Comunicat de presă - MTI
Infrastructura rutieră din Vestul României şi simplificarea procedurilor referitoare la infrastructura de metrou pe agenda Executivului
La propunerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Executivul a aprobat în şedinţa desfăşurată astăzi, 28 august 2024, indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii 'Autostrada Timişoara-Moraviţa', judeţul Timiş
Obiectivul de investiţie 'Autostrada Timişoara - Moraviţa' are ca scop crearea unei căi de comunicaţie modernă, realizând conexiunea între oraşele Timişoara şi Moraviţa, cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, în fluidizarea traficului, creşterea siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs, scăderea poluării la toate nivelurile, în zonele tranzitate în prezent.
În cadrul Master Planului General de Transport/Planul Investiţional aprobat, obiectivul se identifică şi este localizat pe reţeaua primară TEN-T Core.
Prin hotărârea adoptată astăzi, s-au stabilit principalii indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiţii, respectiv ca lungimea traseului să fie de 72,93 km iar lăţimea platformei de 26,00 m.
Totodată, valoarea totală a investiţiei (inclusiv T.V.A.) a fost stabilită la peste 14,5 miliarde lei iar durata de execuţie a obiectivului de investiţii a fost estimată la 48 luni.
Finanţarea obiectivului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile - Programul Transport (P.T.) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.
De asemenea, Guvernul, la propunerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a aprobat actul normativ ce vizează simplificarea unor proceduri privind intabularea construcţiilor aferente infrastructurii de transport de interes naţional şi de metrou gestionate de Societatea Comercială de Transport cu Metroul Bucureşti 'Metrorex' - S.A şi autorizarea construcţiilor - în speţă prevederile referitoare la regularizarea cotelor legale datorate Inspectoratului de Stat în Construcţii.
Prin ordonanţa adoptată astăzi s-a aprobat derogarea de la obligativitatea emiterii certificatului de atestare prevăzut la art. 37 din Legea nr. 7/1996 a cadastrului şi publicităţii imobiliare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
În mod similar s-a aprobat şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra construcţiilor (art. 37), pentru ca prevederile celor două acte normative să fie unitare.
Totodată s-a aprobat eliminarea documentului de certificare a valorii finale de către emitentul autorizaţiei de construire, în cazul proiectelor privind infrastructura de transport de interes naţional şi de metrou gestionată de METROREX S.A., care sunt scutite de taxa de autorizare, conform prevederilor Codului fiscal, asigurându-se armonizarea cu prevederile acestuia.
BIROUL DE PRESĂ MTI
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.