Comunicat de presă - Muzeul Naţional Brukenthal
Toma d'Aquino (c.1225-1274), Doctor al Bisericii, călugăr dominican, teolog, filosof, jurist şi profesor la Universitatea din Paris, este considerat şi astăzi printre cei mai importanţi teologi şi filosofi ai Evului Mediu european. Este fondatorul şcolii de gândire tomistă, o filosofie ce are la bază simbioza dintre raţiune şi revelaţia divină. Scrierile sale - de o înţelepciune şi fineţe intelectuală aparte - i-au adus apreciere internaţională şi renumele cu rezonanţă divină de Doctor Angelicus.
Biblioteca Brukenthal păstrează în colecţiile ei câteva incunabule cu scrierile lui Toma d'Aquino. Una dintre ele este Super quarto libro Sententiarum, prima operă majoră a teologului italian. Ea a fost scrisă de acesta între anii 1252 şi 1256, pe vremea când d'Aquino ţinea prelegeri la Universitatea din Paris, cea mai importantă autoritate academică în probleme teologice de atunci sau, după cum o numea chiar papa: 'cuptorul în care se coace pâinea intelectuală a lumii latine.'
În această scriere, Toma d'Aquino oferea, aşa cum se cerea tuturor celor care doreau să devină magister în teologie, primele sale comentarii la ceea ce era atunci manualul de teologie al studenţilor din Europa catolică, Sententiarum libri IV (Sentenţele) de Petrus Lombardus (c.1100 - 1160). Dumnezeu şi Trinitatea, graţia divină, îngerii şi demonii, virtuţiile şi păcatele, raiul şi iadul, sacramentele şi Decalogul, sunt doar câteva dintre subiectele asupra cărora s-a pronunţat d'Aquino într-o manieră sistematică în această scriere. De-a lungul vieţii, el a continuat să sistematizeze cunoaşterea teologică din Europa latină şi şi-a concretizat eforturile intelectuale în ceea ce avea să devină lucrarea sa fundamentală (neterminată ca urmare a unei revelaţii divine) Summa Theologiae.
Mult timp după moartea lui Toma d'Aquino, odată cu introducerea tiparului mobil în Europa la mijlocul secolului al XV-lea, cererea mare de cărţi pentru uzul universităţilor - tot mai numeroase de altfel - putea fi satisfăcută mult mai rapid şi mai eficient. În acel context, la doar 14 ani de la apariţia Bibliei lui Gutenberg, Peter Schoffer, tipograf din Mainz, fost colaborator al lui Gutenberg, a început să tipărească mai multe scrieri ale lui Toma d'Aquino. Astfel, în 1467, Schoffer tipărea Secunda Secundae, iar doi ani mai târziu, în 1469, deja menţionata Super quarto libro Sententiarum, ediţia pe care o prezentăm astăzi.
Volumul impresionează prin multe caracteristici. În primul rând, avem de a face cu ediţia princeps a acestei scrieri tomiste. Apoi, dimensiunile impozante, robusteţea şi vechimea coperţilor conferă exemplarului o valoare şi greutate deosebite. În interiorul cărţii, cititorul este întâmpinat încă de la prima pagină cu text de principala iniţială pictată manual în nuanţe de roşu, albastru şi brun, acompaniată, şi ea, de prelungirile decorative florale ce coboară până la baza paginii. Nu în ultimul rând, pe lângă faptul că este ediţia princeps şi că a fost tipărită de unul dintre primii tipografi europeni, Super quarto libro Sententiarum apărută la Mainz în tipografia lui Peter Schoffer în 13 iunie 1469 este şi cel mai vechi incunabul care se păstrează în Biblioteca Brukenthal.
Aşadar, vă aşteptăm să admiraţi şi dumneavoastră această ediţie deosebită la etajul al doilea din palatul Brukenthal din Piaţa Mare în intervalul 23 august - 22 septembrie a.c.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].