Comunicat de presă - Primăria comunei Ciugud
Contractul de finanţare a investiţiei, în valoare de peste 9 milioane de euro, a fost semnat de ministrul Educaţiei, Ligia Deca şi primarul Ciugudului, Gheorghe Damian
Primăria Ciugud a semnat contractul pentru construirea şcolii viitorului, cea mai importantă investiţie în educaţie din istoria comunei. Contractul de finanţare, în valoare de peste 9 milioane de euro, a fost semnat la Bucureşti de ministrul Educaţiei, Ligia Deca şi primarul Ciugudului, Gheorghe Damian, cea mai mare parte a fondurilor urmând a fi alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Proiectul presupune construirea unei noi şcoli verzi, unitatea de învăţământ urmând a fi în totalitate independentă energetic şi un model pentru educaţia viitorului. Proiectul este cu atât mai deosebit pentru că a implicat atât echipa primăriei, cât şi o echipă de experţi coordonată de o persoană cu deficienţe de vedere. Ovidiu Tuduruţă şi-a folosit atât experienţa în accesarea fondurilor europene, cât şi ideile de a crea o unitate de învăţământ cât mai accesibilă şi pentru persoanele cu dizabilităţi.
'Am semnat contractul de finanţare pentru noua şcoală, pe care o vom construi la Ciugud, o şcoală a viitorului, care credem că va fi cea mai importantă investiţie în educaţie din istoria comunei. Construim o şcoală pentru comunitate, care să fie o investiţie cu impact pentru următorii 50 sau chiar 100 de ani. În urmă cu aproape 5 ani, am reuşit să deschidem o şcoală smart la Ciugud, prima şcoală inteligentă din mediul rural din România, care vă spun cu bucurie că ne-a rămas mică. De aceea, construim o şcoală nouă, care va fi în totalitate independentă energetic şi va folosi soluţii inovative pentru producerea energiei, răcirea şi încălzirea claselor. Va fi o şcoală integrată în natură, în care îmbinăm în procesul educaţional respectarea identităţii rurale cu folosirea tehnologie, inovaţiei şi digitalizării', a spus Gheorghe Damian, primarul Comunei Ciugud.
Proiectul depus de Comuna Ciugud pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă s-a clasat pe primul loc în Regiunea Centru între proiectele care prevăd construirea de şcoli verzi, având o valoare de aproximativ 45,7 milioane de lei (peste 9 milioane de euro), din care 1,2 milioane de lei este contribuţia administraţiei locale, iar restul sunt fonduri europene.
Noua şcoală va fi construită în centrul satului Ciugud, pe un teren generos de circa 15 hectare, urmând să fie înconjurată de un parc plantat de la zero cu arbori autohtoni. În proximitatea şcolii se va afla o bază sportivă modernă, care, în prezent, se află în aşteptarea finanţării de la Compania Naţională de Investiţii. Şcoala va presupune concepte moderne de predare, care vor îmbina atât tehnologia cât şi deschiderea spre natură, astfel că unele dintre sălile de clasă vor avea pereţi cortină care se pot deschide pentru ca, în timpul verii, orele să se mute în natură.
Astfel, după ce a deschis, în 2019, prima şcoală smart din mediul rural din România, Comuna Ciugud doreşte să dea un nou semnal în educaţie: viitoarele şcoli din România trebuie să fie smart, verzi şi accesibile pentru orice copil.
***
În anul 2019, prima şcoală inteligentă din România rurală a fost deschisă la Ciugud, fiind vorba de o şcoală veche, modernizată cu peste 1 milion de euro. Şcoala este un proiect pilot, care foloseşte tehnologia în procesul educaţional, implementând în acelaşi timp soluţii inteligente pentru reducerea consumului de energie.
În 2023, la Ciugud a fost deschisă o grădiniţă cu program prelungit modernă, realizată printr-o investiţie importantă derulată de Primăria Comunei Ciugud, în valoare de aproximativ 1,6 milioane de euro. Suma necesară construirii unităţii de învăţământ preşcolar a fost alocată din două surse: printr-un proiect european finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală gestionat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (500.000 de euro), respectiv din bugetul local (aproximativ 1,1 milioane de euro). Grădiniţa îmbină tehnologii moderne, care permit reducerea consumului de energie, dar şi crearea unui confort optim pentru copiii care frecventează unitatea.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].