Comunicat de presă - Universitatea Politehnica Timişoara
Sesiunea de admitere din toamna acestui an aduce o nouă premieră naţională pentru Universitatea Politehnica Timişoara. Programul de studii de licenţă 'ROBOTICA', în sistem dual, unic în România, a fost autorizat de către Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, iar UPT va organiza prima sesiune de admitere chiar în toamna acestui an, pentru 25 de locuri, în perioada 22 august - 10 septembrie 2024.
Programul de studii universitare în sistem dual reprezintă o formă de învăţământ inovatoare care combină cunoştinţele teoretice dobândite în cadrul universităţii cu experienţa practică obţinută prin parteneriate cu companii din diverse industrii. Această abordare oferă studenţilor oportunitatea de a-şi dezvolta abilităţile profesionale încă din timpul studiilor şi de a facilita tranziţia de la educaţie la piaţa muncii.
Programul de studii Robotica, în sistem dual, se organizează în parteneriat cu 5 companii multinaţionale de prestigiu din Timişoara: Continental Automotive, Flex, Continental Automotive Products, Draexlmaier şi Hamilton Central Europe. Toţi studenţii vor beneficia de bursă, pe tot parcursul studiilor, în cadrul acestui program, prin intermediul proiectului finanţat prin PNRR, al cărui lider este UPT.
Sistemul dual de educaţie în domeniul roboticii prevede ca 50% din activităţile didactice să se desfăşoare în universitate - cursuri, iar restul de 50% să se desfăşoare în companie - laboratoare, seminarii, proiecte, practică. Studenţii au ocazia să-şi construiască o reţea profesională încă din timpul studiilor, ceea ce poate facilita obţinerea unui loc de muncă atractiv după absolvire. Experienţa practică acumulată şi relaţiile dezvoltate cu companiile partenere sunt atuuri care permit un grad de angajabilitate superior absolvenţilor acestui program.
Planul de învăţământ aferent acestui program de studii este orientat pe disciplinele de specialitate şi învăţarea aplicată, astfel încât studenţii îşi pot aplica imediat cunoştinţele teoretice în contexte reale, ceea ce consolidează înţelegerea şi retenţia informaţiilor, având acces la tehnologiile de vârf din cadrul companiilor.
'Lansarea programului de studii în Robotică în sistem dual de către Universitatea Politehnica Timişoara reprezintă un pas important în pregătirea viitoarei generaţii de specialişti în robotică. Acest program oferă o combinaţie ideală de teorie şi practică, asigurând studenţilor o educaţie completă şi adaptată cerinţelor actuale ale pieţei muncii, precum şi acces la cele mai moderne tehnologii. Universitatea Politehnica Timişoara se poziţionează, astfel, ca un lider în inovaţia educaţională, adaptându-se continuu la noile tehnologii şi cerinţele dinamice ale pieţei forţei de muncă a viitorului. Prin implementarea unor programe de studii moderne şi colaborări strânse cu industria, UPT oferă studenţilor oportunitatea de a dobândi competenţele necesare pentru a excela în carierele lor' , a declarat conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.
UPT este liderul Consorţiului Regional pentru Învăţământ Dual Vest Timişoara, format din 32 de parteneri (UVT, USV, Primăria Timişoara, Inspectoratul Şcolar, licee tehnologice şi companii de top din regiune) şi liderul proiectului de peste 25 de milioane de euro, finanţat prin PNRR, ce va construi Campusul regional pentru învăţământ dual din Timişoara, urmând să asigure ruta integrată de învăţământ dual la toate nivelurile în regiunea de Vest.
UPT contribuie la dezvoltarea educaţională şi economică a regiunii şi prin participarea activă în consorţiile pentru învăţământ dual din Arad şi Hunedoara, beneficiare la rândul lor de finanţare PNRR. Programele educaţionale inovatoare şi parteneriatele strategice regionale ale UPT facilitează, astfel, tranziţia către meseriile viitorului şi dezvoltarea regională inteligentă şi sustenabilă în Vestul ţării.
Detalii despre regulamentul de admitere sunt disponibile pe admitere.upt.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].