logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Federaţia FAIR-MediaSind

Federaţia FAIR-MediaSind începe strângerea semnăturilor pentru declanşarea acţiunilor greviste împotriva politicii antisociale şi anticulturale ale Guvernului Ciolacu

Principalele nemulţumiri - desfiinţarea Operei Naţionale Bucureşti, situaţia explozivă din Radioul Public, situaţia dramatică a angajaţilor din instituţiile din Cultură şi Mass-Media şi eliminarea sindicatelor din procesul de dialog social

Având în vedere Proiectul de Hotărâre de Guvern care desfiinţează Opera Naţională Bucureşti, situaţia explozivă din Societatea Română de Radiodifuziune, situaţia dramatică în care se află angajaţii din instituţiile din Cultură şi Mass-Media, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind a convocat astăzi, 21 august 2024, în şedinţa extraordinară lucrările Consiliului Naţional cu următoarea ORDINE DE ZI: 1. Proiectul de Hotărâre de Guvern care desfiinţează Opera Naţională Bucureşti; 2. Situaţia explozivă din Societatea Română de Radiodifuziune; 3. Restricţiile guvernamentale în acordarea drepturilor prevăzute în CCM din Societatea Română de Televiziune TVR; 4. Situaţia dramatică în care se află salariaţii Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES; 5. Situaţia dificilă a jurnaliştilor freelanceri din România; 6. Situaţia Legii nr 346/ 2023 privind Statutul Lucrătorului Cultural care elimină sindicatele din dialogul social; 7. Stabilirea acţiunilor greviste pentru perioada următoare împotriva politicilor sociale şi fiscale ale Guvernului; 8) Hotărâri; 9) Diverse.

La şedinţa Consiliului Naţional Extraordinar al singurei Federaţii reprezentative pentru sectoarele Cultură şi Mass-Media au participat liderii celor peste 6.000 de membri ai organizaţiei.

La primul punct - Desfiinţarea Operei Naţionale Bucureşti, liderii sindicali au arătat că Proiectul de HG propus de Ministerul Culturii creează un colhoz cultural care va avea consecinţe catastrofale asupra salariaţilor, dar şi asupra instituţiei, prin anularea întregului istoric. Din nefericire, ce nu cunosc membrii Guvernului condus de premierul Marcel Ciolacu, în frunte cu ministrul Culturii, Raluca Turcan, este că existenţa unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Naţional de pe Calea Victoriei datează încă din anul 1885, iar la 1 aprilie 1921 are loc instituţionalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din Bucureşti, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

Este o premieră nefericită pentru Opera Naţională care este supusă desfiinţării. Opera Naţională Bucureşti are cu totul şi cu totul alt profil în cadrul actului cultural de interpretare
Artistică, spectacole de Opera şi nu concerte sau dansuri populare, de exemplu cum se propune în HG.

Totodată, se creează un precedent extrem de periculos pentru toate instituţiile de Cultură din România, în sensul consacrării unor demersuri unilaterale ale ordonatorilor de credit care, fără discernământ vor putea desfiinţa şi fuziona, comasa instituţii de cultură, fără a ţine cont de menirea acestora şi de repertoriu etc.

Conform proiectului de Hotărâre de Guvern, contopirea cu Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română prin desfiinţarea celor două instituţii va genera disponibilizări masive şi eliminarea drepturilor existente în Contractul Colectiv de Muncă, diminuarea salariilor cu 15% reprezentând sporul de condiţii de muncă precum şi diminuarea/ eliminarea altor drepturi importante. De altfel, chiar în cuprinsul Notei de fundamentare, se menţionează în mod expres faptul că procesul de fuziune prin contopire va determina o reducere a numărului de posturi şi, pe cale de consecinţă, o reducere a cheltuielilor

Totodată, în cadrul şedinţei Consiliului Naţional s-a discutat despre situaţia explozivă a angajaţilor din Societatea Română de Radiodifuziune care se află în plin proces de strângere a semnăturilor pentru declanşarea grevei generale. Cu salarii puţin peste minimul pe economie, aceştia se chinuie să trăiască sub o inflaţie galopantă. În acest timp, conducerea SRR asigurată de presedintele-director general Răzvan Ioan Dincă, se lăfăie pe salarii mai mari chiar decât ale preşedintelui României, în dispreţ total faţă de prevederile Legii de organizare şi funcţionare a SRR.

Nu în ultimul rând, din cauza politicilor antisociale şi anticulturale aplicate de actualul Guvern, nici colegii din celelalte instituţii din Cultură şi Mass-Media nu o duc mai bine. Refuzul actualei clase politice de a modifica Legea de organizare şi funcţionare a ANP AGERPRFES, obligă angajaţii cele mai mari agenţii de presă a statului să supravieţuiască cu aceleaşi salarii de mizerie.

De asemenea, din cauza incompetenţei angajaţilor trimişi de Ministerul Finanţelor Publice de a valida activitatea economică a Societăţii Române de Televiziune, drepturile consfinţite în CCM al instituţiei negociat de SRJ MediaSind nu sunt acordate în totalitate, fiind obţinute doar în instanţele de judecată.

Între timp, după modelul aplicat la Opera Naţională din Bucureşti, actuala putere politică urmăreşte şi comasarea celor trei instituţii publice de presă - ANP AGERPRES; SRR ŞI SRTV cu Societatea Naţională de Radiocomunicaţii !

Nu în ultimul rând, delegaţii prezenţi la Consiliul Naţional au discutat şi situaţia grea a salariaţilor din instituţiile private din mass-media, a freelancerilor care nu au nicio protecţie legală, dar şi despre lipsa sprijinului statului în funcţionarea industriei de media, cu excepţia sinecurilor plătite de Putere unor publicaţii prietenoase şi controlate de diverse grupări politice.

În cadrul şedinţei, delegaţii prezenţi au arătat că actuala Putere politică a refuzat să modifice Legea Lucrătorului Cultural, o lege antieuropeană şi antidemocratică îndreptată împotriva dialogului social care elimină dreptul sindicatelor de a reprezenta membrii - freelanceri în raport cu angajatorul şi instituţiile statutului.

Având în vedere aceste grave probleme, delegaţii prezenţi la Consiliul Naţional Extraordinar au hotărât cu unanimitate de voturi următoarele:
- Până la data de luni, 26 august 2024, în urma consultărilor membrilor de sindicat, să fie definitivată lista revendicărilor care va fi adusă la cunoştinţa Guvernului României
- Până la data de 15 septembrie 2024 vor fi strânse semnăturile pentru declanşarea acţiunilor greviste în instituţiile din sectoarele Cultură şi Mass-Media împotriva politicilor antisociale şi anticulturale promovate de Guvernul României.
- Mandatarea Biroului Executiv Permanent al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind pentru sesizarea tuturor autorităţilor, organizaţiilor şi instituţiilor din România şi din UE privind atacul actualei clase politice aflate la Putere împotriva drepturilor lucrătorilor din Cultură şi Mass-Media, inclusiv atacarea în instanţă pentru anularea deciziilor luate în mod nelegal. Vor fi sesizate Preşedinţia României, Parlamentul, Comisiile de Cultură şi Media, Comisia Europeană, Parlamentul European, precum şi organizaţiile naţionale şi internaţionale la care Federaţia FAIR-MediaSind este membru cu drepturi depline: Confederaţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, UNI MEI şi UNI GLOBAL UNION.

Vă vom ţine la curent cu evoluţia evenimentelor.

Departament Comunicare Federaţia FAIR-MediaSind
Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].