Comunicat de presă - Creative Arts
Poveşti din comunitate legate de bullying dar şi obiecte semnificative pentru poveştile personale despre copilărie şi adolescenţă vor putea fi văzute în cadrul primei etape deschise publicului a proiectului TRANZIŢIE: Călătoria Eroului, o activare participativă prin artă iniţiată de Asociaţia Macaia.
Propunându-şi să investigheze fenomenul de bullying în România, din anii '90 şi până în prezent, instalaţia artistică participativă şi comunitară ce va putea fi văzută pe 2 septembrie, între orele 18:00 - 21:00 la Institutul Goethe din Bucureşti (Calea Dorobanţilor nr. 32), pune în relaţie fenomenul de bullying cu consumerismul şi cu anxietatea climatică.
1 din 2 copii este victimă a bullyingului în România; 1 din 4 copii este umilit repetat în grupul de egali; 3 din 4 copii sunt excluşi în mod repetat din cercul de colegi; 4 din 10 copii au fost răniţi de colegi.
Prin investigaţia multidisciplinară pe care o realizează şi printr-un calendar consistent de activităţi venite în sprijinul atât al copiilor, dar şi al profesorilor, lucrătorilor sociali şi adulţilor în postura de a-i susţine şi călăuzi pe tineri, TRANZIŢIE: Călătoria Eroului deschide o discuţie care să ducă la o conştientizare şi o adresare pe multiple căi a acestor fenomene traumatizante.
Proiectul parcurge probleme de ordin social şi psihologic cu care copiii şi adolescenţii s-au confruntat şi continuă să se confrunte, dar şi felul în care acestea s-au modificat în timp, de la standardele nerealiste de frumuseţe promovate online până la inutilitatea şi lipsa de sens ca reacţie la anxietatea climatică şi a amprentei pe care consumerismul exacerbat şi lipsa unei comunităţi asertive o imprimă asupra lor.
Instalaţia este compusă din şase povestiri scrise de actriţa-dramaturgă Ana Sorina Corneanu, interpretate de aceasta, Alina Tofan şi Mara Căruţaşu, cu ajutorul suportului sonor şi muzical realizat de Ştefan Blănică. Acestea creează instalaţia sonoră ce va însoţi traseul obiectelor şi poveştilor reunite de artistă vizuală Larisa Tofan şi creaţia new media realizată de Mariekee Leene (Olanda) sub conceptul artistic al Alinei Tofan, iniţiatoarea proiectului.
Alături această instalaţie, proiectul va mai consta în proiecţii de film, scrierea a trei noi texte de teatru focalizate pe fenomenul de bullying, producţia unui spectacol de teatru participativ, cu reprezentări la Bucureşti şi la Tulcea, cât şi coagularea unei numeroase comunităţi online. În paralel, sunt în derulare în Bucureşti, Tulcea şi în jud. Ilfov ateliere de combaterea bullyingului prin artă pentru cadre didactice şi lucrători de tineret din cadrul ONG-urilor, ateliere pentru combaterea bullyingului pentru copii şi pentru adolescenţi dar şi ateliere de art-terapie pentru dobândirea rezilienţei climatice.
Astfel, TRANZIŢIE: Călătoria Eroului este un efort complex şi susţinut de a oferi tinerilor care se confruntă cu acest fenomen o voce şi un instrumentar psihologic, social şi artistic de care să se poată folosi pentru a-i gestiona şi combate nu doar efectele, ci şi rădăcinile.
Din iulie 2020 până în prezent, Asociaţia Macaia, prin colectivul Plastic ArtPerformance Collective, pune în centrul discuţiei şi a explorărilor creative concepte şi practici din sfera eco-performance-ului, pentru prima oară în spaţiul cultural şi artistic românesc. Colectivul curatoriază, concepe şi produce creaţii audio, video, foto şi activări comunitare. Proiectul porneşte din expertiza şi experienţa colectivului în demersuri de conştientizare şi intervenţii culturale din ultimii ani, ducând mai departe arta în spaţiul public, co-creată împreună cu comunităţi locale. TRANZIŢIE: Călătoria Eroului este aşadar continuarea unui demers susţinut de educaţie alternativă, art-terapie şi activism artistic ecologic, canalizând aceste experienţe înspre o problemă complexă, arzătoare şi care necesită o abordare multifaţetată şi empatică.
Echipa artistică a proiectului este formată din: Alina Tofan (director artistic, actor, dramaturg, art-terapeut/ trainer), Ana Sorina Corneanu (actor, dramaturg, trainer), Mara Căruţasu (actor, dramaturg, trainer), Larisa Tofan (artist vizual/ scenograf), Ştefan Blănică (sound designer), Marieke Leene (artist new media), Paul Ruben Grec (asistentateliere/ actor), Alexandra Cojocaru (fotograf), Andreea Dorobăţ (fotograf), Amelia Motea (producător).
Mai multe informaţii despre programul proiectului sunt disponibile pe Facebook: https://www.facebook.com/kinodiseea şi pe Instagram: https://www.instagram.com/calatoria.eroului.tranzitie.
TRANZIŢIE: Călătoria Eroului este un proiect al Asociaţiei Macaia, în parteneriat cu KINOdiseea - Internaţional Children Film Festival, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional - AFCN.
Cu sprijinul: Inspectoratul Şcolar Judeţean Tulcea, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale 'Gavrilă Simion' Tulcea, Inspectoratul Şcolar Municipiul Bucureşti.
Parteneri: Asociaţia Copii pentru Viitor, Asociaţia Micile Bucurii, Asociaţia Urban Lab Valea Jiului, Asociaţia GEYC, Asociaţia pentru Sănătate Relaţională RECONECTAT, Goethe Institut.
Parteneri media: AIVI Media Hub, Daily Magazine, Happ.ro, The Institute, Radio România Cultural, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Munteanu.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].