Comunicat de presă - Inspectoratul General al Poliţiei Române
Începând cu 31 august 2024, pentru soluţionarea faptelor comise cu violenţă, poliţiştii acţionează în baza Ordinului M.A.I. nr. 138 din 22 august 2024 privind stabilirea modalităţii de gestionare de către poliţişti a cazurilor privind actele de violenţă.
Ordinul reglementează modalitatea de gestionare de către poliţişti a actelor de violenţă, stabilind procedura de intervenţie a poliţiştilor în cazurile privind actele de violenţă şi de cooperare cu celelalte instituţii cu atribuţii în prevenirea şi combaterea actelor de violenţă, modelul formularului de evaluare a riscului iminent şi metodologia de utilizare a acestuia, procedura de emitere şi modelul ordinului de protecţie provizoriu, procedura de punere în executare a ordinului de protecţie provizoriu, precum şi procedura de monitorizare a respectării măsurilor dispuse prin ordinele de protecţie provizorii.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă se realizează ca urmare a sesizărilor prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă sau de către orice altă persoană care a luat cunoştinţă de producerea actelor de violenţă sau din oficiu.
Pe parcursul intervenţiei, după caz, poliţiştii iau măsuri pentru separarea victimei de agresor şi realizează orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate, observă şi adresează întrebări cu privire la starea fizică, emoţională şi psihică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale, aduc la cunoştinţă victimei sau, după caz, tutorelui ori altui reprezentant legal al acesteia dreptul de a solicita un ordin de protecţie provizoriu faţă de agresor şi pun la dispoziţia acestora formularul de cerere prevăzut în anexa nr. 1 la Legea nr. 26/2024 privind ordinul de protecţie.
În situaţia în care victima nu solicită ordinul de protecţie provizoriu, i se aduce la cunoştinţă posibilitatea formulării unei cereri pentru emiterea unui ordin de protecţie, astfel cum acesta este reglementat de dispoziţiile legale şi i se pune la dispoziţie formularul de cerere prevăzut în anexa nr. 2 la Legea nr. 26/2024.
Tot pe parcursul intervenţiei, după caz, poliţiştii informează atât victima, cât şi agresorul cu privire la drepturile şi obligaţiile acestora, măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei de fapt, prin ordinul de protecţie provizoriu, sesizează structurile specializate ale Poliţiei Române sau ale altor instituţii în situaţia în care, în urma verificării sesizării, sunt constatate aspecte aflate în competenţa acestora şi procedează la obţinerea de probe, potrivit art. 2 alin. (4) din Legea nr. 26/2024 sau prevederilor Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, după caz.
În timpul intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului, dacă victima sau, după caz, tutorele ori reprezentantul legal formulează cerere scrisă pentru emiterea unui ordin de protecţie provizoriu.
Conform Legii nr. 26/2024 privind ordinul de protecţie, poliţiştii constată existenţa riscului iminent pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din completarea formularului de evaluare a riscului iminent.
În cazul în care se constată că sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii emit ordinul de protecţie provizoriu.
În cazul în care se constată că nu sunt întrunite condiţiile pentru emiterea ordinului de protecţie provizoriu, poliţiştii au obligaţia de a informa persoanele care susţin că sunt victime ale unui act de violenţă cu privire la posibilitatea formulării unei cereri către judecătoria de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul/reşedinţa victima, pentru emiterea unui ordin de protecţie, prin care pot fi dispuse mai multe obligaţii sau interdicţii faţă de agresor.
În cazul în care la eveniment intervine o patrulă formată exclusiv din alte structuri decât cele ale Poliţiei Române, membrii acesteia vor lua măsuri pentru separarea victimei de agresor, vor realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate şi vor observa şi adresa întrebări cu privire la starea fizică, emoţională şi psihică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, vor solicita intervenţia echipelor medicale, totodată, solicitând, prin dispecerat, prezenţa poliţiştilor competenţi să emită ordinul de protecţie provizoriu.
Concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului sunt aduse la cunoştinţa victimei, care semnează de luare la cunoştinţă.
În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu.
Ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis şi în situaţia în care victima sau, după caz, tutorele ori alt reprezentant legal al acesteia, din cauza stării psihice sau fizice sau din alte motive, se află în imposibilitatea de a redacta cererea privind ordinul de protecţie provizoriu sau se află în imposibilitatea obiectivă de a furniza informaţiile necesare completării formularului de evaluare a riscului, pe baza evaluării criteriilor al formularului de către poliţist.
Originalul ordinului de protecţie provizoriu se înregistrează, după emiterea acestuia, în evidenţele unităţii/subunităţii de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis.
După emiterea ordinului de protecţie provizoriu, în situaţia în care constată necesitatea acordării de servicii sociale, poliţiştii solicită intervenţia unei echipei mobile, formată din reprezentanţi ai Serviciului Public de Asistenţă Socială, care îndeplineşte atribuţiile stabilite de lege.
În urma evaluării gradului de risc premergătoare emiterii ordinului de protecţie provizoriu, atât victimei, cât şi agresorului li se solicită să dea câte o declaraţie.
În situaţia în care a fost dispusă evacuarea temporară a agresorului din locuinţa comună, iar acesta declară că nu are asigurată cazarea, poliţistul care a emis ordinul de protecţie provizoriu îl informează de îndată pe agresor cu privire la posibilitatea de a solicita găzduirea în cadrul centrelor rezidenţiale pentru persoanele fără adăpost sau al adăposturilor de noapte.
Dacă agresorul nu doreşte să beneficieze de cazarea pusă la dispoziţie şi optează să locuiască la o altă persoană, poliţistul care a emis ordinul de protecţie provizoriu îi va solicita să dea o declaraţie privind adresa la care va locui şi persoana care îi va asigura cazarea.
Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate.
În situaţia în care a fost dispusă reintegrarea victimei şi, după caz, a membrilor familiei acesteia în locuinţa comună, după evacuarea agresorului din locuinţă, poliţistul procedează la reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor acesteia în locuinţă.
În situaţia în care a fost dispusă obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate şi agresorul este prezent la faţa locului alături de victimă, poliţistul îl îndrumă pe acesta să se depărteze la distanţa minimă prevăzută în ordinul de protecţie provizoriu, inclusiv prin conducerea acestuia, după caz, la distanţa minimă prevăzută în ordinul de protecţie provizoriu.
Obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere se execută potrivit Legii nr. 146/2021 privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cu modificările şi completările ulterioare, şi normelor emise în temeiul acesteia. Poliţiştii nu dispun această măsură până la utilizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică în scopul monitorizării electronice a acesteia.
În situaţia în care a fost dispusă interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima şi agresorul este prezent la faţa locului, poliţistul procedează la informarea acestuia cu privire la măsura dispusă, agresorul luând cunoştinţă de aceasta, prin semnătură pe ordinul de protecţie provizoriu.
În caz contrar, dacă agresorul nu se află de faţă la emiterea ordinului de protecţie provizoriu sau părăseşte locul emiterii acestuia înainte de a-i fi aduse la cunoştinţă măsurile dispuse, poliţiştii îl contactează pe acesta şi îl informează despre existenţa, conţinutul ordinului de protecţie provizoriu şi obligaţiile legale ce îi revin potrivit legii, aspecte ce se consemnează într-un proces-verbal.
În situaţia în care a fost dispusă obligarea agresorului de a preda poliţiei armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia, poliţiştii procedează, conform art. 6 alin. (4) din Legea nr. 26/2024, la ridicarea armelor, componentelor esenţiale şi muniţiilor deţinute, a documentelor în care acestea sunt înscrise, precum şi a autorizaţiei/autorizaţiilor de procurare a armelor emise pe numele agresorului, pe bază de proces-verbal, şi iau măsurile necesare pentru predarea acestora către structura competentă de arme, explozivi şi substanţe periculoase.
În cazul în care armele, componentele esenţiale şi muniţiile deţinute, documentele în care acestea sunt înscrise, precum şi autorizaţia/autorizaţiile de procurare a armelor emisă/emise pe numele acestuia sunt deţinute de agresor în alt loc decât cel în care a fost realizată intervenţia, poliţistul care a emis ordinul de protecţie provizoriu informează, de îndată, structura de arme, explozivi şi substanţe periculoase competentă despre măsura de protecţie dispusă.
Structura competentă de arme, explozivi şi substanţe periculoase adoptă măsurile necesare în vederea ridicării, cu celeritate, a armelor, componentelor esenţiale şi muniţiilor deţinute, a documentelor în care acestea sunt înscrise, precum şi a autorizaţiei/autorizaţiilor de procurare a armelor emise pe numele agresorului.
Armele ridicate, respectiv predate structurii competente de arme, explozivi şi substanţe periculoase sunt verificate în vederea îndeplinirii de către agresor a condiţiilor prevăzute de Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi se depun în camera de corpuri delicte a unităţii de poliţie.
Dacă ordinul de protecţie provizoriu vizează minori, persoane cu dizabilităţi sau persoane cu nevoi speciale, poliţiştii pun la dispoziţia unei echipe mobile, formată din reprezentanţi ai Serviciului Public de Asistenţă Socială, date necesare pentru punerea în aplicare a unor măsuri de protecţie urgente şi specifice sau, după caz, pentru sesizarea autorităţilor şi instituţiilor publice competente cu punerea în aplicare a acestor măsuri.
După emiterea ordinului de protecţie provizoriu, la nivelul unităţii de poliţie pe raza teritorială unde îşi are domiciliul/locuieşte în fapt victima, se constituie o mapă de supraveghere pentru monitorizarea respectării măsurilor dispuse.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.