Comunicat de presă - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti
Prin rechizitoriul emis la 26.08.2024 de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti s-a dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:
1. B.M., cercetat în stare de deţinere, pentru săvârşirea a 8 infracţiuni de înşelăciune şi a 21 de infracţiuni de tentativă la înşelăciune.
2. N.M., cercetat în stare de deţinere, pentru săvârşirea a 7 infracţiuni de complicitate la înşelăciune şi a 2 de infracţiuni de complicitate la tentativă la înşelăciune.
3. Z.A.I., cercetat în stare de arest la domiciliu, pentru săvârşirea complicităţii la 6 infracţiuni de înşelăciune.
4. P.G.F.A., cercetată sub control judiciar, pentru săvârşirea a 3 infracţiuni de complicitate la înşelăciune
5. P.C., cercetat în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de complicitate la înşelăciune şi a unei infracţiuni de tăinuire.
6. O.C.G., cercetat în stare de deţinere, pentru săvârşirea unei infracţiuni de mărturie mincinoasă..
Prin actul de trimitere în judecată s-a reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt:
1. În perioada 24 aprilie - 11 mai 2024, utilizând metoda Accidentul, respectiv prin intermediul unor apeluri telefonice, prin folosirea de calităţi mincinoase - medic şi/ sau poliţist - şi invocarea unor false motive - accident rutier grav şi/ sau necesitatea unei intervenţii chirurgicale de urgenţă cu privire la rude apropiate - copii/ nepoţi, în timp ce se afla încarcerat în Penitenciarul Gherla, inculpatul B.M. a indus în eroare 8 persoane vătămate de pe raza municipiilor Bucureşti, Braşov şi le-a determinat pe acestea să remită unor complici de-ai săi, care se deplasau la locuinţele victimelor, suma totală de 62.200 lei şi 12.000 euro, precum şi aproximativ 10 grame de aur.
De asemenea, prin acelaşi mod de operare, inculpatul B.M. a încercat să inducă în eroare alte 21 de persoane vătămate de pe raza municipiului Bucureşti.
2. În perioada 28 aprilie - 11 mai 2024, inculpatul N.M. l-a sprijinit moral şi material pe inculpatul B.M. la săvârşirea a 7 infracţiuni de înşelăciune şi 2 infracţiuni de tentativă la înşelăciune prin metoda Accidentul, respectiv prin păstrarea legăturii cu persoana care urma să se prezinte pentru a ridica sumele de bani ce urmau a fi remise de persoanele vătămate de pe raza municipiilor Bucureşti şi Braşov, prejudiciul total produs fiind de 49.100 lei, 12.000 euro şi aproximativ 10 grame de aur.
3. În perioada 28 aprilie - 8 mai 2024, inculpatul minor Z.A.I., cu sprijinul altor 2 inculpaţi, l-a ajutat pe inculpatul B.M. să obţină sumele de bani şi bunurile rezultate în urma comiterii a 6 infracţiuni de înşelăciune prin metoda Accidentul, deplasându-se la locuinţele persoanelor vătămate şi ridicând de la acestea în total suma 49.100 de lei şi 12.000 euro, precum şi aproximativ 10 grame de aur.
4. În sarcina inculpatei minore P.G.F.A. s-a reţinut că în perioada 3-6 mai 2024, l-a sprijinit moral pe inculpatul minor Z.A.I. la comiterea a 3 infracţiuni de înşelăciune prin metoda Accidentul, deplasându-se cu acesta din urmă la locuinţele persoanelor vătămate de pe raza municipiului Bucureşti pentru ridicarea sumelor de bani şi a bunurilor obţinute în urma comiterii infracţiunilor - 18.200 lei, 10.000 de euro şi aproximativ 10 grame de aur.
5. În sarcina inculpatului P.C. s-a reţinut că în data de 6 mai 2024, a primit suma de aproximativ 10.000 de lei de la inculpatul Z.A.I., cunoscând că provine din săvârşirea unei infracţiuni de înşelăciune prin metoda Accidentul, iar în perioada 6-10 mai 2024 l-a sprijinit moral şi material pe inculpatul N.M. în comiterea a 2 infracţiuni de înşelăciune prin metoda Accidentul, prin aceea că i-a promis acestuia tăinuirea bunurilor obţinute şi a primit de la inculpatul minor Z.A.I. sumele de 7.200 de lei, 10.000 de euro şi un telefon iPhone 13, ridicate de la persoanele vătămate.
6. În sarcina inculpatului O.C.G. s-a reţinut că în data de 10.06.2024, cu prilejul audierii în calitate de martor, a dat declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei, respectiv faptul că nu ştia că inculpatul B.M. a săvârşit infracţiuni de înşelăciune prin metoda Accidentul, în intervalul în care au fost încarceraţi în aceeaşi cameră de detenţie din cadrul Penitenciarului Gherla şi nu l-a auzit pe acesta în timp ce vorbea la telefon cu persoanele vătămate.
În cauză au fost luate măsuri asigurătorii cu privire la mai multe conturi bancare, 4 autoturisme şi 2 terenuri, în vederea reparării prejudiciului produs persoanelor vătămate, precum şi pentru dispunerea măsurilor confiscării speciale şi extinse.
Urmărirea penală a fost efectuată de către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, împreună cu organele de cercetare penală din cadrul D.G.P.M.B. - Poliţia Sectorului 4 - Secţia 14 Poliţie, beneficiind de sprijinul I.G.P.R. - Direcţia de Operaţiuni Speciale, U.T.A.I. Bucureşti, şi al organelor de cercetare penală din cadrul Poliţiei mun. Braşov şi a mun. Medgidia.
În vederea prevenirii şi combaterii acestui fenomen infracţional, atragem atenţia cetăţenilor cu privire la următoarele măsuri pe care le pot lua pentru a nu deveni potenţiale victime ale infracţiunilor de înşelăciune prin metoda Accidentul:
- Nu oferiţi date personale despre dumneavoastră, rude sau vecini apropiaţi, dacă sunteţi abordaţi direct sau telefonic de persoane necunoscute, sub pretextul unor presupuse câştiguri sau de către indivizi care susţin că sunt organe de poliţie sau personal medical, reprezentanţi ai unor companii de telefonie, cablu sau bănci.
- În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională şi anunţaţi de îndată organele de poliţie pentru verificarea veridicităţii apelurilor primite.
- Verificaţi dacă rudă în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune.
Precizăm că activităţile procedurale efectuate în timpul urmăririi penale sunt reglementate de Codul de Procedură Penală şi au drept scop administrarea probatoriului cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale, care nu înfrâng în niciun fel principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197 /2019.
PURTĂTOR DE CUVÂNT, PROCUROR
David Flavius Ionuţ
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].