Comunicat de presă - Deputat Lilian Scripnic (AUR)
Părinţii şi bunicii noştri, astăzi deja sau în curând pensionari, au fost educaţi în spiritul respectului faţă de semeni şi în credinţa creştină a preţuirii valorii umane, precum şi a respectului şi încrederii faţă de autorităţi. Din păcate acest lucru îi face vulnerabili în faţa unor guvernanţi PSD şi PNL, veroşi, lipsiţi de scrupule şi de onoarea promisiunii făcute.
Noua lege a pensiilor schimbă radical modul de calcul al veniturilor celor care ies din câmpul muncii. Pe lângă faptul că va diminua drastic veniturile a 65% dintre salariaţii actuali, actul normativ conţine însă şi alte aspecte care vor afecta grav drepturile românilor când vor ieşi la pensie.
Legea ar trebuit însoţită de un studiu de impact asupra sustenabilităţii pe termen mediu şi lung a sistemului public de pensii.
În primul rând, se poate observa că această lege nu este bazată pe contributivitate, ci mai degrabă pe vechime, întrucât prin introducerea punctului de stabilitate diminuează impactul perioadelor lucrate în condiţii deosebite sau speciale. Un siderurgist, un miner sau oricare alt lucrător din domenii grele de muncă, nu poate muncii mai mult de 35 de ani încontinuu. Dar inchităţile legiferate în acest act normativ se referă şi la alte categorii care implică nişte condiţii deosebite cum ar fi, de exemplu, silvicultorii întrucât Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, abrogă începând cu data de 1 septembrie 2024, încadrarea unor activităţi din domeniul silvicultură în condiţii speciale.
Eliminarea perioadelor asimilate din calculul stagiului minim de cotizare: În stagiul minim de cotizare nu se mai includ perioadele asimilate. Este scoasă din calcul perioada stagiului militar care pentru bărbaţi înainte de 1989 era o obligaţie nu aveai cum să fii exonerat de aceasta.
A dispărut din legea nouă ajutorul de 25% din pensie acordat soţului/soţiei supravieţuitor în caz de deces al partenerului.
Procurarea documentelor privind bonificaţii şi prime acordate pe timpul activităţii prevăzute în Legea nr.127/2019 la art.152 prin care se acorda 10% din punctajul realizat de pensionar pe perioada contractului de muncă este deasemeni eliminată.
Instituirea obligaţiei de stagiu minim de cotizare pentru pensia de invaliditate generată de accident de muncă sau boală profesională. Se introduce stagiul minim de cotizare de 15 ani în cazul pensiilor de invaliditate. Cei cu accidente de muncă şi boli grave sunt incluşi acum în aceeaşi categorie cu bolile obişnuite.
Excluderea elevilor, studenţilor, ucenicilor aflaţi în practică şi care suferă un accident de muncă, din categoria celor ce au dreptul la pensie de invaliditate.
Dar ceea ce apreciez ca o imensă nedreptate, sfidare şi desconsiderare a unei întregi categorii sociale se referă la nevăzători care reclamă că noua lege a pensiilor 'aduce prejudicii majore persoanelor cu dizabilităţi vizuale', arătând că deciziile de pensie pe care acestea le primesc au valori cu 60 - 80% mai mici decât pensiile aflate în plată. Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea 263/2010, cât şi legii ce urmează să intre în vigoare, 360/2023, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare. Diferenţa vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greşit socotită strict în baza contribuţiilor plătite.
Având în vedere cele expuse, privind doar o mica parte a acestor inadvertenţe, care în fapt sunt emanaţia unui amestec de prevederi din legi organice privind pensionarea şi legi de modificare a acestora care nu au fost niciodată puse în concordanţă, solicit reprezentanţilor Guvernului să ia urgent măsuri pentru rezolvarea inechităţilor din Legea nr.360/2023.
Probabil că acest Guvern va ieşi din letargie atunci când va fi vorba de acordarea sau mărirea unor pensii speciale. Între timp, pensionarii simpli ai acestei ţări pot sta la cozi sau pot aştepta oricât la uşile direcţiilor judeţene de pensii!
Lilian Scripnic
Deputat AUR
Circumscripţia electorală nr. 18, Galaţi
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].