Comunicat de presă - Uniunea Salvaţi România
USR acuză PSD şi pe Marcel Ciolacu că, din cauza unei legi prost scrise, cei care au muncit în condiţii grele şi ies la pensie după 1 septembrie sunt sever penalizaţi la pensie faţă de cei care au ieşit din câmpul muncii cu o zi mai devreme.
Să luăm un exemplu: domnii Popescu şi Ionescu au lucrat amândoi 20 de ani în condiţii speciale, fiecare cu un salariu brut de, să zicem, 5.000 de lei pe lună, pe întreaga durată a activităţii. Câştigul salarial mediu brut în toţi cei 20 de ani a fost şi pentru domnul Ionescu, şi pentru domnul Popescu de 5.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie - 2.032 de lei. Doar că dl. Ionescu e cu o lună mai în vârstă decât dl. Popescu, aşa că s-a pensionat în august, cu o pensie de 2.032 de lei. Dl. Popescu se va pensiona o lună mai târziu, în septembrie, dar va primi doar 1.620 de lei, cu mult mai puţin decât fostul lui coleg, doar cu o lună mai bătrân, deşi au contribuit la fel la sistemul de pensii.
'După calculele nedrepte ale domnului Ciolacu, diferenţa dintre doi colegi care au lucrat în condiţii speciale o viaţă în acelaşi loc de muncă poate ajunge şi la 4.000 de lei la pensie, dacă unul se pensionează pe 30 august, iar altul pe 1 septembrie. Diferenţa asta provine din faptul că PSD, cu acordul supuşilor din PNL, nu mai ţine cont, în noua lege a pensiilor, de contribuţiile suplimentare plătite deja de către cei care au lucrat în condiţii deosebite şi speciale. Nici de banii deja contribuiţi, nici de speranţa de viaţă mai mică a acestor categorii de angajaţi care, la bătrâneţe, se luptă, pe lângă bolile profesionale, şi cu o nouă nedreptate', afirmă deputatul USR Radu Miruţă
Această aberaţie din lege a fost observată de USR de la finalul anului trecut, a încercat să o corecteze prin depunerea de amendamente în Comisiile parlamentare, dar PSD s-a opus vehement. Mai mult, sindicatele prezente la aceste dezbateri au atras atenţia asupra acestei probleme. Marcel Ciolacu nu poate să afirme public, aşa cum tot face de câteva zile, că abia acum află de problemă şi că o va corecta.
Soluţia este proiectul de lege depus de USR în Parlament, proiect pe care PSD l-a îngropat pe circuitul parlamentar.
Deputatul Radu Miruţă consideră că este absurd ca data de ieşire la pensie să fie mai importantă decât munca depusă şi că legea scrisă de PSD şi PNL nu corectează inechităţi, ci creează altele noi, distrugând ceea ce înseamnă dreptate socială.
La rândul ei, deputata USR Oana Ţoiu consideră că această inechitate nu poate rămâne aşa, indiferent de cât de vocală este propagandă PSD, deoarece ea nu respectă un criteriu simplu: cel al banilor contribuiţi la sistemul de pensii.
'PSD a inventat un indicator nou pentru calculul pensiei bazate pe grupele de muncă: zodia pensionarului. Dacă ai muncit în grupe de muncă toată cariera şi ai vârsta standard de pensionare vara, vei ieşi cu o pensie mai mare decât dacă te poţi pensiona abia după 1 septembrie, când nouă lege nu ia în calcul toate contribuţiile suplimentare. În logica PSD contează zodiile şi dacă ai ziua de naştere vara sau iarna în loc să conteze contribuţiile făcute de fiecare angajat la fondul de pensii, condiţiile de muncă, încurajarea oamenilor sănătoşi să rămână în activitate şi calitatea vieţii la pensie', declară Oana Ţoiu, deputată USR
USR a depus proiect de lege în Parlament care să corecteze fix aceste nedreptăţi şi a cerut încă o dată, la sfârşitul săptămânii trecute, convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului pentru discutarea şi votarea ei.
Diferenţele uriaşe de pensie între oameni care au muncit la fel, dar care au ieşit la pensie la date diferite sunt un exemplu clar de incompetenţă politică şi administrativă. PSD nu doar că nu înţelege nevoile oamenilor, dar îi şi pedepseşte pentru lucruri care nu ţin de ei, cum ar fi dată la care au ieşit la pensie. Deşi PSD susţine că noua lege va rezolva toate problemele din sistemul de pensii, nu a făcut decât să creeze noi conflicte şi nemulţumiri. Acest mod de a legifera e o bătaie de joc la adresa milioanelor de pensionari care aşteaptă de ani de zile o reformă reală şi echitabilă.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].