Comunicat de presă - Agenţia Română de Asigurarea a Calităţii în Învăţământul Superior
Agenţia Română de Asigurarea a Calităţii în Învăţământul Superior - ARACIS informează părţile interesate despre aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calităţii educaţiei în învăţământul superior, prin Hotărârea Guvernului nr. 962 din 8 august 2024.
Metodologia include Criteriile, standardele şi indicatorii de performanţă utilizaţi în evaluarea externă a calităţii educaţiei.
Actul normativ a fost elaborat în temeiul prevederilor Legii învăţământului superior nr.199/ 2023, cu modificările şi completările ulterioare, şi în contextul abrogării prevederilor OUG nr. 75 /2005 privind asigurarea calităţii educaţiei.
Noua metodologie, elaborată de ARACIS, respectă Standardele şi Liniile directoare privind asigurarea calităţii în Spaţiul European al Învăţământului superior (ESG).
Propunerea de Metodologie include rezultatele proiectului 'Îmbunătăţirea politicilor publice în învăţământul superior şi creşterea calităţii reglementărilor prin actualizarea standardelor de calitate QAFIN', proiect în cadrul căruia a avut loc un amplu demers de consultare publică prin intermediul a cinci conferinţe regionale desfăşurate la Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Bucureşti, în perioada 2019 - 2020, la care au participat peste 250 de cadre didactice şi studenţi. Proiectul QAFIN a fost co-finanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 - 2020, şi a fost implementat de ARACIS, între anii 2017-2021. Beneficiar al proiectului QAFIN a fost Ministerul Educaţiei Naţionale - Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă, iar ARACIS a avut calitatea de partener. Proiectul a fost implementat cu asistenţa tehnică a experţilor Băncii Mondiale.
Metodologia de evaluare externă a calităţii educaţiei în învăţământul superior este structurată în şase capitole, astfel:
1. Dispoziţii generale - elaborare, scop, principii, domeniul de aplicare;
2. Sistemul de asigurare a calităţii - în care este descrisă structura organizatorică a acestuia şi anume: sistemul intern de asigurare a calităţii şi sistemul de evaluare externă a calităţii. În cadrul fiecăruia dintre sisteme sunt prezentate părţile interesate, competenţele şi atribuţiile acestora privind asigurarea calităţii, obligaţiile şi răspunderea în domeniul asigurării calităţii;
3. Standarde şi indicatori de performanţă - în care se evidenţiază participarea părţilor interesate la elaborarea şi aprobarea standardelor, precum şi a ghidurilor privind standardele şi indicatorii de performanţă;
4. Iniţierea, organizarea şi desfăşurarea de activităţi de învăţământ superior - ce descrie cum se pot organiza şi desfăşura activităţi de învăţământ superior, de către cine şi în ce condiţii, precum şi drepturile dobândite în urma evaluării externe - bază a legalităţii desfăşurării de activităţi de învăţământ superior;
5. Acreditarea - ce include, ca regulă, două proceduri distincte:
- Procedura de autorizare pentru funcţionarea provizorie, care se aplică pentru programele din ciclul scurt şi ciclul I de studii universitare, precum şi în cazul domeniilor de studii universitare de masterat organizate pentru prima dată de către persoane juridice interesate în furnizarea de activităţi de învăţământ superior. De asemenea, procedura de autorizare pentru funcţionarea provizorie se aplică şi instituţiilor de învăţământ superior, care organizează pentru prima dată domenii de studii universitare de doctorat.
- Procedura de acreditare care se aplică, ca regulă, pentru programele din ciclul scurt şi ciclul I de studii universitare, pentru domeniile de studii de masterat şi pentru domeniile de studii de doctorat, autorizate să funcţioneze provizoriu, precum şi pentru acreditarea instituţională a organizaţiilor furnizoare de educaţie. Procedura de acreditare se aplică, prin excepţie, domeniilor de studii universitare de masterat, domeniilor de studii universitare de doctorat, precum şi pentru acreditarea programului pregătitor de limba română, şi a programelor universitare şi postuniversitare de formare psihopedagogică, inclusiv a programelor de studii postuniversitare şi de educaţie permanentă, organizate de către instituţii de învăţământ superior.
- Menţinerea acreditării se realizează, prin procedura de evaluare externă periodică pentru programele de studii universitare şi domeniile de studii universitare şi postuniversitare, precum şi prin auditare ori evaluare simplificată, realizate în anumite condiţii, pentru acreditarea instituţională.
- Evaluarea intermediară, procedură în cadrul căreia se asigură, instituţiei de învăţământ/ organizaţiei furnizoare de educaţie, suport în vederea asigurării calităţii, din partea ARACIS ori a agenţiei de asigurare a calităţii care a realizat procesul de evaluare externă.
- Descrierea efectelor generate după caz, de îndeplinire sau de neîndeplinirea standardelor în procesele de evaluare externă a calităţii educaţiei, derulate în cadrul procedurilor aferente acreditării şi menţinerii acreditării.
- Descrierea efectelor generate de neîndeplinirea obligaţiilor de evaluare externă, precum şi descrierea procesului de adoptare a deciziilor în cadrul ARACIS.
- Indicarea termenelor în care se pot face contestaţii şi sesizări, precum şi cui pot fi adresate.
6. Dispoziţii finale.
În baza metodologiei, evaluarea externă a calităţii este realizată de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR). ARACIS este autoritate cu competenţă exclusivă în evaluarea externă a calităţii pentru dobândirea autorizaţiei de funcţionare provizorie în vederea organizării de activităţi de educaţie nivel universitar.
Metodologia include şi alte elemente de noutate, precum: procedura privind autorizarea de funcţionare provizorie, respectiv acreditarea programelor din ciclul scurt, auditarea instituţiilor de învăţământ superior, evaluarea instituţională simplificată, evaluarea externă a programelor de studii din cadrul formării continue, precum şi a celor de educaţie permanentă. Includerea unor noi programe de studii universitare de masterat într-un domeniu de masterat acreditat se realizează în baza evaluării interne a calităţii, cu aprobarea Senatului universitar.
Astfel, după 30 de ani în care s-au desfăşurat procese de evaluare externă a calităţii în sistemul de învăţământ superior din România, noua Metodologie aduce o simplificare importantă a procedurilor, accentul fiind plasat pe evaluarea internă a calităţii şi identificarea direcţiilor de îmbunătăţire, în vederea sprijinirii instituţiilor de învăţământ superior în atingerea obiectivelor strategice care decurg din misiunea asumată.
În anexa Metodologiei sunt prevăzute Criteriile, standardele şi indicatorii de performanţă utilizaţi în evaluarea externă a calităţii educaţiei care fac referire la domeniile de evaluare externă - capacitatea instituţională, eficacitatea educaţională şi managementul calităţii, şi criteriile stabilite prin Legea 199/ 2023 a învăţământului superior, cu modificările şi completările ulterioare. Noua Metodologie include un număr semnificativ redus de indicatori de performanţă comparativ cu metodologia anterioară: pentru evaluarea instituţională avem 55 de indicatori, respectiv pentru evaluarea externă a programelor/ domeniilor de studii universitare organizate în cadrul formării iniţiale, formării continue sau de educaţie permanentă sunt 39 de indicatori. Prin ghidurile pe care ARACIS urmează să le dezvolte în perioada următoare se vor stabili indicatorii de performanţă aplicabili pentru fiecare tip de program său domeniu de studii universitare.
În ceea ce priveşte modalitatea de adoptare a deciziilor, rapoartele de evaluare externă se publică integral pe site-ul ARACIS şi în baze de date electronice administrate de structuri internaţionale la care ARACIS a aderat, pentru asigurarea transparenţei şi în vederea informării beneficiarilor educaţiei.
Rezultatele evaluării pentru fiecare indicator de performanţă sau de performanţă de referinţă, după caz, se concretizează astfel: 'îndeplinit', 'parţial îndeplinit' sau 'neîndeplinit'. Deciziile de îndeplinire sau neîndeplinire a standardelor se adoptă în condiţii clar stabilite prin Metodologie, în funcţie de numărul de indicatori neîndepliniţi sau parţial îndepliniţi.
Noua metodologie a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 807 din 13 august 2024 şi va intra în vigoare la 180 de zile de la această dată. Termenul limită pentru evaluarea externă a programelor de studii postuniversitare derulate de către instituţiile de învăţământ superior este 01.06.2026.
Link Metodologie: https://www.aracis.ro/wp-content/uploads/2024/08/HG-962_2024-Metodologia-ARACIS.pdf
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.