logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Academia Română

Colocviul internaţional Le Centenaire des congres des etudes byzantines (1924-2024).

Le congres de Bucarest (1924) et l'internationalisation des etudes byzantines

Institutul de Studii Sud-Est Europene (ISSEE) al Academiei Române, împreună cu Societatea Română de Studii Bizantine (SRSB) şi Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), organizează, sub egida Asociaţiei Internaţionale de Studii Bizantine (AIEB), colocviul internaţional Le Centenaire des congres des etudes byzantines (1924-2024). Le congres de Bucarest (1924) et l'internationalisation des etudes byzantines / Centenarul congreselor de studii bizantine (1924-2024). Congresul de la Bucureşti (1924) şi internaţionalizarea studiilor bizantine, care va avea loc în Sufrageria Regală din spaţiile istorice ale MNAR, în perioada 4-5 septembrie.

Deschiderea lucrărilor va fi onorată de prezenţa acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi a prof. Antonio Rigo, preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Studii Bizantine, care vor rosti alocuţiunile introductive. Vor lua, de asemenea, cuvântul dr. Călin-Alexiu Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă al României, dr. Daniel Cain, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene, şi dr. Andrei Timotin, preşedintele Societăţii Române de Studii Bizantine.

Colocviul marchează centenarul congresului organizat de Nicolae Iorga la Bucureşti în 1924, congres care reprezintă punctul de plecare al uneia dintre cele mai prestigioase şi longevive reuniuni ştiinţifice internaţionale. Evenimentul reuneşte peste 20 de bizantinişti de renume din întreaga lume, care vor dezbate, pe durata a două zile de comunicări şi conferinţe, importanţa congresului organizat în urmă cu o sută de ani în România pentru dezvoltarea studiilor bizantine la nivel mondial. Lucrările vor evidenţia locul însemnat pe care ştiinţa românească l-a avut şi continuă să-l aibă, după un secol, în cadrul studiilor bizantine, un domeniu de o însemnătate aparte pentru istoria culturii româneşti.

Găzduirea colocviului la MNAR, deţinătorul celei mai vechi colecţii publice de artă bizantină şi postbizantină din lume, expusă în Galeria de Artă Veche Românească, continuă iniţiativa organizatorilor congresului din 1924 de a aduce în atenţia comunităţii ştiinţifice internaţionale valorosul tezaur cultural de tradiţie bizantină din România.

Partenerii şi sponsorii evenimentului: TVR, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Asociaţia Dar Development, Agerpres, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Fundaţia Culturală Magazin Istoric.

Miercuri-joi, 4-5 septembrie 2024, orele 9:00-18:30.
Muzeul Naţional de Artă al României, Sufrageria Regală, Calea Victoriei nr. 49-53

Accesul în sală este gratuit, în limita locurilor disponibile. Lucrările Colocviului se vor desfăşura în limbile engleză şi franceză. Detaliile evenimentului şi programul sunt disponibile pe: https://www.acadsudest.ro/colocviul-anual-al-issee

Serviciul juridic şi comunicare
Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].