logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Muzeul Hărţilor din Bucureşti

Let's Talk About COMMUNITY ENGAGEMENT ... with Prado Museum!

Perioadă: Joi 12 şi Vineri 13 septembrie, zilnic, între orele 10:00-14:00.

Desfăşurare: Casa Filipescu-Cesianu (parte a Muzeului Municipiului Bucureşti), Calea Victoriei nr. 151, Bucureşti.

Logistică: discuţiile vor avea loc în limba engleză, traducerea nu este asigurată.

Acces gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii: https://forms.gle/9HvU1BJod1hza1XJ8

În perioada 12 - 13 septembrie, Muzeul Hărţilor, în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti şi Muzeul Prado, invită specialiştii muzeelor din România şi ONG-urile care activează în domeniul educaţiei pentru adulţi la workshop-ul 'Let's Talk About Community Engagement with Prado Museum!', organizat în cadrul Erasmus+ - proiect finanţat de Uniunea Europeană şi dedicat formării adulţilor.

Desfăşurat pe parcursul a două zile, workshop-ul pune în lumină modul în care Muzeul Prado din Madrid colaborează cu diverse comunităţi, oferind un exemplu de bune practici şi un punct de plecare pentru discuţii şi reflecţii. Workshop-ul va fi coordonat de două specialiste din cadrul Muzeului Prado. Sofia de Juan este manager cultural, educatoare şi cercetătoare, cu o vastă experienţă în producţia culturală şi participarea comunitară, iar Irene Pomar este manager cultural specializată în coordonarea formelor educaţionale şi curatoriale colaborative.

Obiectivele atelierului:

- Crearea de reţele: Participanţii vor învăţa cum să dezvolte legături cu alte instituţii, grupuri şi spaţii culturale, facilitând schimbul de cunoştinţe şi colaborarea în procesele de co-creaţie şi participare;

- Învăţare colectivă: Vor fi organizate sesiuni de învăţare şi schimburi de idei între colegi, pornind nu doar de la bune practici, ci şi de la provocările comune;

- Strategii comunitare: Prezentând diverse modele de intervenţie şi acţiune, atelierul va ajuta participanţii să recunoască şi să implementeze strategii eficiente de lucru cu comunităţile;

- Promovarea participării locale: Evenimentul va pleda pentru o nouă viziune asupra implicării comunitare, în care cooperarea şi orizontalitatea sunt elementele esenţiale, preferate în detrimentul competiţiei;

- Analiza contextului local: Participanţii vor identifica condiţiile şi factorii care influenţează legăturile dintre cultură şi instituţiile culturale, discutând posibilele obstacole şi soluţii.
Sofia de Juan este educatoare şi manager cultural, specializată în producţia culturală şi creaţia colaborativă. Lucrează la Museo Nacional del Prado din Madrid, unde dezvoltă programe culturale inovatoare. A susţinut cursuri de medierea artei şi a coordonat proiecte culturale şi educaţionale internaţionale, axate pe incluziune şi diversitate. Este co-fondatoare a asociaţiei Plataforma Indomita şi a contribuit la proiecte importante de artă contemporană precum Manifesta Biennial şi Arte Paz Biennial.

Irene Pomar este manager cultural specializată în coordonarea programelor educaţionale şi curatoriale colaborative la Museo Nacional del Prado. A studiat Filosofia la Universitat Autonoma de Barcelona şi are un master în Teoria Artei Contemporane la Fundacio Joan Miro. A lucrat la producţia de expoziţii şi proiecte culturale în Franţa şi Spania, inclusiv la Palais de Tokyo din Paris şi Museo Carmen Thyssen din Malaga. A creat proiectul 'Se me ha caido el diccionario' şi a co-fondat asociaţia Plataforma Indomita pentru artă şi educaţie. Este membră activă a ICOM-CECA LAC, contribuind la educaţia muzeală şi studierea decolonializării. În prezent, face parte din echipa de Dezvoltare Educaţională a Muzeului Naţional Prado, coordonând propuneri precum In Medias Res, Salon Efimero a Media Tarde, Angulos Cardinales şi Marcos de Mira.

*
**

Muzeul Hărţilor din Bucureşti este în mod constant interesat de educaţia culturală în general, şi de educaţia pe tot parcursul vieţii, în particular. În acest sens, instituţia se află în al doilea an de acreditare ca instituţie Erasmus + pentru educaţia adulţilor, context în care facilitează accesul angajaţilor şi al voluntarilor săi la resurse din străinătate, atât prin intermediul unor invitaţi ce susţin prelegeri la Bucureşti, cât şi prin mobilităţi desfăşurate de ei în străinătate. Realizarea atelierului Let's Talk About Community Engagementwith Prado Museum! este posibilă ca urmare a acreditării Erasmus + menţionate. Mai multe informaţii despre muzeu regăsiţi pe www.muzeulhartilor.ro.

Muzeul Municipiului Bucureşti este o instituţie de cultură care are în componenţa sa 12 muzee şi case memoriale, dintre care 9 sunt deschise vizitatorilor - Palatul Suţu, Muzeul George Severeanu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu-Cesianu, Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck, Muzeul de Artă Populară dr. Nicolae Minovici, Muzeul dr. Victor Babeş şi Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei. MMB este un punct de reper pentru comunităţile culturale bucureştene, precum şi pentru mediul academic şi ştiinţific. MMB s-a afirmat ca fiind un centru informaţional, cultural şi educaţional, centru activ al unei reţele de organizaţii. În acest context MMB este partener al Muzeului Hărţilor în vederea realizării de activităţi de calitate vizând educaţia adulţilor şi educaţia pe tot parcursul vieţii, asociindu-se şi în vederea organizării atelierului Let's Talk About Community Engagementwith Prado Museum!

Erasmus + pentru Educaţia Adulţilor - Ca urmare a acreditării Muzeului Hărţilor în domeniul proiectelor de educaţie a adulţilor finanţate de către Uniunea Europeană (UE) prin programul Erasmus+, până în 2025 specialiştii, colaboratorii, voluntarii muzeului nostru participă la cursuri şi stagii de pregătire oferite de instituţii şi furnizori de formare profesională din UE. Obiectivele proiectului sunt acelea de a încuraja învăţarea pe tot parcursul vieţii, de a impulsiona modernizarea muzeului şi de a consolida legătura dintre instituţia muzeală şi publicul adult din România, inclusiv a persoanelor cu nevoi speciale, cu privire la patrimoniul cartografic.

Parteneri media: Ziarul News, România Pozitivă, Radio România Cultural, Historia, ACC Media Channel, Promenada Culturală, AICI A STAT, i-Tour.ro, daciccool.ro.
Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].