Vizita în Republica Moldova a şefului Statului Major al Apărării

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a efectuat, în perioada 21-22 septembrie, o vizită oficială în Republica Moldova. Programul a inclus întrevederi cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, şi comandantul Armatei Naţionale, generalul de brigadă Eduard Ohladciuc, respectiv participarea la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului multinaţional anual "Scutul de foc".

Agenda discuţiilor a vizat analiza situaţiei regionale de securitate, evaluarea cooperării militare bilaterale, precum şi angajamentele celor două armate în cadrul organismelor internaţionale.

Ministrul Anatolie Nosatîi a apreciat contribuţia ţării noastre la procesul de reformare a armatei din Republica Moldova, reiterând că România rămâne, şi pe această linie, un partener strategic valoros. Oficialii au apreciat relaţiile de cooperare dintre forţele armate române şi moldovene, în special în domeniul instruirii. Exerciţiile comune constante şi participarea militarilor din Republica Moldova la stagii de pregătire în România reprezintă vectori ai intensificării colaborării dintre cele două instituţii ale apărării. În context, generalul Petrescu a menţionat că Armata României va continua să sprijine efortul de modernizare, ridicare a capacităţii operaţionale şi a nivelului de interoperabilitate al Armatei Naţionale a Republicii Moldova.

Şefii Apărării au identificat perspective practice privind instruirea forţelor în baza planului de cooperare al Comisiei militare mixte româno-moldovene. Generalul Petrescu a evidenţiat faptul că solidaritatea şi coeziunea dintre militari se realizează, în primul rând, prin exerciţiile desfăşurate în comun. "Instruirea forţelor şi dialogul permanent la nivelul statelor majore reprezintă priorităţi pentru echipa de comandă a Statului Major al Apărării. Avem un parteneriat strategic care are rezultate excelente. Alături de colegii din Republica Moldova apărăm aceleaşi valori, avem obiective comune. Planurile noastre vor fi duse la îndeplinire", a afirmat şeful Apărării din România.

Un obiectiv important al vizitei l-a constituit participarea la Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului "Scutul de Foc". Evenimentul major de instruire a reunit militari din Republica Moldova, România şi din Statele Unite. Antrenamentul multinaţional a urmărit, în principal, creşterea interoperabilităţii între trupele participante pentru executarea operaţiilor militare de stabilitate şi sprijin al păcii. Şeful român al Apărării a declarat că "e a doua oară când particip la seria anuală a Scutului de foc. Exerciţiul este un indicator al progresului în domeniul instruirii comune româno-moldovene. În continuare, voi fi prezent la secvenţele principale din programul de instruire a forţelor. Îmi voi menţine angajamentul de a fi alături de militari pentru a susţine efortul pe care îl depun în poligoanele naţionale şi multinaţionale de instrucţie."

Biroul de presă