logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Federaţia FAIR-MediaSind

Federaţia FAIR-MediaSind solicită Guvernului Ciolacu să nu aprobe proiectul de Hotărâre care desfiinţează Opera Naţională Bucureşti

Nu fiţi groparii unei instituţii remarcabile înfiinţată cu enorme sacrificii în urmă cu peste 100 de ani, de oameni de înaltă ţinută intelectuală şi artistică, instituţionalizată ca Operă de Stat de poetul Octavian Goga, în calitate de Ministru al Culturii.

După un simulacru de consultare publică în data de 26 august 2024, ministrul PNL al Culturii, Raluca Turcan, propune Guvernului PSD-PNL desfiinţarea celei mai mari instituţii de cultură din România, fără a avea vreo justificare credibilă.

După ce a ignorat total partenerii sociali în consultarea obligatorie conform Legii nr 367/2022 prin neprezentarea şi, implicit, nediscutarea proiectului de HG in Comisia de Dialog Social de la Ministerul Culturii din data de 7 august 2024, ministrul PNL Raluca Turcan forţează acum adoptarea Hotărârii care lasă peste 600 de salariaţi ai Operei Naţionale din Bucureşti şi ai Centrului Tinerimea Română fără loc de muncă!

Pentru stoparea acestei crime culturale, cerem intervenţia Preşedintelui României, Klaus Iohannis, în calitate de mediator, având în vedere atribuţiile Şefului Statului de garant al aplicării art. 33 din Constituţia României, din care cităm: Accesul la cultură (1) Accesul la cultură este garantat, în condiţiile legii. (2) Libertatea persoanei de a-şi dezvolta spiritualitatea si de a accede la valorile culturii nationale si universale nu poate fi îngradită. (3) Statul trebuie sa asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii nationale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume.

De asemenea, cerem premierului Marcel Ciolacu, în calitate de preşedinte al PSD şi Prim Ministru al Guvernului, să nu aprobe un proiect propus de un ministru al Culturii care reuşeşte 'performanţa'de a elabora şi promova o hotărâre profund anticulturală.

Totodată, cerem preşedintelui Nicolae Ciucă în calitate de preşedinte al Senatului României dar şi în calitate de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, să nu permită aprobarea acestui proiect de desfiinţare a Operei Naţionale, unic în istoria României prin atacul direct la cultura naţională şi să nu accepte ca acest act de crimă culturală să fie ataşat în istorie de Partidul Naţional Liberal.

Având în vedere situaţia extrem de gravă şi consecinţele dramatice pe care le va avea adoptarea acestui document, atat asupra salariaţilor, cât şi cu privire la crearea unui precedent periculos pentru toate instituţiile de cultură din România, solicităm sprijinul tuturor partidelor politice să susţină Cultura şi să nu permită adoptarea unui act ce va rămâne cu siguranţă în istorie ca una dintre cele mai mari monstruozităţi anticulturale.

Practic, prin desfiinţarea Operei Naţionale Bucureşti prin Proiectul de HG propus de Ministerul Culturii, se creează un colhoz cultural care va avea consecinţe catastrofale asupra salariaţilor, dar şi asupra instituţiei, prin anularea întregului ei istoric. Din nefericire, ceea ce nu cunosc reprezentanţii Ministerului Culturii în frunte cu ministrul Raluca Turcan, este că existenţa unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Naţional de pe Calea Victoriei datează încă din anul 1885, iar la 1 aprilie 1921 are loc instituţionalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din Bucureşti, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

Este o premieră nefericită pentru Opera Naţională care este supusă desfiinţării. Opera Naţională Bucureşti are cu totul si cu totul alt profil în cadrul actului cultural de interpretare artistică, spectacole de Operă şi nu concerte sau dansuri populare aşa cum se propune în HG.

Conform proiectului de Hotărâre de Guvern, contopirea cu Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română prin desfiinţarea celor două instituţii va genera disponibilizări masive şi eliminarea drepturilor existente în Contractul Colectiv de Muncă, diminuarea salariilor cu 15% reprezentând sporul de condiţii de muncă precum şi diminuarea/eliminarea altor drepturi importante. De altfel, chiar în cuprinsul Notei de fundamentare, se menţionează în mod expres faptul că procesul de fuziune prin contopire va determina o reducere a numărului de posturi şi, pe cale de consecinţă, o reducere a cheltuielilor.

În cazul în care în şedinţa de Guvern programată pentru data de 28 august 2024, Guvernul va adopta această crimă culturală împotriva Operei Naţionale Bucureşti, Federaţia FAIR-MediaSind va fi nevoită să depună acţiuni în justiţie, atât pe cale civilă, dar şi penală. Folosirea în interes personal a unei Hotărâri de Guvern cu consecinţe dezastruoase faţă de angajaţi şi instituţie, cu scopul de a nu pune în executare o sentinţă judecătorească privind managementul Operei, reprezintă un evident abuz în serviciu.

Totodată, Federaţia FAIR-MediaSind va sesiza Preşedinţia României, Parlamentul, Comisiile de Cultură şi Media, Comisia Europeană, Parlamentul European, precum şi organizaţiile naţionale şi internaţionale la care Federaţia FAIR-MediaSind este membru cu drepturi depline: Confederaţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI MEI şi UNI GLOBAL UNION.

Vă vom ţine la curent cu evoluţia evenimentelor.

Departament Comunicare Federaţia FAIR-MediaSind

Bucureşti, 27 august 2024
Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].