logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Deputat Nicolae Miroslav Petreţchi (minorităţi)

Îmbunătăţim permanent calitatea şi performanţele administraţiilor locale prin consolidarea capacităţii şi mecanismelor de colaborare transfrontalieră între România, Ucraina şi Republica Moldova

Rezultatele de excepţie ale candidaţilor Uniunii Ucrainenilor din România la alegerile locale din 2024 ne obligă moral să ne intensificăm eforturile de îmbunătăţire substanţială a calităţii şi performanţelor activităţii autorităţilor locale, în domeniile prioritare de competenţă ale acestora.

Uniunea Ucrainenilor din România a câştigat pe merit şi prin eforturi uriaşe notorietatea de a produce expertiză de calitate în domeniul elaborării unor proiecte locale şi regionale cu finanţare europeană, beneficiind în acest sens de o resursă instituţională şi de o reţea de parteneriate externe unică în România. Partenerii tradiţionali ai Uniunii (autorităţi centrale şi locale din România şi Ucraina, instituţii guvernamentale şi non-guvernamentale din cele două ţări), la care se adaugă, mai nou, parteneri relevanţi din Republica Moldova, dau eforturilor şi activităţilor Uniunii în acest domeniu (cooperare regională în vederea iniţierii şi desfăşurării de proiecte de interes comun cu finanţare europeană, implementate la nivelul administraţiilor centrale şi locale) o valoare-adăugată, care poate vitaliza însăşi cooperarea inter-statală dintre România, Ucraina şi Republica Moldova.

Pentru Uniunea Ucrainenilor din România, calitatea şi profesionalismul aleşilor săi locali, creşterea capacităţii administrative de atragere a fondurilor europene, necesare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii în localităţile cu populaţie majoritar ucraineană, aflate în mare parte în zone de frontieră, precum şi pentru susţinerea procesului de integrare europeană şi euro-atlantică a Ucrainei şi Republicii Moldova, conform Rezoluţiei celui de-al IX-lea Congres din noiembrie 2023, reprezintă deziderate majore şi totodată priorităţi de natură strategică în activitatea Uniunii.

Consecventă acestor priorităţi şi conştientă de oportunitatea rarisimă de a contribui la susţinerea procesului de integrare europeană şi euro-atlantică a Ucrainei şi Republicii Moldova, la creşterea rolului României în sprijinirea acestor procese, precum şi la consolidarea relaţiilor dintre cele trei ţări, Uniunea Ucrainenilor din România organizează, în perioada 19-22 august 2024, în judeţul Constanţa, o Reuniune de lucru şi instruire a reprezentanţilor autorităţilor administraţiei publice locale din România, Ucraina şi Republica Moldova, cu tema 'Strategii privind îmbunătăţirea performanţelor administraţiilor publice locale şi de intensificare a cooperării transfrontaliere România - Ucraina - Republica Moldova'.

În cadrul reuniunii vor fi abordate şi discutate oportunităţi de cooperare în diferite domenii ce pot constitui/deveni axe prioritare ale cooperării bilaterale sau trilaterale, la nivelul administraţiilor publice centrale şi locale şi al partenerilor non-guvernamentali din cele 3 ţări: 1. Modalităţi de intensificare a cooperării transfrontaliere între România şi Ucraina, respectiv România şi Republica Moldova; 2. Strategii de digitalizare a administraţiei publice; 3. Identificarea strategiilor de dezvoltare a comunităţilor ucrainene; 4. Strategii de transparentizare a administraţiei publice şi eficientizare a comunicării cu cetăţenii; 5. Politici de sănătate publică şi servicii sociale; 6. Minorităţile naţionale ca punte de legătură în cooperarea interstatală.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data de 20 august 2024, în staţiunea Jupiter, judeţul Constanţa, iar la lucrările Reuniunii vor lua parte, în perioada 20-22 august a.c., reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale din România şi Ucraina, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai comunităţii ucrainene din România.

Reuniunea organizată de Uniunea Ucrainenilor din România se va bucura de prezenţa reprezentanţilor mai multor instituţii din cele trei state, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI), Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, Biroul Regional Suceava pentru Cooperare Transfrontalieră, reprezentanţi ai Consiliilor Judeţene (Botoşani, Caraş-Severin, Constanţa, Maramureş, Satu Mare, Suceava, Timiş, Tulcea), reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului (din judeţele cu etnici ucraineni), reprezentanţi ai Primăriilor unor unităţi teritorial-administrative relevante din judeţele Botoşani, Caraş-Severin, Constanţa, Maramureş, Satu Mare, Suceava, Timiş, Tulcea, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din Ucraina şi Republica Moldova etc.

Dezbaterile tematice din program vor viza în mod prioritar următoarele domenii:

- modalităţile de intensificare a cooperării transfrontaliere între România şi Ucraina, respectiv România şi Republica Moldova, discuţii privind Programul Operaţional Comun România-Ucraina 2021-2027 şi Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2021-2027 (tematici ale proiectelor, apeluri de proiecte, identificarea de noi oportunităţi de colaborare etc.);

- strategiile de digitalizare a administraţiei publice - discuţii privind exemplele de bune practici şi soluţii inovatoare în vederea digitalizării serviciilor publice, discuţii privind impactul digitalizării asupra eficienţei proceselor administraţiei publice locale;

- identificarea strategiilor de dezvoltare a comunităţilor ucrainene - discuţii privind modalităţile de identificare şi atragere a investitorilor în comunităţile ucrainene;

- strategiile de transparentizare a administraţiei publice şi eficientizare a comunicării cu cetăţenii - discuţii privind modul în care reprezentanţii Uniunii în administraţia publică locală pot contribui la transparentizarea acesteia, precum şi la îmbunătăţirea comunicării cu cetăţenii;

- politicile de sănătate publică şi servicii sociale - discuţii privind identificarea de modalităţi pentru soluţionarea problemei lipsei medicilor de familie în comunităţile din mediul rural;

- rolul minorităţilor naţionale ca punte de legătură în cooperarea inter-statală.

Suntem convinşi că, prin activităţi de acest gen, de instruire şi dialog permanent în domenii ce pot îmbunătăţi calitatea vieţii în localităţile cu populaţie majoritar ucraineană, aflate în mare parte în zone de frontieră, reprezentanţii Uniunii Ucrainenilor din România aleşi în structurile administrative locale pot performa mai facil şi pot gestiona mai eficient temele, iniţiativele, proiectele şi programele de dezvoltare locală. Reprezentantii noştri vor răspunde astfel mai rapid şi mai performant nevoilor cetăţenilor care au avut încredere în ei şi i-au ales.

Prin astfel de reuniuni de instruire şi lucru, dezvoltăm totodată capacitatea comunităţilor locale de a alege şi derula proiecte care să genereze beneficii directe şi solide pentru comunităţile respective.

Prin astfel de reuniuni de instruire şi lucru, dezvoltăm totodată capacitatea comunităţilor locale de a elabora şi implementa proiecte de interes local şi regional cu finanţare europeană. Uniunea Ucrainenilor din România a facilitat în mod direct, în ultimii ani, depunerea unor proiecte cu fonduri europene în valoare de peste 50 de milioane de euro şi îşi dezvoltă în mod constant şi accelerat capacitatea autonomă de elaborare, scriere şi implementare a unor proiecte cu fonduri europene.

Fondurile europene, în multiple formate de accesare a acestora, de la cooperările transfrontaliere la programe operaţionale comune, reprezintă în continuare sursa financiară cea mai sigură pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităţilor locale din România (din zonele de frontieră şi nu numai), fundamentul dezvoltărilor acestora.

Prin astfel de reuniuni de instruire şi lucru, contribuim în mod direct la creşterea ratei naţionale de absorbţie a fondurilor europene.

Prin astfel de reuniuni de instruire şi lucru, la care participă parteneri instituţionali ai Uniunii din Ucraina şi Republica Moldova, participăm în mod direct la consolidarea rolului României în sprijinirea proceselor de integrare europeană a Ucrainei şi Republicii Moldova, la creşterea capacităţii de sprijin şi asistenţă a României în aceste procese.

Uniunea Ucrainenilor din România deţine resursele şi instrumentele necesare atingerii acestor obiective. Fiecare zi care trece rafinează, consolidează şi multiplică resursele şi instrumentele noastre de lucru în aceste domenii.

Deputat Nicolae Miroslav Petreţchi
Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale
Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].