logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Universitatea Politehnica Timişoara

Noaptea Campusului Deschis UPT are loc la Timişoara pe 28 septembrie 2024

Laboratoare, ateliere, experimente, instalaţii de artă, expoziţii, concert-surpriză

Intrarea este liberă

Nu aştepta răspunsurile, caută întrebările - este sloganul evenimentului Noaptea Campusului Deschis, aflat la a doua ediţie, ce va avea loc la Universitatea Politehnica Timişoara pe 28 septembrie 2024, începând cu ora 18.00.

Sub cupola explorărilor şi cu credinţa că atunci când ai resurse bune şi întrebări potrivite, răspunsurile vin de la sine, evenimentul deschide porţile către o mai bună conexiune cu ştiinţa, tehnica, arta, cercetarea prin participarea la diferite laboratoare, ateliere, experimente, instalaţii de artă, expoziţii.

Pe parcursul unei seri, în tandem cu iniţiativa europeană 'Noaptea Cercetătorilor Europeni', campusul UPT prinde viaţă şi se deschide într-un mod inedit pentru publicul larg.

CURIOZITATEA va fi cuvântul-cheie al serii. Participanţii vor avea acces la spaţii care în mod normal nu sunt deschise publicului, vor asista la experimente inedite, prezentări despre cercetarea întreprinsă în UPT, vor putea vizita expoziţii în cadrul cărora vor avea parte de activităţi de mediere culturală şi vor putea lua parte la acţiuni şi ateliere de consiliere sau antreprenoriat.

'Universitatea Politehnica Timişoara şi-a propus să devină o universitate deschisă, prezentă în comunitate şi care îşi foloseşte toate resursele pentru a face educaţia, ştiinţa şi cercetarea atractive şi accesibile. Acesta este dezideratul din spatele evenimentului Noaptea Campusului Deschis, care anul trecut, la prima ediţie, a atras peste 1000 de curioşi şi curioase. Ne-a surprins numărul de oameni care au subliniat că nu şi-ar fi închipui posibil să viziteze spaţiile universităţii şi să descopere ce se petrece în laboratoarele de cercetare fără a avea o calitate oficială în raport cu instituţia.

Îi invităm pe această cale pe toţi cei care s-au întrebat vreodată ce se întâmplă într-o universitate tehnică să ne calce pragul şi să descopere pe pielea lor ştiinţa şi cercetarea din Timişoara. Vor putea explora laboratoare unde cadre didactice şi studenţi vor prezenta munca lor de cercetare, vor putea descoperi expoziţii care arată că ştiinţa şi arta nu sunt chiar aşa îndepărtate sau vor putea petrece o seară relaxantă în inima oraşului bucurându-se de ateliere, concerte sau instalaţii de light-art. Toate cu scopul de a aduce ştiinţa mai aproape de comunitate, pe înţelesul tuturor, într-un moment în care ne e din ce în ce mai greu să discernem adevărurile de dezinformare.' - Alexandru Luca, Director al Departamentului de Marketing Universitar UPT.

Cadre didactice universitare vor ţine ateliere şi îşi vor prezenta lucrările şi munca de cercetare. O instalaţie artistică luminoasă, produsă de artista timişoreană Anda Maier, va atrage atenţia asupra nevoii de spaţiu verde şi a patrimoniului nefolosit. O instalaţie de light art, coordonată de arhitectul şi artistul Sebastian Comănescu, la care au participat studenţi de la mai multe specializări, ne va prezenta o platformă interdisciplinară pentru tinerii interesaţi de artă.

Pentru o noapte, întregul campus se va transforma într-un laborator cultural-artistic care provoacă publicul să caute întrebările potrivite, punând la dispoziţie 3 opţiuni de trasee de vizitare: Ştiinţă&Cercetare, Artă, Interacţiune & Conectare.

Vă aşteptăm să descoperim împreună 45 de laboratoare, 3 expoziţii de artă şi arhitectură, 2 instalaţii light-art, o zonă de relaxare cu muzică, mâncare şi voie bună, 15 ateliere şi standuri oferite de companii şi organizaţii neguvernamentale partenere pe 28 septembrie 2024 la Noaptea Campusului Deschis din Timişoara.

Event Facebook: https://www.facebook.com/events/506886658552211

'UPT Campus Creativ' este o iniţiativă interdisciplinară a Universităţii Politehnica Timişoara ce are ca scop regenerarea campusului UPT atât ca mediu construit, cât şi ca spaţiu social. Această abordare holistică promovează dezvoltarea comunităţii prin creativitate, onorează identitatea istorică şi patrimoniul ştiinţific, încurajează grija faţă de mediu şi susţine un viitor durabil. În plus, procesul de învăţare este gândit să fie deschis, incluziv şi să încurajeze colaborarea între diferite domenii.'

UPT Campus Creativ' este un proiect iniţiat de Liga AC şi Universitatea Politehnica Timişoara ce face parte din Programul cultural naţional 'Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023', finanţat prin programul Legacy Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].