logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă 'Vlaşca' al Judeţului Giurgiu

BULETIN INFORMATIV

17 incendii de vegetaţie uscată, în ultimele ore

Pompierii giurgiuveni au fost la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenţia imediată la solicitările cetăţenilor şi gestionarea optimă a situaţiilor de urgenţă, produse la nivel local.

În ultimele ore, aceştia au intervenit pentru stingerea a 17 incendii, în următoarele localităţi:
Radu Vodă: au ars aproximativ 10 mp de vegetaţie uscată şi gunoi menajer;
Tântava: au ars aproximativ 5000 mp de vegetaţie uscată, mărăciniş şi lăstăriş;
Trestieni: au ars aproximativ 1000 mp de vegetaţie uscată şi mărăciniş;
Hulubeşti: au ars aproximativ două hectare de vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş şi aproximativ 500 mp litieră pădure;
Mihăileşti: au ars aproximativ 1.5 hectare de vegetaţie uscată, lăstăriş şi mirişte de grâu;
Giurgiu (două intervenţii): au ars aproximativ 30 000 mp de vegetaţie uscată, mirişte de grâu şi resturi menajere;
Vedea: au ars aproximativ două hectare de mirişte de grâu;
Crivina: au ars aproximativ două hectare de vegetaţie uscată şi lăstăriş;
Ghimpaţi: au ars aproximativ 30 mp de vegetaţie uscată şi resturi menajere;
Cosoba: au ars aproximativ 2000 mp de vegetaţie uscată şi resturi menajere;
Vlad Ţepes: au ars aproximativ trei hectare de vegetaţie uscată şi resturi menajere;
Colibaşi: au ars aproximativ 50 mp de vegetaţie uscată şi resturi menajere;
Stoeneşti: a ars vegetaţie uscată pe o suprafaţă de aproximativ un hectar:
Onceşti: au ars aproximativ 40 de hectare de mirişte de grâu;
Hotarele: au ars apromativ 40 de hectare de vegetaţie uscată mărăciniş, lăstăriş, mirişte de grâu şi stuf.

La cazuri au intervenit pompierii din cadrul Detaşamentelor Giurgiu şi Bolintin Deal Staţiilor Colibaşi şi Mihăileşti, Punctelor de Lucru Greaca şi Călugăreni, cu 10 autospeciale de stingere.

Cauză probabilă de producere a incendiilor a fost focul deschis în spaţii deschise.

Informare preventivă

Atragem atenţia asupra faptului că legislaţia privind protecţia mediului interzice arderea miriştilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărişurilor sau a vegetaţiei ierboase.

Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, proprietarii şi deţinătorii de terenuri, cu titlu sau fără titlu, au obligaţia de a nu arde şi de a preveni arderea miriştilor, a turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau mirişte de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă.

Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deşeurilor şi a altor materiale combustibile pot avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra proprietăţii sau chiar vieţii oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată sau de deşeuri menajere pot deveni şi mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuinţe, de reţele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].