logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Forumul Artelor Vizuale

A doua expoziţie a proiectului 'Libertate. Corp. Rezistenţă.'

Forumul Artelor Vizuale, în parteneriat cu Archeology of Photography Foundation (FAF), anunţă a doua expoziţie internaţională a proiectului 'Libertate. Corp. Rezistenţă.', o iniţiativă culturală gândită să promoveze arta contemporană românească în Polonia şi Bulgaria, având ca punct de plecare investigarea prin resurse artistice a schimbărilor majore produse în societatea şi în scena artistică românească după Revoluţia din Decembrie 1989.

A doua etapă a proiectului demarează cu vernisajul de pe 5 septembrie, care va avea loc la Galeria Fundaţiei Archaeology of Photography, începând cu ora 18:00, în sediul de pe str. Andersa 13, Varşovia 00-159.

Expoziţia itinerată deja în cadrul Festivalului de Artă Contemporană 'BUNA' din Varna, Bulgaria, va prezenta sub o nouă formulă lucrările artiştilor Dan Perjovschi, Lia Perjovschi, Cristina Irian, Alexandra Dumitrescu, Dragoş Dogioiu, Emil Cristian Ghiţă şi Raluca Paraschiv, curatoriate de Raluca Oancea şi de Weronika Kobylinska.

Din programul evenimentului face parte o scurtă prezentare curatorială introductivă care va avea loc pe 5 septembrie în cadrul vernisajului, pe 6 septembrie de la ora 18:00 Lia Perjovschi va susţine un artist talk. Discuţia va fi apoi continuată de Raluca Paraschiv şi Raluca Oancea, care vor prezenta şi puncta concluziile dezbaterii legate de importanţa cercetării arhivelor în cadrul extins al proiectului. Pe 11 septembrie va avea loc finisajul expoziţiei şi de la ora 18:00 se vor prezenta concluziile de final ale proiectului, plecând de la dialogul artistic şi curatorial desfăşurat pe durata implementării.

Tema centrală care reuneşte expoziţia de grup constă într-o analiză a schimbărilor în corpul politic, social, artistic, realizată şi cu ajutorul arhivelor de fotografie (publice sau personale), cu scopul de a evalua critic istoria recentă. Acest demers a fost iniţiat odată cu crearea bazei de date online 'Arhivele Litoralului' de către Forumul Artelor Vizuale şi consolidat de-a lungul dialogului şi al cercetărilor artistice întreprinse deja în prima etapă a proiectului.

Accentul expoziţiei cade pe schimbările apărute la nivelul corpului politic, social, artistic şi biologic, declanşate de Revoluţia din Decembrie 1989. Expoziţia de la Galeria Fundaţiei Archaeology of Photography Galeria Fundaţiei Archaeology of Photography va prezenta o formulă de panotare gândită de binomul curatorial format din Raluca Oancea şi de Weronika Kobylinska pentru a evidenţia tema libertăţii în contextul asocierii dintre corp şi libertate. Lucrările propuse subliniază legătura dintre corp şi libertate, în care corpul devine o puternică armă pentru cucerirea libertăţii - fie ea politică, de exprimare sau de gen.

Conceptul de libertate este asociat şi cu ideea de 'chemare', ce poartă semnificaţii socio-politice sau metafizice, de la 'chemarea' aşteptată de români în regimul ceauşist pentru a putea părăsi graniţele ţării, până la explorarea artistică şi antropologică, în care participanţii explică sensul personal pe care îl atribuie acestui concept.

Proiectul este cofinanţat de către Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir.

Co-organizatori: Archeology of Photography Foundation, Foundation BUNA

Parteneri: Centrul Ceh Bucureşti, Creative Experiences, Is This Art ? Photography Art Gallery Bucharest

Parteneri media: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, Uniunea Artiştilor Plastici din România (UAP), Revista Arta, Propagarta, Radio România Internaţional (RRI)

Dr. Weronika Kobylinska este istoric de artă, curator, specializată în arta modernă şi contemporană, cu un interes concentrat asupra fotografiei şi a practicilor intermedia. Este asistent universitar la Facultatea de Cinematografie a Şcolii Naţionale de Film, Televiziune şi Teatru Leon Schiller din Lódz şi ocupă funcţia de Preşedinte al Fundaţiei Arheologia Fotografiei. Anterior, a lucrat la Institutul de Istoria Artei al Universităţii din Varşovia şi la Academia de Arte Frumoase din Varşovia.

De asemenea, a contribuit în calitate de profesor invitat la Centrul Aleksander Bruckner pentru Studii Poloneze şi a susţinut conferinţe la Asociaţia Poloneză a Fotografilor de Artă şi la Universitatea Tehnică din Varşovia.

Dr. Raluca Oancea (Nestor) este membră a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă (AICA) şi a Reţelei Europene pentru Studii Cinematografice şi Media (NECS). Este lector la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, unde predă Estetică şi Arta Noilor Media. Deţine o diplomă de licenţă în Informatică şi una în Filosofia Culturii, împreună cu un master în Arte Vizuale şi un doctorat, cu tema, Arta noilor media: Conturarea unei noi estetici', în care examinează conexiunea dintre noile media şi arta contemporană, prezenţa categoriilor estetice clasice şi noi în domeniul fotografiei, cinematografiei şi artei noilor media.

Asociaţia Forumul Artelor Vizuale (FAV) este o organizaţie dedicată protejării patrimoniului cultural naţional, material, precum şi imaterial.. FAV organizează proiecte şi susţine iniţiative culturale în spaţii alternative şi în comunităţi mai puţin dezvoltate, adresându-se tuturor categoriilor de public. FAV susţine şi promovează producţia artistică contemporană, facilitând mobilitatea şi expunerea tinerilor artişti prin creare de oportunităţi pentru aceştia în sfera publică. Activităţile organizaţiei presupun şi o dimensiune ecologică, implicând comunităţile locale în acţiuni legate de problemele de mediu, dezbateri şi proiecţii de filme documentare educative.

Archeology of Photography Foundation (FAF) se ocupă de conservarea patrimoniului fotografic polonez, gestionând arhivele a şaptesprezece artişti renumiţi. FAF digitalizează şi arhivează colecţii, organizează expoziţii, ateliere şi conferinţe şi publică lucrări academice şi volume fotografice. Scopul său este de a conecta artiştii contemporani cu arhivele istorice, oferind perspective noi asupra fotografiei. Activitatea FAF a fost recunoscută de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional Polonez şi a fost prezentată la Centre Pompidou, Musee de l'Elysée si PhotoEspańa. Publicaţia 'Wojciech Zamecznik: Foto-grafie' a câştigat premiul pentru cel mai bun catalog la The Paris Photo-Aperture Foundation PhotoBook Awards în 2016.

*Acest proiect este cofinanţat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir - program de finanţare pentru proiecte culturale destinate mediului internaţional. Institutul Cultural Român nu este responsabil de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].