Campania "Educaţie fără violenţă", ajunsă la final. O elevă din Piteşti, premiată

Adrian Dumitru Bughiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş, a participat astăzi, 22 septembrie 2022, la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş, la premierea campaniei "Educaţie fără violenţă".

Derulată pe parcursul celui de al doilea semestru al anului şcolar la nivelul întregului judeţ, "Educaţie fără violenţă" a fost o campanie de prevenţie a fenomenului de violenţă juvenilă iniţiată de DGASPC Argeş şi Consiliul Judeţean Argeş prin ATOP, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul de Poliţie al judeţului Argeş, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Argeş, Poliţia Locală Piteşti, Corpul Naţional al Poliţiştilor şi Consiliul Judeţean al Elevilor Argeş.

Campania a presupus sesiuni informative în 31 de şcoli şi licee din Argeş, diseminarea de pliante şi afişe, promovarea printr-un spot radio şi video, prin social-media şi crearea unui site dedicat - bullyn.ro. Prin intermediul acestei platforme, elevii au putut completa un formular şi au participat la un concurs.

Din cei aproape 1700 de tineri care au aplicat, Marghiolu Alexia Gabriela, de la Şcoala Gimnazială "Mircea cel Bătrân" din Piteşti a câştigat premiul cel mare - un smartphone. Ea a primit premiul de la Sebastian-Mihai Zidaru, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Argeş al elevilor.

"Am spus acum câteva luni, atunci când am avut debutul acestei campanii, că îmi doresc foarte mult să avem rezultate cât mai bune. De ce am spus acest lucru? Pentru că mi se pare foarte important ca un număr cât mai mare de copii şi chiar de adulţi să conştientizeze existenţa acestui fenomen şi să înţeleagă gravitatea lui. Şi, în mod special, să acţioneze împotriva bullyin-gului. Sunt convins că fiecare dintre noi am fost cel puţin martorii unor astfel de comportamente care pot afecta emoţional, pe termen lung, copii, cu reverberaţii chiar şi în viaţa de adult.

Văzând cifrele şi ţinând cont că această campanie nu s-a derulat pe o perioadă de timp prea îndelungată - faptul că această campanie a ajuns în peste 30 de şcoli şi licee din judeţ, nivelul de implicare inclusiv pe Facebook al copiilor, faptul că aţi ţintit şi mijloacele de comunicare din social media - Instagram/ Facebook intens folosite de copii şi unde se poate face şi o viralizare a mesajului, sunt încrezător că ne-am atins obiectivul.

Am intrat şi pe site-ul creat special - bullyn.ro, am văzut că au fost destul de mulţi cei care l-au accesat, îmi doresc să continue activitatea şi de acum încolo şi să devină şi mai interactiv.

Eu vreau să vă mulţumesc tuturor instituţiilor implicate, de la ATOP la DGASPC, Inspectoratului Şcolar, Jandarmeriei şi Poliţiei, Poliţiei Locale Piteşti şi Corpului Naţional al Poliţiştilor, şi în mod special Consiliului Judeţean al Elevilor, care cred că, prin puterea de diseminare şi mai ales de convingere în rândul elevilor, a avut un rol semnificativ în reuşită acestui proiect. Veţi găsi în noi, oricând, un partener şi vă asigur că vom continua astfel de proiecte împreună", a precizat Adrian Dumitru BUGHIU, vicepreşedinte CJ Argeş.

"Sunt bucuroasă că am reuşit să implementăm acest proiect finanţat de Consiliul Judeţean Argeş, proiect care va continua într-o formă sau alta şi se va extinde prin atingerea şi altor teme de interes pentru elevi. Am mers împreună în şcoli şi am derulat acele şedinţe de consiliere, am vorbit cu elevii - specialiştii noştri şi specialiştii celorlalţi parteneri" - Tatiana Eftime, director general DGASPC Argeş.

"Discuţiile pentru acest proiect au început de aproximativ un an de zile, încercând să continuăm activităţile din anii precedenţi. Am încercat să aducem în prim plan un subiect prezent în viaţa de zi cu zi, mai ales în viaţa elevilor. Suntem părinţi, implicaţi direct în această problematică. Am simţit-o şi eu, fiind părinte de copii care erau la un moment dat la şcoală. Mai sunt şi alte subiecte care ar trebui abordate şi în curând vom derula un nou proiect care va viza consumul drogurilor" - Viorel Enache, consilier judeţean, preşedinte ATOP.

"Sunt tată a trei copii, dintre care doi sunt elevi. Acest proiect a fost a avut succes şi pentru că unul dintre copii mei, după ce a vizionat videoclipul, a fost victima unui astfel de eveniment la şcoală. Am trăit, aşadar, pe viu, efectele acestui proiect. Felicitări tuturor că acest proiect a fost implementat şi pentru că a avut acest succes" - Bogdan Ivan, consilier judeţean, membru ATOP.

"Acest proiect a luat naştere după ce Consiliul Judeţean al Elevilor a realizat un sondaj în rândul elevilor în urma căruia a rezultat că bullying-ul este o problemă cu care elevii se confruntă zilnic în unităţile şcolare. Chiar dacă timpul efectiv al campaniei a fost destul de scurt, ne-am bucurat de un feed-back destul de bun, lucru care poate fi confirmat şi de reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor care au fost prezenţi alături de noi în fiecare şcoală"- Stancu Gabriela, educator.

"În accepţiunea noastră acţiunea a fost una foarte reuşită. A fost o comunicare utilă între instituţii. Noi suntem deschişi oricăror iniţiative şi vrem să fim un sprijin real pentru comunitatea din care facem parte. Cu atât mai mult că a fost vorba de un subiect sensibil, m-a bucurat unitatea de care am dat dovadă. Comunitatea elevilor avea nevoie de această consultare, de această informare privind bullying-ul. Consider că această campanie a fost foarte reuşită" - Sebastian Mihai-Zidaru, vicepreşedinte Consiliul Judeţean al Elevilor Argeş.