Comunicat de presă - Instituţia Prefectului - Judeţul Sibiu
Pe ordinea de zi a figurat prezentarea doamnei Gabriela Oltean, şef Serviciu - Beneficii de Asistenţă Socială, Programe de Servicii Sociale, Egalitate de Şanse şi Incluziune Socială din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sibiu în legătură cu Servicii de asistenţă socială, acordate de furnizori privaţi din judeţul Sibiu, persoanelor vârstnice.
Studiile efectuate la nivel naţional, datele colectate şi analizate de către Institutul Naţional de Statistică, relevă faptul că asistăm la un proces accentuat de îmbătrânire demografică.
În limbaj de specialitate, îmbătrânirea demografică este definită ca fiind creşterea ponderii persoanelor vârstnice în cadrul efectivului total al populaţiei, în detrimentul celorlalte categorii de vârstă, ca tendinţă fermă şi de lungă durată. Datele publicate privind creşterea ponderii vârstnicilor de la 12,5% în anul 2010 la 15% în anul 2017, prognoza de 28,9% estimată pentru anul 2050, sunt relevante în acest sens.
Evoluţia structurii demografice pe grupe de vârstă, publicată periodic de către Institutul Naţional de Statistică, confirmă parcurgerea acestui proces şi de către populaţia judeţului Sibiu. Astfel analiza pe categorii de vârstă, a ultimelor date publicate pentru judeţul Sibiu(anul 2023), relevă faptul că la o populaţie totală de 391.413 locuitori, ponderea populaţiei vârstnice a fost de 25%(97.747 locuitori), segmentul de vârstă predominant fiind 65-69 ani, cu o pondere de 28% în totalul populaţiei vârstnice.
Legea nr.292/2011- Legea asistenţei sociale şi Legea nr.17/2000 Legea privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice, republicată, stabilesc dreptul vârstnicilor la asistenţă socială în raport cu situaţia sociomedicală şi cu resursele economice de care dispun; precizăm faptul că măsurile de asistenţă socială sunt complementare celor reglementate prin sistemul asigurărilor sociale.
Asistenţa socială se acordă la cererea scrisă a persoanei vârstnice sau a reprezentantului legal al acesteia, cerere comunicată autorităţii publice locale( primăria de domiciliu/resedinţă).
Asistenţa socială se acordă în funcţie de nevoile persoanelor vârstnice. Nevoile persoanelor vârstnice se evaluează prin anchetă socială care se elaborează pe baza datelor cu privire la afecţiunile ce necesită îngrijire specială, capacitatea de a se gospodări şi de a îndeplini cerinţele fireşti ale vieţii cotidiene, condiţiile de locuit, precum şi veniturile efective sau potenţiale considerate minime pentru asigurarea satisfacerii nevoilor curente ale vieţii.
Asistenţa socială pentru persoanele vârstnice se realizează prin:
a) servicii sociale
b) beneficii sociale.
În acord cu tema stabilită, materialul prezentat se va axa în continuare pe serviciile sociale acordate vârstnicilor, ca măsură de asistenţă socială.
Serviciile sociale reprezintă activitatea sau ansamblul de activităţi realizate pentru a răspunde nevoilor sociale, precum şi celor speciale, individuale, familiale sau de grup, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii.
Condiţie sine-qua-non pentru ca un serviciu social destinat vârstnicilor, să funcţioneze pe teritoriul României şi în consecinţă să admită beneficiari, este ca furnizorul serviciului să fie acreditat iar serviciul să deţină licenţă de funcţionare.
Situaţiile în care persoana vârstnică, poate beneficia de servicii sociale, sunt următoarele:
a) nu are familie sau nu se află în întreţinerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare;
b) nu are locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii;
c) nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
d) nu se poate gospodări singură sau necesită îngrijire specializată;
e) se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile sociomedicale, datorită bolii ori stării fizice sau psihice.
Menţionăm că aceste condiţii nu trebuie îndeplinite cumulativ, fiind suficientă existenţa uneia dintre situaţii.
Furnizarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice, au în vedere îngrijirea temporară sau de lungă durată şi se poate efectua:
a) la domiciliul sau la reşedinţa persoanei vârstnice;
b) în centre de zi de asistenţă şi recuperare(servicii fără cazare);
c) într-un cămin pentru persoane vârstnice, într-o locuinţă protejată sau în alt centru rezidenţial(servicii cu cazare).
Respectarea drepturilor persoanelor vârstnice , a modului de acordare a serviciilor sociale în judeţul Sibiu, se verifică de către inspectorii sociali din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, prin campanii tematice şi controale inopinate, precum şi prin misiuni de investigare socială.
II. Servicii de asistenţă socială, acordate de furnizori privaţi din judeţul Sibiu, persoanelor vârstnice.
O radiografiere generală în luna august 2024, a tuturor serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, dezvoltate la nivelul judeţului Sibiu, evidenţiază existenţa a 66 de servicii sociale licenţiate, destinate acestei categorii de populaţie, acordate de un număr de 48 de furnizori de servicii acreditaţi, publici şi privaţi.
Raportat la oferta de servicii sociale din domeniul privat, pentru această categorie de populaţie, tot la aceeaşi dată, Registrul electronic unic al serviciilor sociale, administrat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, consemnează la nivelul judeţului Sibiu un număr de 41 furnizori de servicii sociale privaţi acreditaţi , care au înfiinţat/administrează 45 de servicii sociale, cu o capacitatea totală de 1600 locuri.
Clasificarea acestor servicii sociale in funcţie de tipul lor, locul şi modul de acordare:
- 2 Servicii de livrare a mesei calde la domiciliu- 'Masa pe roţi';
- 20 Centre rezidenţiale (19 cămine pentru persoane vârstnice, 1 centru de ingrijire paliativă pentru vârstnici;
- 2 Centre de zi pentru socializare şi ocupare a timpului liber;
- 12 Servicii de îngrjire la domiciliu;
- 9 Servicii comunitare- Centre de zi de asistenţă şi suport;
Toate cele 45 de servicii sociale deţin licenţă de funcţionare şi sunt controlate/monitorizate periodic de către Serviciul Inspecţia Socială din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Sibiu, pentru respectarea drepturilor vârstnicilor şi menţinerea standardelor de calitate în baza cărora s-a acordat licenţa de funcţionare.
Voina Alina
Purtător de cuvânt, Instituţia Prefectului-Judeţul Sibiu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].