Comunicat de presă - Asociaţia One World Romania
Atelierele de film documentar pentru adolescenţi organizate de Asociaţia One World Romania revin pentru al şaselea an consecutiv în formula Point & Shoot. În Timişoara, sub numele Meet, Point & Shoot, atelierul are şi scopul de a contribui la incluziunea socială a refugiaţilor şi imigranţilor în România şi de a crea noi contexte de schimb intercultural. Astfel, în cadrul atelierului sunt disponibile 16 locuri, dintre care 8 rezervate pentru participanţii refugiaţi sau imigranţi.
Tinerii cu vârsta între 14 şi 19 ani care locuiesc în Timişoara sunt invitaţi să ia parte la cinci zile pline cu exerciţii de filmare şi activităţi care îi vor ajuta să comunice şi să se cunoască, alături de profesionişti din industria filmului. Atelierul se va desfăşura în limba engleză, dar nu este necesar un nivel avansat.
Înscrierile sunt deschise până pe 8 septembrie, iar atelierul va avea loc în perioada 23 - 27 septembrie la Casa LOGS - centrul de zi de consiliere şi informare al Asociaţiei LOGS - Grup de Iniţiative Sociale. Atelierul va fi coordonat de doi cineaşti cu experienţă în domeniul filmului documentar: Ana Gurdiş, regizoare de film documentar, şi Lucian Mircu, scenarist şi regizor.
Atelierul continuă tema festivalului One World Romania de anul acesta - Alege!, îndemnând adolescenţii să aleagă cum privesc imaginile care îi înconjoară, într-un format non-competitiv, în cadrul căruia sunt încurajate lucrul în echipă, curiozitatea şi autocunoaşterea prin dialog.
Meet, Point & Shoot e pentru tine dacă vrei să înţelegi de ce unele imagini au impact asupra ta sau să creezi imagini care transmit un mesaj; dacă ai o pasiune pentru filme şi vrei să descoperi alte perspective asupra lor; dacă eşti o persoană care îşi pune mereu întrebări şi vrei să-ţi exersezi curajul de a vorbi în public; dacă simţi că te atrag subiectele legate de drepturile omului sau filmul documentar şi vrei să afli mai multe despre ele.
Programul conceput de traineri te îndeamnă să descoperi poveşti pe care le poţi împărtăşi cu ceilalţi, prin intermediul filmului. Vei participa la exerciţii de filmare pe teren şi de montaj în cadrul cărora îţi vei exersa totodată capacitatea de a asculta şi de a vorbi cu empatie cu cei din jurul tău.
Cum se aplică la atelier?
În vederea selecţiei, îi invităm pe cei interesaţi să completeze un scurt formular în limba engleză: https://forms.gle/xGQBJchPy7TWQ9qJ9. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicaţie, vă rugăm să ne scrieţi pe adresa [email protected].
Traineri:
Ana Gurdiş (n. 1994) este o regizoare de film documentar din Republica Moldova, cu studii în jurnalism şi cinematografie, absolvind UNATC în 2021. Debutul ei, 'Eva noastră', a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi prezintă povestea unui cuplu cu dizabilităţi care creşte o fiică sănătoasă în mediul rural din Moldova. În prezent, Ana lucrează la al doilea lungmetraj, care explorează vieţile a două surori gemene din Italia şi Moldova - una mamă, cealaltă o voce pentru comunitatea queer. Pe lângă filmele tradiţionale, Ana explorează arta video, cu scurtmetrajele din 2023 'Spune o poezie' şi 'Capturi' care călătoresc acum la festivaluri. Aceste lucrări au fost deja proiectate la DokuFest (Macedonia), FeKK (Slovenia) şi au câştigat premii la Filmul de Piatră (România). Ana este, de asemenea, trainer de film pentru tineri, participând ca trainer în 2023 la Documentar de Hârşova şi Meet, Point & Shoot cu One World Romania, continuând această tradiţie şi în acest an.
Lucian Mircu: Din 2006, scenarist pentru radio (Kiss FM, Magic FM, Rock FM) şi copywriter. Este co-fondator al Asociaţiei Marele Ecran şi al festivalului Ceau, Cinema! (Timişoara), ajuns la a douăsprezecea ediţie. În urma experienţei de organizator la primele nouă ediţii Ceau, Cinema! a scris volumul 'Din spatele scenelor' (tipărit în 2023). Împreună cu Mircea Gherase, a realizat documentarul independent 'Superhombre' (2019) despre alpinistul Horia Colibăşanu, selectat în secţiunile competiţionale ale unor prestigioase festivaluri de cultură montană din lume (Cracovia - Polonia, Bilbao - Spania, Trento - Italia, Kendal - Marea Britanie sau INKAFEST - Peru). 'Superhombre' a fost recompensat cu Marele Premiu în Competiţia Naţională la Alpin Film Festival (Braşov, 2020). Nominalizat la Premiile Gopo (2021), categoria 'Cel mai bun film documentar'. În 2024, au finalizat în aceeaşi formulă documentarul 'Apă şi talpă', a cărui lansare naţională e preconizată în această toamnă.
În această toamnă, One World Romania porneşte din nou On Tour. Pe lângă atelierele pentru liceeni, vor avea loc ediţii ale Festivalului Internaţional de Film Documentar şi Drepturile Omului, cu proiecţii şi dezbateri, la Călăraşi (4 - 7 septembrie), Timişoara (19 - 22 septembrie) şi Oradea (18 - 20 octombrie). La Braşov va avea loc şi o ediţie extinsă KineDok, programul care promovează documentarele creative în spaţii alternative.
ORGANIZATOR
Asociaţia One World Romania
PROIECT CULTURAL CO-FINANŢAT DE
Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, Administraţia Fondului Cultural Naţional
PARTENERI
Asociaţia LOGS - Grup de Iniţiative Sociale, Ceau, Cinema!
PARTENERI MEDIA NAŢIONALI
Radio România Cultural, Agerpres, Zile şi Nopţi, Scena9, Şcoala9, LiterNet, Films in Frame, Revista FILM, Cărtureşti
Proiectul face parte din Programul cultural naţional 'Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023' şi este finanţat prin programul Legacy Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Înfiinţată în 2009, Asociaţia One World Romania organizează anual la Bucureşti singurul festival de film documentar şi drepturile omului din ţară, One World Romania. Asociaţia lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social şi politic, ca fereastră spre lume şi mediu ce provoacă la reflecţie şi formează comunităţi. Prin activităţile sale, asociaţia sprijină evoluţia cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce priveşte publicul larg, cât şi în cadrul unor programe educaţionale.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].