logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România

Criză în sistemul de pensii: Persoanele cu dizabilităţi confruntate cu reducerea pensiilor

Reprezentanţii Federaţiei Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (FCNDR), respectiv Asociaţia Distroficilor Muscular din România, Asociaţia Pentru Copii şi Adulţi cu Autism, Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România, au participat la o întâlnire cu Primul-ministru, reprezentanţi ai Ministerului Muncii, ai Casei Naţionale de Pensii şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, la sediul Guvernului, astăzi, 30.08.2024. Întâlnirea a avut loc după diminuarea semnificativă a pensiilor persoanelor care au îndeplinit stagiul contributiv de cotizare în condiţii de handicap.

Pensiile recalculate ale pensionarilor cu handicap, pensionaţi la limită de vârstă, sunt mai mici cu procente între 50% şi 80%, situaţie profund nedreaptă şi discriminatorie creată de Legea nr. 360 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii. Prin modificările aduse, drepturile câştigate anterior, prin care se recunoştea un stagiu de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilităţi, sunt efectiv anulate. Eforturile şi contribuţiile sociale ale acestor persoane au fost în zadar.

Există 10 tipuri de handicap conform legislaţiei româneşti: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Colegii noştri cu aceste handicapuri au muncit şi au realizat stagiul contributiv de cotizare prevăzut de lege. Toţi pensionarii cu handicap care au beneficiat de un stagiu redus de cotizare sunt în această situaţie.

'Domnul Ciolacu a propus elaborarea unui act normativ care va include un mecanism de compensare a veniturilor pentru persoanele afectate de pensiile diminuate, beneficii care să stimuleze angajarea şi menţinerea persoanelor cu dizabilităţi în activitate, şi formarea unui grup de lucru compus din reprezentanţi ai Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, ai Casei Naţionale de Pensii Publice şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, precum şi ai organizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, cu scopul de a elabora o lege distinctă care va include un mecanism de compensare a veniturilor persoanelor cu dizabilităţi aflate în pensie, ţinând cont de condiţiile speciale în care acestea şi-au desfăşurat activitatea.
Propunerile noastre au fost: transformarea pensiei în plată în puncte, exclusiv pentru pensiile diminuate după recalculare, după modelul Art. 154 (2) şi modificarea Art. 88, alin 2 şi 3 prin atribuirea de 1.5 puncte pentru fiecare an lucrat în condiţii de handicap grav, respectiv 1 punct pentru handicap accentuat.

Din punctul meu de vedere, reducerea pensiilor persoanelor cu dizabilităţi pentru a oferi o soluţie compensatorie ulterioară este problematică din punct de vedere legal, etic şi social. Aceasta încalcă drepturile dobândite, descurajează participarea pe piaţa muncii şi generează instabilitate socială. O astfel de măsură intensifică problemele existente şi pune în pericol securitatea şi bunăstarea persoanelor cu dizabilităţi.

Pensia este un drept dobândit prin contribuţii anterioare la sistemul de asigurări sociale. Modificarea retroactivă a condiţiilor care afectează negativ aceste drepturi este neconstituţională, deoarece încalcă principiul securităţii juridice.

Reducerea pensiilor persoanelor care au îndeplinit stagiul de cotizare contributiv, prevăzut de lege este o formă de discriminare, ceea ce contravine atât legislaţiei naţionale, cât şi normelor internaţionale, inclusiv Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, la care România este parte. Sunt încălcate următoarele articole: Articolul 27 - Dreptul la muncă şi ocupare, Articolul 28 - Nivelul de trai adecvat şi protecţia socială, Articolul 5 - Egalitatea şi nediscriminarea, Articolul 4 - Obligaţiile generale, Articolul 19 - Viaţa independentă şi integrarea în comunitate.

Persoanele cu dizabilităţi se numără printre cele mai vulnerabile categorii ale populaţiei. Reducerea pensiilor acestora agravează şi mai mult situaţia lor socială şi economică, afectându-le capacitatea de a duce o viaţă decentă. Dacă pensia unei persoane care a muncit în condiţii de handicap este redusă până la un nivel similar cu cel al indemnizaţiei sociale, motivaţia de a munci şi a contribui la societate scade dramatic. În acest caz, persoanele cu dizabilităţi sunt descurajate să participe la piaţa muncii, ceea ce contrazice obiectivele de integrare socială şi de promovare a egalităţii de şanse.

Munca în condiţii de handicap implică un angajament extraordinar şi eforturi mult mai mari decât cele ale unei persoane fără dizabilităţi. Aceste eforturi ar trebui să fie recunoscute şi respectate, iar beneficiile legale, cum ar fi stagiul de cotizare redus, sunt esenţiale pentru a compensa provocările suplimentare cu care se confruntă aceste persoane.

Persoanele cu dizabilităţi se confruntă adesea cu dificultăţi în accesarea locului de muncă, din cauza lipsei de infrastructură accesibilă. Acestea trebuie să depăşească obstacole legate de transport, accesibilitatea clădirilor şi adaptarea locului de muncă la nevoile lor specifice.

În cadrul întâlnirii, reprezentanţii Ministerului Muncii şi domnul Ciolacu au afirmat că nu permite Comisia Europeană modificarea Legii 360 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii. Prin urmare, dialogul nostru trebuie să se orienteze către Comisia Europeană. Suntem obligaţi să ne asigurăm că a fost înţeleasă, de către reprezentanţii Comisiei, diferenţa dintre pensia de invaliditate şi pensia la limită de vârstă, că se cunoaşte numărul pensionarilor cu handicap ale căror pensii au fost diminuate după recalculare, pentru că astăzi ne-a spus domnul Ciolacu că sunt 19000, şi dacă Comisia agreează încălcarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

În acelaşi timp, continuăm organizarea protestului din data de 16 septembrie, care se va desfăşura în faţa Guvernului', a declarat Daniela Tontsch, preşedinta Federaţiei Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România.

Preşedinte
Daniela Tontsch
Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].