logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă

Precizare

Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public cu privire la mesajele transmise prin sistemul RoAlert la nivelul judeţului Constanţa, pentru corecta informare a opiniei publice facem următoarele precizări:

La data de 31 august 2024, în urma avertizărilor now casting de COD ROŞU emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, sub incidenta cărora a s-au aflat mai multe localităţi din judeţul Constanţa , pentru protecţia populaţiei şi luarea măsurilor de autoprotecţie au fost transmise 4 mesaje prin intermediul sistemului RoAlert.

Scopul mesajelor a fost de anunţare a cetăţenilor judeţului, dar şi a celor care au tranzitat această zonă asupra manifestării vremii nefavorabile care putea pune în pericol vieţi şi bunuri.

Menţionăm ca avertizări au respectat zonele create de emitentul acestora şi au fost transmise de ISU Constanţa, respectiv:

31.08.2024
- 1 avertizare COD ROŞU/jud. Constanţa: mesaj RO-Alert transmis de ISU CT la ora 00:21;
- 1 avertizare COD PORTOCALIU/ jud. Constanţa: mesaj Ro-Alert transmis de ISU CT la ora 02:58;
- 1 avertizare COD PORTOCALIU/jud. Constanţa: mesaj Ro-Alert transmis de ISU CT la ora 05:03;
- 1 avertizare COD ROŞU/ jud. Constanţa: mesaj Ro-Alert transmis de ISU CT la ora 06:57.

Asigurăm cetăţenii de faptul că autorităţile competente depun permanent eforturi pentru asigurarea stabilităţii sistemului şi functionarii acestuia la parametri optimi şi manifestă rigurozitate pentru furnizarea cu celeritate a informaţilor despre producerea unor situaţii de urgenţă în zona de competenţă.

Reamintim, totodată, că prin intermediul Sistemul RO-ALERT se transmit, indiferent de oră, informaţii relevante, bazate pe date concrete furnizate atât de structuri specializate (Administraţia Naţională de Meteorologie, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă şi alte instituţii cu rol şi competenţe în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă), dar şi de către apelanţi ( martori ai situaţiilor în speţă), atent verificate şi documentate.

Dezactivarea opţiuni de primire a mesajelor pe terminalele mobile nu este recomandată, având în vedere efectele ce pot fi generate asupra vieţii comunităţilor în cazul producerii situaţiilor de urgenţă, ce va pot pune viaţa in pericol.

INFO BACKGROUND

Încă de la implementarea sistemului de avertizare RO-Alert ( septembrie 2018), Fenomenele meteorologice periculoase prognozate, inundaţii sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezenţa unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urşi), au impus avertizarea cetăţenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populaţia a fost informată de existenţa pericolului imediat şi a putut adopta măsurile de autoprotecţie.

Ce este Sistemul RO-ALERT?
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.
Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziţie o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele reţelelor de comunicaţii mobile ale furnizorilor de servicii de comunicaţii mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile şi configurate corespunzător care se află în acele zone.

Când se transmit mesaje RO-ALERT?
Mesajele sunt difuzate doar în situaţii majore de urgenţă, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.

Ce tipuri de telefoane recepţionează mesajele RO-ALERT?
Mesajele RO-ALERT pot fi recepţionate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveţi servicii de tip abonament sau prepay şi nu se percep costuri sau taxe pentru recepţionarea mesajelor RO-ALERT.

În situaţia în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte. Nu este nevoie să aveţi telefoane de tip smartphone pentru a recepţiona mesajele de tip RO-ALERT.

Informaţii referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secţiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert.ro.
Afisari: 31

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].