logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu

Posturi scoase la concurs şi reluarea Programului 'Salvator din pasiune'

Posturile scoase la concurs la nivelul inspectoratului şi aspecte legate de reluarea Programului 'Salvator din pasiune' au fost prezentate, astăzi, de lt.col. Vîlceanu Dumitru, împuternicit inspector şef într-o conferinţă de presă.

În prezent, la nivelul inspectoratului se desfăşoară o campanie de recrutare a candidaţilor pentru ocuparea a 33 de posturi vacante, prin încadrare directă:

- 13 dintre acestea sunt de subofiţeri - conducători auto. Pot participa la concurs persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, împliniţi până la sfârşitul acestui an, care deţin permis de conducere categoriile B şi C şi au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat.

Cererea de înscriere la concurs, CV-ul, copia actului de identitate şi declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare trebuie transmise la adresa de e-mail [email protected], până la data de 02 septembrie a.c., ora 12:00.

Dosarul de recrutare, cu toate documentele prevăzute în anunţul postat pe hub-ul MAI, trebuie transmis până la data de 19 septembrie a.c., ora 16:00, la aceeaşi adresă de e-mail.
Concursul constă în două probe. Cea practică are caracter eliminatoriu şi are scopul de a testa abilitatea de a conduce un autovehicul care necesită permis de conducere de categoria C. Aceasta se va desfăşura în perioada 09 octombrie a.c. - 03 noiembrie a.c. Testul scris va fi susţinut în data de 07 noiembrie a.c., din tematica şi bibliografia din anunţ.

- 20 sunt de soldaţi profesionişti (servanţi), dedicate persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Un alt aspect important se referă la faptul că pe aceste locuri pot aplica şi candidaţi care au absolvit cel puţin învăţământul obligatoriu.

Cererea de înscriere, CV-ul, copia actului de identitate şi declaraţia de confirmare a cunoaşterii şi acceptării condiţiilor de recrutare trebuie transmise la adresa de e-mail [email protected], până la data de 20 septembrie a.c., ora 14:00.

Dosarul de recrutare, cu toate documentele prevăzute în anunţul postat pe hub-ul MAI, trebuie transmis până la data de 07 octombrie a.c., ora 14:00, la aceeaşi adresă de e-mail.
După evaluarea dosarelor, candidaţii vor susţine două probe eliminatorii pentru verificarea existenţei unor fobii incompatibile cu sarcinile, îndatoririle şi responsabilităţile posturilor, astfel:

- 'urcarea pe scară' - pentru verificarea fricii extreme de înălţime. Aceasta presupune urcarea pe scara culisantă până la nivelul etajului al II-lea al turnului de instrucţie, coborârea şi revenirea pe sol;

- 'deplasare în subsol întunecat' - pentru verificarea existenţei claustrofobiei şi a fricii de a fi închis într-o cameră sau într-un spaţiu mic, în întuneric.
Constă în parcurgerea unui traseu cu lungimea de 15 metri şi lăţimea cuprinsă între 2 -2,5 metri, amenajat în subsolul întunecat al unei clădiri. Candidatul va trece prin acest traseu echipat cu aparatul de respirat cu aer comprimat, având vizorul obturat. Pe parcursul traseului, vor fi amplasate patru obiecte pe care candidaţii trebuie să le găsească şi să le identifice. Candidaţii care vor depăşi probele eliminatorii, vor participa la următoarea etapă - evaluarea performanţelor fizice, care constă în parcurgerea unui traseu practic-aplicativ. Probele de concurs se vor susţine, în perioada 21-27 octombrie a.c., la centrul de selecţie constituit la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă 'Şerban Cantacuzino' al judeţului Prahova.

Informaţii despre condiţiile de participare la concursuri şi documentele necesare pentru constituirea dosarelor de candidat pot fi obţinute de pe portalul 'HUB de servicii şi informaţii la nivelul Ministerului Afacerilor Interne'.

La accesarea https://hub.mai.gov.ro, persoanele interesate trebuie să urmeze mai mulţi paşi, astfel:

- alegerea secţiunii 'Cariera MAI' - Serviciul pentru recrutare în vederea ocupării unor funcţii vacante;

- selectarea judeţului Giurgiu, a statutului profesional 'cadru militar' şi a Armei 'Situaţii de Urgenţă';

- consultarea anunţului publicat, de unde se pot afla toate informaţiile referitoare la condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a participa la concurs.

Tot în această perioadă ISU Giurgiu organizează o nouă etapă de recrutare a persoanelor care doresc să urmeze cursurile în cadrul programului 'Salvator din pasiune'.

Dosarele pot fi depuse în perioada 02-10 septembrie a.c., de luni până joi, în intervalul orar 08:00-15:00 şi vineri, între orele 08:00-12:00, la sediul instituţiei, din strada Dorobanţi, nr. 19.

În cei opt ani de la debutul programului 'Salvator de pasiune', la nivelul judeţului, peste 150 de giurgiuveni s-au pregătit în acordarea primului ajutor şi au parcurs etapele specifice pentru însuşirea noţiunilor de descarcerare şi a operaţiunilor de salvare. 18 dintre aceştia au participat, anul acesta, la intervenţii SMURD la nivelul Detaşamentelor Giurgiu, Bolintin Deal şi la Staţia Colibaşi, sub supravegherea paramedicilor.

Activitatea de voluntar în cadrul acestui program constă în parcurgerea mai multor etape de instruire înainte de a putea participa efectiv la misiune alături de paramedici. De la teme introductive privind structura, misiunile şi atribuţiile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, până la noţiunile şi tehnicile de acordare a primului ajutor în diferite situaţii, toate vor fi parcurse pe timpul activităţilor de pregătire.

Cursurile se vor desfăşura în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 septembrie-06 octombrie a.c. şi vor fi conduse de coordonatorul SMURD şi de specialişti în domeniul pregătirii pentru intervenţie.

Informaţii suplimentare

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care doresc să se înscrie sunt următoarele:

- să aibă vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;

- să fie apţi din punct de vedere medical;

- să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni, cu intenţie;

- să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Pentru a putea deveni voluntari, cei interesaţi trebuie să prezinte următoarele documente:

- cerere de înscriere, care se completează la sediul instituţiei;

- certificat de cazier judiciar (doar pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani);

- copia actului de identitate;

- aviz psihologic;

- act doveditor al ultimelor studii absolvite sau aflate în curs de desfăşurare;

- adeverinţă medicală cu menţiunea 'apt pentru efort fizic' sau 'apt pentru muncă';

- acordul părinţilor / al tutorelui legal pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

În cadrul acestui program, voluntarii sunt ierarhizaţi în următoarele clase de competenţă:

- Voluntar I pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, cărora li se asigură participarea la cursurile de prim-ajutor de bază (fără echipamente medicale) şi care nu participă la activităţi ce le-ar putea pune în pericol viaţa sau integritatea corporală. După împlinirea a 120 de ore de voluntariat şi absolvirea cursurilor stabilite, voluntarul poate participa la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare;

- Voluntar II pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani, care sunt pregătite în vederea participării la intervenţii, în funcţie de nevoile operative. După efectuarea a 120 de ore de voluntariat, li se asigură participarea la cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare.

- Voluntar III pentru cei care dispun de contract de voluntariat de cel puţin un an sau echivalentul a 240 de ore de voluntariat şi au absolvit cursurile de prim ajutor calificat, descarcerare şi operaţiuni de salvare. Voluntarilor ce dispun de această clasă de competenţă li se asigură participarea la cursurile de prim ajutor calificat, având competenţe extinse.

- Voluntar IV pentru persoanele care dispun de contract de voluntariat de cel puţin doi ani sau echivalentul a 480 de ore de voluntariat şi au absolvit cursul de prim ajutor calificat - competenţe extinse.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].