logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Teatrul Masca

Noua stagiune la Teatrul Masca: 'Aici se visează la schimbare'

Teatrul Masca lansează şase premiere, un mini-festival de cartier, un formular DESCHIS pentru colaborări cu artişti, artiste, asociaţii şi entităţi independente, proiecţii de film în aer liber, şi un nou sezon de dezbateri pe bune 'La Liber', moderat de Corina Şuteu - totul sub sloganul 'Aici se visează la schimbare'.

Totodată, Teatrul Masca îşi continuă intenţia de a colabora, în fiecare an, cu un artist vizual diferit pentru a contura identitatea vizuală a stagiunii. Anul trecut a purtat semnătura lui SeReBe, care a deschis această tradiţie. În această stagiune, ne bucurăm să lucrăm cu George Roşu.

Aici se visează la schimbare

Noua stagiune este o invitaţie deschisă către spectatori şi artişti spre o dezbatere teatrală care contestă şi re-imaginează conceptele tradiţionale de erou şi antierou, explorând multiple perspective în context contemporan. Ce înseamnă cu adevărat să fii erou într-o societate în care relativismul moral diluează graniţele dintre bine şi rău? Este eroismul o simplificare a complexităţii umane, care aparţine unor vremuri apuse? Mai preţuim curajul, demnitatea, adevărul?

Spectacolele create de-a lungul acestei stagiuni vor oferi o platformă pentru subiecte complexe, relevante pentru provocările etice şi morale, individuale şi colective, ale lumii de azi. Sunt de interes nu doar gesturile grandioase, ci şi micile acte de curaj şi trădare care modelează realitatea noastră cotidiană. Astfel, spectatorii sunt încurajaţi să participe la o reflecţie critică asupra modului în care visurile individuale şi colective pot contribui la construirea unei lumi ce se doreşte a fi schimbată.

'Vă invităm să vă alăturaţi acestei explorări artistice neconvenţionale, să participaţi la întâlniri ideatice şi estetice provocatoare, şi să găsiţi posibile răspunsuri în complexitatea şi nuanţele fiecărui spectacol. Împreună, vom naviga printre visuri şi realităţi, căutând să înţelegem cum contribuim, fiecare dintre noi, la construcţia lumii înconjurătoare. Viitorul aparţine celor care speră. Viitorul aparţine celor care au curajul să viseze. Sau dimpotrivă, idealismul e o formă de inadaptare? Rămâne să dezbatem împreună la Teatrul Masca.' (Catinca Drăgănescu, manager interimar Teatrul Masca)

#teatrudeschis la mediul independent

În stagiunea anterioară, Teatrul Masca a iniţiat numeroase parteneriate şi co-producţii cu artişti şi artiste independente, punând la dispoziţie spaţiul, echipa tehnică şi, după caz, co-finanţând proiecte. În acelaşi spirit, iniţiem Deschis, prima platformă de colaborare pe termen mediu şi lung a unui teatru de stat cu cei din mediul artistic independent din România. Deschis reafirmă intenţia Teatrului Masca de a deveni un susţinător de cursă lungă al artiştilor şi producătorilor independenţi, o pepinieră de inovaţie, inventivitate şi nonconformism - sub umbrela şi stabilitatea unei instituţii de stat.

Astfel, formularul prezent pe site-ul masca.ro stă la dispoziţia artiştilor şi/ sau producătorilor independenţi care îşi doresc să propună proiecte în vederea colaborării cu Masca. Deschis intenţionează să devină o platformă de susţinere şi coproducţie bazată pe parteneriat public-privat şi să cristalizeze în jurul său o comunitate de artişti interdisciplinari interesată de ecologie, activări comunitare, demersuri participative, formule artistice alternative, teatru în spaţii neconvenţionale şi teme de actualitate.

Premiere pe 2024

În lumina acestor colaborări, Teatrul Masca numără şase premiere în prima parte a stagiunii, dintre care două sunt producţii proprii: INCENDIAR. Un duşman al poporului în regia Ilincăi Radulian (regizoare de origine română, recunoscută în spaţiul britanic) şi Jurnal de România, un demers documentar de Carmen Lidia Vidu.

Nihil Sine Deo

Premieră: 30 şi 31 august, 19:00 @ Sala Mare

Următoarele reprezentaţii: 15 octombrie şi 2 noiembrie, 19:00 @ Sala Mare

Regie şi coregrafie: Daniel Alexandru Dragomir

Distribuţie: Andreea Vălean/ Iulia Andro, Anastasia Preotu, Bianca Ardeleanu, Daniel Dragomir, George Pleşca, Sergiu Diţă/ Dennis Ilie

Lighting-Design: Alexandros Raptis
Muzică: Adrian Piciorea
Scenografie: Cătălin Manea
Producător: Contemporary Creative Dreamers

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

INCENDIAR. Un duşman al poporului

Premieră: 28 şi 29 septembrie, 19:00 @ Sala de consiliu a Teatrului Masca

Adaptare după Henrik Ibsen de Catinca Drăgănescu & Ilinca Radulian

Distribuţie: Sorin Dinculescu, Anamaria Pâslaru, Voicu Aanitei, Mara Căruţaşu, Cristina Drăghici, Vladimir Purdel

pe spatele fotografiei colţ, stânga jos, stă tot ce nu pot uita despre mama

Premieră: 5 şi 6 octombrie, 19:00 @ Sala Mare

Text: Alexandru Ivănoiu

Regie: Alin Uberti
Scenografie şi Video Design: Cosmin Stancu

Distribuţie: Maria Moroşan, Vlad Pânzaru, Bogdan Iancu

Co-producător: Asociaţia IOTA
Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

(De)conectat

Premieră: 12 şi 13 octombrie, 19:00 @ Sala Mare

Scenariu şi regie: Ozana Nicolau
Scenografie şi video: Miruna Croitoru
Mişcare scenică: Silvia Călin
Univers sonor: Diana Miron
Light desing: Andrei Ignat

Cu: Mădălina Brânduşe, Dragoş Stoica, Iulia Verdeş, Alex Călin

Co-producător: Asociaţia Art Revolution

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Moartea şi viaţa lui Bulă (+18)

Premieră: 8 noiembrie, 19:00 @ Sala Mare

Text: Alexandru Ivănoiu

Regie: Alin Uberti

Scenografie: Cosmin Stancu
Coregrafie şi Mişcare Scenică: Vlad Furtună
Pregătire Muzicală: Corina Sîrghi
Montaj Video: Diana Torok

Distribuţie: Vlad Pânzaru, Maria Moroşan, Bogdan Iancu, Tiberius Zavelea

Co-producător: Asociaţia IOTA

Proiect co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Jurnal de România
un proiect documentar de Carmen Lidia Vidu

Premieră: 14 şi 15 decembrie, 19:00 @ Sala Mare

La Liber 2.0

Dezbaterile pe bune în comunitate La Liber revin în programul Teatrului Masca. Moderatoarea din această stagiune este Corina Şuteu, consultantă culturală, expertă în politici culturale, critic de teatru şi manager cultural.

În acest sezon, accentul cade pe dinamici culturale şi interacţiunea dintre cultură, educaţie şi mediu, complementar proiectului de design participativ, HELIX pentru Masca, pe care l-am iniţiat în această vară. Astfel, La Liber 2.0 va include o secţiune de forumuri de dezbatere dedicate: unul, actorilor tineri care au absolvit recent facultatea şi care îşi caută drumul carierei, cu tot mai mare dificultate, iar altul dedicat universităţilor de artă şi adaptării programelor acestora la realitatea de azi a vocaţiilor artistice.

Mini-festival de cartier: HELIX pentru Masca

Unul dintre evenimentele care deschide oficial stagiunea 2024-2025 este mini-festivalul HELIX pentru Masca, ultima etapă a proiectului de design participativ care a inclus ateliere de peisagistică (seră & grădină), artă stradală, şi reconversia şi reciclarea decorurilor casate - pentru comunitate. Timp de 3 zile, între 20 şi 22 septembrie, Teatrul Masca îşi deschide grădina pentru un mini-showcase de activităţi comunitare despre responsabilitate pentru artă şi natură, în care sunt prezentate rezultatele atelierelor.

Programul conţine: dezvelirea lucrării murale semnate de artistul multidisciplinar LUX pe clădirea teatrului, (re)descoperirea spaţiilor verzi din exteriorul teatrului, din teatru şi de pe acoperişul teatrului, trei spectacole de teatru (unul din repertoriul Masca, două comunitare), o proiecţie de film, un program de silent disco, şi multe alte activităţi practice şi artistice.

Intrarea costă o plantă adusă de acasă (sau pământ, jardiniere, răsaduri), de care participanţii se pot bucura în continuare atunci când vizitează teatrul, şi pe care o pot îngriji inclusiv de la teatru.
Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].