Comunicat de presă - Ministerul Apărării Naţionale
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, s-a întâlnit joi, 22 august, la sediul MApN, cu omologul său din Republica Franceză, generalul Thierry Burkhard, aflat în vizită oficială în ţara noastră.
Discuţiile celor doi au vizat situaţia regională de securitate, îndeplinirea condiţiilor pentru realizarea, în 2025, a capacităţii operaţionale finale a Grupului de Luptă NATO, respectiv responsabilităţile structurilor din Hexagon dislocate în România în vederea consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare.
Generalul Gheorghiţă Vlad a subliniat că, în ultimii doi ani, excelentele relaţii de cooperare dintre cele două armate pentru asigurarea apărării colective s-au reflectat inclusiv pe linia creşterii interoperabilităţii dintre structuri şi în planul dezvoltării infrastructurii pentru instruire şi cartiruire. 'Grupul de Luptă reprezintă materializarea coeziunii şi unităţii euro-atlantice şi europene în faţa provocărilor actuale de securitate. Totodată, dislocarea temporară a unor capabilităţi aeriene franceze, precum şi activităţile curente ale detaşamentului francez de apărare antiaeriană MAMBA se înscriu în ansamblul măsurilor aliate de întărire a vigilenţei pe flancul estic al NATO şi în regiunea Mării Negre', a declarat şeful Apărării.
Programul vizitei a inclus întâlnirea, în facilităţile Centrului Naţional de Instruire Întrunită Getica din Cincu (jud. Braşov) a celor doi şefi ai Apărării cu militari din Grupul de Luptă NATO. În acest context, generalul Gheorghiţă Vlad i-a mulţumit omologului său pentru participarea camarazilor francezi în comandamente aliate din România, la exerciţii comune şi în misiuni de stabilitate ale NATO şi UE.
***
Creşterea în consistenţă a forţelor şi capabilităţilor aliate în statele care constituie flancul estic al teritoriului NATO reprezintă o componentă importantă a consolidării posturii de descurajare şi apărare. Astfel, Alianţa şi-a întărit Prezenţa Înaintată prin stabilirea unor grupuri de luptă în Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Aceste structuri strict defensive sunt destinate descurajării şi, la nevoie, apărării împotriva oricărei potenţiale ameninţări faţă de aliaţi. În ţara noastră, rolul de naţiune cadru a Grupului de Luptă NATO a fost asumat de Franţa.
Biroul presă
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].