Comunicat de presă - Gospodăria Comunală Sfântu Gheorghe
Bacs Eszter, directorul tehnic al companiei de apă, spune că în cazul instalaţiilor de pompare a apelor uzate, problemele sunt legate de dimensionare, acestea nefiind capabile să dea randament mai mare întrucât proiectantul pur şi simplu le-a subdimensionat. O altă cauză pentru care adesea apar probleme este utilizarea necorespunzătoare a sistemului de canalizare: şerveţelele umede nu ar trebui aruncate în toaletă, deoarece pot provoca blocaje - o problemă deosebit de mare în Ozun. Compania de apă le solicită locuitorilor să nu arunce în toaletă nici măcar şerveţelele uşor degradabile, întrucât există şanse mari să provoace, spre exemplu, defectarea sistemului de pompare a apei uzate.
'Nu putem cumpăra o pompă nouă în fiecare săptămână, pur şi simplu nu este fezabil', a subliniat directorul tehnic.
Însă problemele nu se opresc aici. Din cauza deşeurilor, pompele se opresc iar apa uzată nu ajunge la staţia de epurare, astfel că trebuie trimis la locul blocajului un utilaj din Sfântu Gheorghe, dar nu există garanţia bunei funcţionări a staţiei de epurare.
Locuitorii plătesc 5,62 lei pe metrul cub de apă uzată, dar problemele sus-menţionate vin la pachet cu costuri mai mari pentru compania de apă, respectiv 6,32 lei (din care 5 lei doar pentru energia electrică).
Dacă nu există o cantitate suficientă de ape reziduale, reţeaua nu funcţionează, pe de altă parte, dacă această cantitate este prea mare, reţeaua nu face faţă.
'La Ozun nu există canalizare pluvială, iar în cazul unei furtuni se scurge atât de multă apă încât sistemul nu mai funcţionează din cauza capacităţii insuficiente', explică Butyka Elemer, directorul de operaţiuni al societăţii.
Subdimensionarea este valabilă şi în cazul reţelei de apă, astfel că pe timpul caniculei a apărut un deficit de apă din cauza irigării terenurilor. Bacs Eszter a mai precizat că până acum apa venea direct de la Sfântu Gheorghe, dar în ultimele săptămâni sistemul a fost modificat, astfel încât apa ajunge mai întâi într-un rezervor de 300 metri cubi care, conform planurilor Gospodăriei Comunale, ar trebui să rezolve această problemă.
Gospodărie Comunală lucrează şi la îmbunătăţirea problemelor legate de proiectarea şi construcţia reţelei de canalizare, însă acesta este un proces mai amplu.
'Anterior, la Bicfalău am avut o problemă şi cu presiunea apei, cauzată de penele de curent. Această problemă a fost rezolvată, la fel şi cea a cantităţii de apă. Din păcate, se întâmplă de multe ori ca reţeaua de apă şi canalizare dintr-o localitate să fie realizată fără consultarea colegilor noştri. În multe cazuri, ar fi un cost minim pentru achiziţionarea echipamentelor şi conductelor de dimensiunile potrivite, dar dacă acest lucru nu se face, se îngreunează inutil viaţa de zi cu zi a unei întregi localităţi. La Ozun, dar şi în alte părţi, încercăm să remediem erorile cât mai repede posibil şi sperăm să reuşim', a declarat Kozsokar Attila, directorul societăţii.
Gospodărie Comunală SA
Biroul de presă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].