Comunicat de presă - PNL Timiş
'Trebuie să dezvoltăm industria, trebuie să dezvoltăm agricultura, trebuie să dezvoltăm serviciile' - iată cum, în viziunea PSD, soluţia economică pentru ţară se reduce la cuvântul 'trebuie'. Din păcate, la congresul PSD nu am văzut deloc şi 'cum' vor face toate astea. Lansarea acestui 'triunghi strategic', cum a fost numit în festivitatea politică a PSD, se dovedeşte o banală sintagmă de marketing politic, care nu conţine decât elemente generale. Este mai mult decât evident că a vorbi despre cum trebuie să dezvoltăm cele trei direcţii laolaltă, nu reprezintă o viziune sau un plan, decât cel mult pentru un nivel de liceu.
PNL Timiş consideră că modelul economic viabil pentru România viitorului are nevoie de susţinerea mecanismelor de creştere a investiţiilor cu fonduri europene şi de stat, ca şi de crearea condiţiilor pentru atragerea investiţiilor private. Judeţul Timiş demonstrează că această reţetă economică este de succes, salariul mediu net ajungând în Timiş în acest an pe locul doi în ţară, după Bucureşti, de fapt cel mai mare salariu mediu net din afara capitalei.
Marilen Pirtea, deputat PNL: 'Probabil că Timişul este foarte mult avantajat de poziţia sa geografică, cel mai vestic judeţ din ţara aflată la marginea estică a UE, dar şi de conexiunile prin care Timişul este legat de Europa, prin toate axele de transport. Pe lângă asta, cel mai important avantaj al Timişoarei şi judeţului în ansamblu provine din valoarea oraşului universitar timişorean, care grupează zecile de mii de studenţi şi miile de cercetători din cele patru universităţi, acoperind toate specializările esenţiale pentru economia viitorului, un rezervor de talente şi capacităţi umane ce dinamizează economia noastră. Modelul timişorean, la fel ca şi cel al altor mari oraşe universitare, conduce la ideea că dezvoltarea se proiectează prin facilitarea unei administraţii suple şi eficiente, care să permită direcţionarea banilor către educaţie, inovaţie, sănătate, cu investiţii în domenii ale creşterii economice inteligente.'
PNL Timiş constată că dincolo de afirmaţiile spectaculoase ale PSD, de tip 'triunghi strategic', economia noastră a ajuns acum pe primul loc în topul european al inflaţiei (cu 5,8% în iulie 2024), în guvernarea PSD, după ce guvernul anterior, condus de Nicolae Ciucă, a propulsat economia României în topul creşterii economice din UE (cu 4,3%). Nu poate fi evitată observaţia că ritmul de creştere economică scade pentru că guvernele de stânga au tentaţia să cheltuie mai mult decât poate suporta economia. Indicatorul de avarie pentru întreaga evoluţie economică este nivelul deficitului bugetar, aflat în creştere, ajuns în primele şase luni la 3,6%. Exporturile României din primele şase luni din 2024, faţă de acelaşi interval din 2023, când PNL era în fruntea guvernului, au scăzut cu -2,4%, iar producţia industrială a scăzut cu -0,9%. În primul semestru al acestui an construcţiile de clădiri rezidenţiale au scăzut cu -22%, în timp ce în anul 2022 România a avut un boom de construcţii, când au fost finalizate peste 73.000 de locuinţe. Importăm de trei ori mai multă carne şi produse din carne decât exportăm. Astfel, România a exportat în primele patru luni din 2024 carne şi preparate din carne de 205,3 milioane euro şi a importat carne şi preparate din carne de 599 milioane euro. În schimb, PSD vorbeşte în continuare cât de bine ar fi să avem produse procesate în România, fără să propună soluţii practice şi corecte. România riscă să piardă circa 500 de milioane de euro destinate proiectelor de investiţii în agricultură, inclusiv în extinderea reţelei de irigaţii, în timp ce ministrul agriculturii este de la PSD. Pe ansamblu, creşterea economică din trimestrul doi a fost mai mică decât aşteptările şi ţintele propuse, respectiv de doar 0,8%, un semnal de alarmă legat de faptul că economia şi mediul de afaceri scad în viteză şi trebuie susţinute, nu împovărate. 'Triunghiul strategic' la care se referă PSD riscă să devină un 'Triunghi al Bermudelor' pentru economie, în lipsa unor măsuri ferme şi corecte.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].