logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Fundaţia Comunitară Braşov

100 de copii din Hărman şi Podu Olt s-au bucurat în luna august de 5 zile pline la Şcolile de vară STEAM Tehnomania

Fundaţia Comunitară Braşov (FCBV) şi Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România (FFCR), împreună cu PEPCO România anunţă rezultatele programului Şcoli de vară STEAM care a fost implementat de Academia de Informatică Braşov pentru copiii din Hărman şi Podu Olt, în perioada 5-16 august 2024.

Programul Şcoli de Vară STEAM a reuşit să deschidă apetitul pentru ştiinţe al copiilor din două comunităţi cu acces limitat la educaţie non-formală şi să le ofere şansa de a deprinde abilităţi esenţiale pentru viitor prin joacă şi experimentare.

100 de elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani au participat la Şcolile de Vară STEAM. Principalele activităţi au fost iniţiere în robotică, explorarea realităţii virtuale, imprimare pe tricouri, fizică distractivă şi holograme. Aceste activităţi au avut loc zilnic între ora 9 şi 12.00 şi au fost gratuite.

Şcolile de Vară STEAM au avut ca scop să aprindă curiozitatea copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani pentru ştiinţă, prin abordări de tip 'learning by doing', oferind metode practice şi distractive de a învăţa noţiuni de ştiinţă, tehnologie, inginerie, artă sau matematică.

Sub coordonarea mentorilor cu experienţă din reţeaua Ştiinţescu, pe parcursul celor 5 zile de şcoală de vară, copiii au învăţat să înţeleagă lumea din jurul lor, să fie creativi şi să aplice ce învaţă în situaţii reale, iar prin experimente, jocuri şi proiecte de echipă, au descoperit bucuria de a învăţa şi de a lucra împreună.

Atelierul de Virtual Reality a fost una dintre cele mai distractive activităţi, din perspectiva copiilor. 'Pentru aceşti copii a fost ceva parcă venit din viitor, ce au văzut numai la televizor. Prima interacţiune a fiecărui copil cu ochelarii VR era de nedescris: unii încercau să atingă tot ce văd, alţii mai aveau momente de dezechilibru fizic, iar alţii nu puteau fi scoşi din program, erau atât de fascinaţi de el. Faptul că pe parcursul celor 3 ateliere de VR, la care au avut posibilitatea să participe, au reuşit să-şi construiască în echipe propria lor lume şi să experimenteze mai apoi, a fost ceva de neimaginat pentru ei. La final, satisfacţia de nemăsurat a fost că au dovedit şi ei că pot să facă aceste lucruri iniţial de neimaginat.' - Erika Andrasi - Manager granturi, Fundaţia Comunitară Braşov

Feed-back-ul primit de la copii şi de la părinţi a fost pe măsura activităţilor propuse:

'Mie cel mai mult mi-a plăcut robotica, pentru că îmi place să construiesc lego simplu, iar atunci când am adăugat senzori şi alte lucruri ca să facem roboţii să se mişte sau să vorbească, iar în cazul meu, i-am făcut să cânte, am făcut două lucruri care mie îmi plac: lego şi programare în acelaşi timp.' - David

'Mulţumim frumos şi noi pentru aceasta săptămână. Eduard a venit foarte încântat de tot şi mai ales de tricou... i-a plăcut enorm tot ce s-a petrecut acolo. Vă mulţumesc frumos!' - Cristina Mirela

'Mirunei şi lui Vladimir le-a plăcut foarte mult la şcoala de vară, au învăţat şi au pus în practică acasă lucruri noi: proiectoarele de holograme, iar noi părinţii am fost la fel de încântaţi de entuziasmul lor, iniţiativa şi dedicarea Dvs.! Vă mulţumim şi abia aşteptăm data viitoare! - Ioana

Activităţile practice din cadrul Şcolilor de Vară STEAM au încurajat pasiunea pentru ştiinţe, artă şi tehnologie în rândul micilor participanţi şi au sprijinit integrarea acestora în mediul natural, dezvoltarea spiritului investigativ, cât şi a creativităţii, a imaginaţiei şi a capacităţii de a corela teoria cu practica în domeniile interdisciplinare ale ştiinţei.

Astfel, Şcolile de Vară STEAM au reuşit să ajute evoluţia şcolară a copiilor mai departe şi astfel să devină încrezători şi pregătiţi pentru viitor.

'Cele 2 săptămâni au demonstrat din nou importanţa şi atractivitatea programelor educaţionale nonformale, axate pe învăţare experimentală. Aceste generaţii s-au născut şi trăiesc în vremuri când lucrurile se schimbă şi se dezvoltă cu o rapiditate enormă, astfel ei au nevoie să înţeleagă, să experimenteze cele învăţate şi mai ales să vadă finalitatea, rolul acestora în viaţa de zi cu zi.

Aşa ar trebui să arate şcoala zilelor noastre şi ne bucurăm că prin susţinerea finanţatorilor, prin colaborarea cu diferite instituţii de învăţământ reuşim să aducem astfel de activităţi. Urmărind copiii la lucru în cadrul acestor ateliere, vă pot spune cu mâna pe inimă că 'viitorul arată foarte BINE', avem interes, energie şi dacă ne unim forţele, ţinem cont de nevoile copiilor şi creăm punţi de dezvoltare, vom avea comunităţi educate şi prospere.' Erika Andrasi - Manager granturi, Fundaţia Comunitară Braşov

'Ne uităm mereu în jurul Braşovului, ne dorim să ieşim cu activităţile din zona oraşului Braşov, din zona urbană, considerăm că este foarte important să ajungem cu aceste activităţi şi în zona rurală, în zone în care copiii nu au acces în mod normal la aşa ceva.' - Iulia Teodora Florea - Director Executiv, Fundaţia Comunitară Braşov

Programul Şcoli de Vară STEAM este dezvoltat de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România (FFCR) cu sprijinul PEPCO România şi este implementat în perioada iulie-septembrie 2024 în 20 de comunităţi din ţară, prin Fundaţiile Comunitare Banatul Montan, Braşov, Buzău, Galaţi, Iaşi, Mureş, Odorheiu Secuiesc, Timişoara, Ţara Făgăraşului şi Vâlcea.
Pe plan local, Şcolile de Vară STEAM Tehnomania din Hărman şi Podu Olt sunt coordonate de Fundaţia Comunitară Braşov.

-----

Federaţia Fundaţiile Comunitare din România (FFCR) a fost fondată în 2012 şi are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunităţi conştiente, generoase, incluzive şi durabile. Federaţia susţine 18 fundaţii comunitare însumând peste 9400 de proiecte şi 86 de milioane de lei în investiţii comunitare. În prezent, Fundaţiile Comunitare derulează programe în 30 din cele 41 de judeţe din România şi reţeaua este în continuă creştere.

PEPCO România este lanţul de retail european cu cea mai rapidă creştere, oferind îmbrăcăminte pentru întreaga familie şi bunuri de uz casnic. Motto-ul reţelei 'Descoperă calitatea, bucură-te de preţ' atrage în fiecare lună milioane de clienţi. Compania are aproape 3.000 de magazine şi este prezentă în 18 ţări din Europa. În prezent, reţeaua are peste 30.000 de angajaţi şi o reţea cu peste 3600 de magazine.

La nivel de grup, Pepco desfăşoară activităţi extinse în domeniul dezvoltării durabile pe baza unei strategii care acoperă toate domeniile ESG. Scopul companiei este de a implementa şi de a oferi clienţilor soluţii durabile prin reducerea impactului activităţii asupra mediului şi ajută clienţii să facă alegeri mai informate şi benefice pentru planetă, în fiecare zi. Din punct de vedere social, îşi propune să diminueze inegalităţile şi să ofere şanse egale la un start bun în viaţa de adult copiilor şi adolescenţilor.

Fundaţia Comunitară Braşov are misiunea de a crea punţi între nevoile şi resursele locale şi de a acţiona ca un catalizator pentru o comunitate mai unită, mai generoasă şi mai solidară. În activitatea noastră de 10 ani, am finanţat şi mentorat peste 302 de proiecte comunitare şi am acordat un buget de 5.795.433 lei prin mobilizarea donatorilor corporate, a celor individuali şi a persoanelor resursă din comunitate.

Fundaţia Comunitară Braşov este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 18 fundaţii comunitare din ţară.
Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].