Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Programului "Grantul pentru tineri cercetători REGELE CAROL I" intră în consultare publică

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID) lansează astăzi procesul de consultare publică pentru proiectul de Hotărâre de Guvern de modificare şi completare a Hotărârii Guvernului nr. 403/2017 privind aprobarea Programului de granturi pentru cercetare-dezvoltare şi inovare "Grantul pentru tineri cercetători REGELE CAROL I"

Proiectul de act normativ asigură, pe de-o parte, o flexibilizare şi o claritate a procesului de acordare a Grantului "REGELE CAROL I", făcându-l operaţional, iar, pe de altă parte, actualizarea valorii granturilor, astfel încât acestea să devină atractive pentru studenţi.

"Din prima zi de mandat la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării am ştiut ca am o datorie morală faţă de toţi tinerii performanţi din România să fac mai mult decât până acum. Să mă asigur că le oferim un sprijin concret. Am lansat deja Programul Henri Coandă, care se află deja în avizare interministerială, iar operaţionalizarea Grantului Regele Carol I este un pas complementar.

Programul are un obiectiv cheie: întărirea legăturilor între olimpicii din România şi institutele noastre de cercetare, pentru a valorifica în ţară această resursă umană strategică.

Deşi programul datează din 2017, acesta nu a fost niciodată implementat, din cauza condiţiilor restrictive, a procedurii şi a termenelor neclare privind depunerea cererilor. De aceea, nu există niciun bursier Carol I în ultimii cinci ani.

Iniţiativa noastră corectează aceste lipsuri. Totodată, valoarea actualizată a grantului este necesară din cauza inflaţiei, precum şi datorită obligaţiei ca beneficiarul să se angajeze, pe o durată de minimum 4 ani, într-un institut sau organizaţie de cercetare-dezvoltare din România, astfel cum sunt definite acestea de OG nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică", a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Majorarea valorii granturilor se va face după cum urmează:

Pentru laureaţii la olimpiade internaţionale:
- 6.000 euro pe an pentru medalia de aur/ premiul I;
- 5.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II;
- 4.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III;
- 3.500 euro pentru menţiune;

Pentru laureaţii la olimpiade naţionale:
- 4.000 euro pe an pentru medalie de aur/premiul I;
- 3.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II;
- 3.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III;
- 2.500 euro pentru menţiune;

Pentru participarea la evenimente ştiinţifice internaţionale şi/sau pentru protecţia drepturilor de proprietate intelectuală: 1.000 euro/an pentru fiecare participant la grant;

Pentru o echipă formată din cel puţin 2 studenţi, din care minim unul olimpic, proveniţi din una sau mai multe universităţi, pentru materiale, subansamble şi subcontractări pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate în echipă, cu care aceasta se prezintă şi se clasifică la concursuri internaţionale de prestigiu: 5.000 euro pe echipă de 2/an, cu creşterea cuantumului în funcţie de numărul studenţilor membri ai echipei formate.

Proiectul de HG oferă posibilitatea beneficiarilor grantului de a-şi alege un mentor pe durata cercetării, care să asigure o coerenţă şi o finalitate a procesului de cercetare.

Mai multe detalii, proiectul de HG şi Nota de Fundamentare se găsesc pe site-ul MCID la link-ul: https://www.research.gov.ro/ro/articol/1029/transparenta-decizionala

În măsura în care există propuneri de completare şi/sau modificare, acestea pot fi transmise pe adresa de e-mail [email protected], prin fax: +4021 312.66.17, sau prin depunere la sediul MCID din str. Mendeleev, nr. 21-25, cod 010362, Bucureşti.

Scurt istoric:
În anul 2017, Guvernul României a adoptat Hotărârea Guvernului nr. 403/2017 privind aprobarea Programului de granturi pentru cercetare-dezvoltare şi inovare "Grantul pentru tineri cercetători REGELE CAROL I" care drept obiective generale valorizarea investiţiei naţionale în educaţie prin atragerea de studenţi de înaltă performanţă către cariere profesionale în domeniul cercetării, dezvoltarea în ţara noastră a unei generaţii de cercetători, cu viitoare performanţe confirmate la nivel internaţional, în vederea susţinerii procesului de creştere a competitivităţii în economie şi creşterea vizibilităţii unităţilor şi instituţiilor de cercetare- dezvoltare şi inovare din România.

În anul 2019, Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 221/2019 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 403/2017 privind aprobarea Programului de granturi pentru cercetare-dezvoltare şi inovare "Grantul pentru tineri cercetători REGELE CAROL I" prin care a actualizat valoarea granturilor şi a încercat flexibilizarea programului.