Comunicat de presă - Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti
Screening oferit de 36 de medici dermatologi, endocrinologi şi pediatri
În perioada 12-17 august, turiştii aflaţi în concediu în sudul litoralului românesc vor putea fi beneficiarii unor consultaţii medicale oferite de către Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti prin Societatea Română de Dermatologie, Societatea Română de Endocrinologie şi Societatea Română de Pediatrie cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa.
Astfel, pentru al patrulea an consecutiv, campania de prevenţie 'Asumă-ţi să fii sănătos!' a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti va ajunge pe litoralul românesc şi va oferi turiştilor prezenţi în 5 staţiuni de la Malul Mării Negre consultaţii gratuite în specialităţile dermatologie, endocrinologie şi pediatrie.
'Devenit deja un eveniment anual de tradiţie, campania de prevenţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila -Asumă-ţi să fii sănătos!-revine anul acesta pe litoralul românesc pentru a oferi cât mai multe consultaţii medicale turiştilor aflaţi în această perioadă la Malul Mării Negre şi care vor alege să-şi sacrifice câteva zeci de minute din concediul de odihnă pentru o evaluare dermatologică, endocrinologică sau pediatrică şi în definitiv pentru siguranţa stării lor de sănătate' a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti.
Acesta a ţinut să adauge că 'având experienţa ediţiilor anterioare, când am înregistrat o creştere succesivă a numărului de turişti care au trecut pragul campaniei noastre de prevenţie, nutresc speranţa că anul acesta vom depăşi recordul consultaţiilor oferite anul trecut care s-a cifrat la 4.757 şi prin care au fost depistate 39 cazuri de suspiciuni legate de posibile afecţiuni tumorale de ordin dermatologic, multiple cazuri de hipertensiune arterială nediagnosticată până la acel moment sau cazuri de obezitate, dar şi de subnutriţie infantilă'
Pe parcursul celor şase zile ale Campaniei - Asumă-ţi să fii sănătos! -Litoral 2024, toţi cei care doresc să beneficieze gratuit de consultaţii dermatologice, endocrinologice şi pediatrice vor putea apela la profesionalismul celor 36 de medici (rezidenţi şi specialişti) care vor fi prezenţi în cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi spaţioase ale M.Ap.N. pe care vor fi afişate bannere ale campaniei) în următoarele staţiuni: Olimp, Neptun, Jupiter, Saturn şi Mangalia. Consultaţiile se vor face în perioada 12-17 august în intervalele orare 09.00 - 12.00 si 15.00 - 18.00, cu excepţia zilei de 17 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineţii.
Corturile vor fi amplasate lângă următoarele repere:
1. Olimp - plajă lângă Punct de Observaţie Salvamar/plajă Hotel Meduza
2. Neptun- plajă în zona punct Salvamar
3. Jupiter - plajă lângă Punct de Observaţie Salvamar
4. Saturn - plajă lângă punct SMURD
5. Mangalia - plajă în zona punct Salvamar
Screening privind riscul apariţiei cancerului cutanat
Societatea Română de Dermatologie continuă seria campaniilor de prevenţie Euromelanoma alăturându-se şi anul acesta proiectului Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti - 'Asumă-ţi să fii sănătos!' -Litoral 2024 oferind consultaţii medicale dermatologice tuturor turiştilor aflaţi pe litoralul românesc în perioada 12-17 august. De altfel, de-a lungul celor 10 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 30.000 de români au beneficiat de consultaţii dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care îşi pot expune pielea, dar şi cum se poate preveni apariţia unei afecţiuni cutanate.
Ca şi în ediţiile anterioare ale campaniei UMFCD - 'Asumă-ţi să fii sănătos', derulate la Malul Mării Negre, screeningul S.R.D. va evidenţia principalii factori consideraţi de risc înalt de către dermatologi în dezvoltarea cancerului cutanat:
- Utilizarea de solare;
- Expunere frecventă intenţionat la soare;
- Expunere în timpul activităţilor profesionale la soare;
- Expunere recreaţională la soare (de exemplu sport sau grădinărit);
- Istoric familial de melanom.
Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populaţia albă. Incidenţa lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade şi se află în continuă creştere, în contextul creşterii duratei de viaţă, îmbătrânirii populaţiei şi continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate.
Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul şi Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat şi este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de Carcinomul spinocelular CSC (20%).
Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate şi costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidităţii, mortalităţii şi costurilor economice şi sociale ale cancerelor cutanate. Coordonatorul echipei de medici dermatologi înscrişi în programul de voluntariat al campaniei UMFCD - 'Asumă-ţi să fii sănătos!' -Litoral 2024 va fi şi anul acesta Dr.Alin Nicolescu , medic care coordonează de altfel şi campaniile anuale Euromelanoma.
Accesaţi pagina web www.euromelanoma.org pentru a învăţa cum să depistaţi semnele cancerului de piele.
DESPRE SOCIETEATEA ROMANÄ DE DERMATOLOGIE
Societatea Română de Dermatologie (S.R.D.) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică de elită a medicilor dermatovenerologi din România, cu o îndelungată şi bogată tradiţie, afiliată Asociaţiei Medicale Romane (A.M.R.). SRD este principalul for profesional al medicilor dermatologi din România. În general, scopul Societăţii constă în creşterea performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale. organizează, în ţară, congrese naţionale, conferinţe, consfătuiri, simpozioane şi participă, prin delegaţii săi, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestări ştiinţifice. Anul acesta, Societatea Română de Dermatologie împlineşte 96 de ani de activitate.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitati www.srd.ro.
Screening pentru riscul de Osteoporoză şi Sindrom metabolic
În cadrul evaluărilor endocrinologice, 12 medici rezidenţi şi specialişti coordonaţi de către Prof.Univ.Dr. Cătălina Poiană care vor participa la campania de screening vor urmări stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică şi a fracturii de şold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum şi utilizarea chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză şi al fracturilor de fragilitate. De asemenea în cadrul campaniei de screening pentru sindromul metabolic se vor măsura: înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală, tensiunea arterială, glicemia.
De ce screening pentru osteoporoză?
Osteoporoza reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Osteoporoza este caracterizată de scăderea densităţii minerale osoase şi alterarea microarhitecturii ţesutului osos, creşterea fragilităţii oaselor şi, în consecinţă, creşterea riscului de fractură.
Osteoporoza afectează la nivel mondial aproximativ 21,2% din femeile peste 50 de ani şi 6,3% din bărbaţii din aceeaşi categorie de vârstă, ceea ce sugerează că aproximativ 500 milioane de femei şi bărbaţi la nivel global pot fi afectaţi de această boală. Osteoporoza cauzează mai mult de 8,9 milioane de fracturi anual, ceea ce presupune că la nivel mondial se produce o fractură la fiecare 3 secunde. (1)
Costurile legate de osteoporoză în România au fost estimate a se ridica în 2010 la 129 milioane euro. Se estimează o creştere la 151 milioane euro în 2025, reprezentând o creştere de 17%. (2) Pe lângă un cost semnificativ pentru societate, fracturile de fragilitate presupun, pentru cei afectaţi durere, suferinţă şi dizabilităţi semnificative, putând conduce chiar şi la deces.
De ce screening pentru sindrom metabolic?
Sindromul metabolic reprezintă un complex de factori de risc cardiovasculari şi metabolici şi este caracterizat prin prezenţa hiperglicemiei/rezistenţei la insulină, a obezităţii, a hipertensiunii arteriale şi a dislipidemiei. Înţelegerea sindromului metabolic este relevantă pentru identificarea pacienţilor care prezintă un risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare aterosclerotice şi diabet zaharat de tip 2.
În Europa, aproximativ 1/4 din populaţia adultă are sindrom metabolic, iar în SUA prevalenţa sindromului metabolic este de 34,2%. (3) Prevalenţa globală a sindromului metabolic în populaţia adultă din România este de 38,50% , fiind mai mare la bărbaţi (43,20%) decât la femei (34,20%). (4) Prevalenţa obezităţii (IMC ⼠30 kg/m²) la nivel mondial este anticipată să crească în anul 2035 la 24% din populaţia generală, faţă de 14% în 2020. În România se estimează creşteri dramatice ale obezităţii în anul 2035, de până la 35% din populaţia adultă. (5)
DESPRE SOCIETEATEA ROMANÄ DE ENDOCRINOLOGIE
Societatea Română de Endocrinologie (SRE) este o organizaţie ştiinţifică şi profesională independentă a medicilor endocrinologi din România, precum şi a altor specialişti cu activitate demonstrabilă în domeniul endocrinologiei. Societatea Română de Endocrinologie are drept scop: difuzarea informaţiei de specialitate, ridicarea nivelului ştiinţific şi tehnic al membrilor săi, îmbunătăţirea asistenţei curativo-profilactice de specialitate pe întreg teritoriul ţării, colaborarea cu alte societăţi şi organizaţii naţionale şi internaţionale în vederea afirmării şi creşterii prestigiului şcolii române de endocrinologie. ( https://www.sre.ro)
1. International Osteoporosis Foundation. Facts and Statistics. Available at: www.iofbonehealth.org/facts-statistics. Accessed August 9, 2023
2. Ivergard M et al Epidemiology and Economic Burden of Osteoporosis in Romania, Arch Osteoporosis, 2013
3. Metabolic Syndrome. [Updated 2020 Nov 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan
4. PREDATORR study. J Endocrinol Invest. 2016
5. World Obesity Atlas 2023
Evaluarea stării de nutriţie a copiilor şi evaluarea sănătăţii orale
Ca şi în ediţia de anul trecut a campaniei 'Asumă-ţi să fii sănătos!' a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti 12 medici pediatri vor fi prezenţi în 5 staţiuni de pe litoralul românesc şi vor evalua gratuit starea de nutriţie a copiilor în corelaţie cu unele variabile socio-economice şi familiale. În plus, prin intermediul unui chestionar vor fi evaluate unele aspecte care vizează sănatatea orală. Activităţile desfăşurate de medicii pediatri în această perioadă vor fi coordonate de către Prof. Univ. Dr. Doina Anca Pleşca, Preşedinte al Societăţii Române de Pediatrie şi de Conf. Univ. Dr. Anca Drăgănescu.
DESPRE SOCIETEATEA ROMANÄ DE PEDIATRIE
Societatea Română de Pediatrie (S.R.Ped.) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică de elită a medicilor pediatrii din România, cu o îndelungată şi bogată tradiţie în educaţia medicală continuă a numeroase generaţii de pediatrii, cu preocupări numeroase care vizează îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor prin creşterea rolului pevenţiei diferitelor afecţiuni. Societatea este afiliată Asociaţiei Medicale Romane (A.M.R.), reprezentând principalul for profesional al medicilor pediatrii din România. Scopul Societăţii Române de Pediatrie îl reprezintă creşterea performanţei profesionale. Dea lungul anilor vizibilitatea SRPed a crescut semnificativ prin organizarea de manifestări ştiinţifice de prestigiu national şi international respectiv congrese, conferinţe, simpozioane, mese rotunde. (Congresul international Europediatrics 2017, Congresul UMEMPS 2022, Conferinţa internaţională de Pediatrie 2024, etc). In colaborare cu Academia Americană de Pediatrie (AAP) şi Centru de control şi prevenire a bolilor din US (CDC) membrii societăţii au iniţiat încă din anul 2018 programe de prevenţie în domenii precum constientizarea luptei împotriva fumatului la copii şi adolescenţi.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să vizitati [email protected]
Istoricul ediţiilor anterioare ale campaniei de prevenţie a UMFCD
De la debutul campaniei 'Asumă-ţi să fii sănătos!'-a UMF 'Carol Davila' din Bucureşti, din luna august a anului 2021 şi până anul trecut, în cele trei ediţii consecutive s-au realizat 11.197 de consultaţii, în regim gratuit, în aproximativ 1.000 de ore în care medicii dermatologi, endocrinologi şi pediatri au interacţionat permanent cu turiştii care au apelat la serviciile medicale.
Numărul total al consultaţiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenţie 'Asumă-ţi să fii sănătos!'-Litoral 2021- 2.066 din care 913 - consultaţii de dermatologie pentru screening melanom; iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 709 consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 444 pentru screening osteoporoză.
Numărul total al consultaţiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenţie 'Asumă-ţi să fii sănătos!'-Litoral 2022- 4.374 din care 2.014 - consultaţii de dermatologie pentru screening melanom; iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 1.525 de consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 835 de consultaţii pentru screening osteoporoză.
Numărul total al consultaţiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenţie 'Asumă-ţi să fii sănătos!'-Litoral 2023- 4.757 din care 1.390 - consultaţii de dermatologie pentru screening melanom; 695 consultaţii pediatrice, iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 1.626 de consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 1.046 de consultaţii pentru screening osteoporoză.
Din punct de vedere dermatologic, anul trecut au fost depistate 39 cazuri de suspiciuni legate de posibile afecţiuni tumorale (10 suspiciuni/carcinomspino-celular, 27 suspiciuni /carcinombazo-celular şi 2 suspiciuni /melanom). Dintre cei 695 de copii evaluaţi în campania din 2023 (52% fete şi 48% băieţi), 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, 4% fiind supraponderali, iar 8% subponderali. Tot în cadrul campaniei de prevenţie derulate anul trecut, în aria endocrinologiei, un sfert dintre pacienţii consultaţi aveau hipertensiune diagnosticată în tratament însă un procent de 13,12 % au prezentat valori ale tensiunii arteriale sugestive pentru hipertensiune arterială nediagnosticată până în prezent.
Campania ce va fi realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Pediatrie (SRP) cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, al Ministerului Apărării Naţionale şi al SALVAMIRAL Constanţa , se va derula în perioada 12 - 17 august şi va beneficia de voluntariatul medicilor rezidenţi şi specialişti, precum şi de suportul coordonatorilor principali ai acestui eveniment: Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rector al UMFCD., Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Prorector al U.M.F.C.D., Preşedinte al S.R.P.- Prof. Univ. Dr. Doina Pleşca, Dr. Alin Nicolescu, Secretar General S.R.D. , Prof. Univ. Dr. Magda Constantin şi Ec. Cristina Ecaterina Schipor, Director Executiv al D.S.P. Constanţa.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].