaţia ArtProduction

Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului Bucureşti - ARCUB

Partener principal: Rompetrol

Parteneri: Purcari, ONE, SANADOR, Mobexpert, Senia Music, La Mama, Althaus, RetuRo, Nazzuro Aqua, L'Or, Electrecord, Fundaţia Motivation România, Fundaţia Special Olympics, Climb Again

Parteneri instituţionali: Filarmonica 'George Enescu', Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional 'George Enescu', Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română, Institutul Italian de Cultură Bucureşti, Institutul Francez Bucureşti, Filarmonica Arad, Filarmonica 'Mihail Jora' din Bacău, Filarmonica 'Lyra - George Cavadia' Brăila, Filarmonica de Stat Transilvania, Filarmonica Oltenia din Craiova, Filarmonica Moldova din Iaşi, Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica Piteşti, Filarmonica 'Paul Constantinescu' din Ploieşti, Filarmonica 'Ion Dumitrescu' din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica de Stat 'Dinu Lipatti' din Satu Mare, Filarmonica Banatul din Timişoara, Palatul Culturii 'Teodor Costescu' Drobeta - Turnu Severin, Romanian Chamber Orchestra, Colegiul Naţional de Arte Dinu Lipatti din Bucureşti, Colegiul Naţional de Muzică 'George Enescu'

Partener servicii juridice: Ţuca Zbârcea şi Asociaţii

Partener de mobilitate: Blue

Cu sprijinul: Asociaţia Artiştilor Lutieri din România, Paradigma Film, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, Casa de flori

Partener de monitorizare: MediaTRUST
Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].