Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea consultări cu omologul ceh la Praga, în contextul deţinerii de către Republica Cehă a Preşedinţiei Consiliului UE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va avea joi, 18 august 2022, la Praga, consultări bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Jan Lipavsky, în cadrul vizitei pe care şeful diplomaţiei române o efectuează în Republica Cehă, la invitaţia omologului ceh.

Vizita la Praga a ministrului afacerilor externe se va concentra pe cooperarea româno-cehă în cadrul Uniunii Europene, cu accent pe coordonarea poziţiilor celor două state în contextul deţinerii de către Republica Cehă a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, în semestrul curent al anului 2022. De asemenea, vizita constituie o oportunitate importantă pentru reconfirmarea caracterului solid al relaţiei dintre România şi Republica Cehă, dinamizarea dialogului politic bilateral şi intensificarea cooperării economice şi sectoriale.

Totodată, cei doi miniştri de externe vor aborda în cadrul consultărilor subiecte de actualitate de pe agenda regională, europeană şi de securitate, cu accent pe implicaţiile multiple ale războiului ilegal al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv din perspectiva gestionării crizei alimentare, a impactului crizei asupra altor state, precum Republica Moldova, a securităţii energetice şi a demersurilor necesare pentru vederea reducerii dependenţei energetice de Federaţia Rusă. Discuţiile vor ocaziona şi un schimb de opinii privind extinderea Uniunii Europene şi implementarea concluziilor Conferinţei privind viitorul Europei. În egală măsură, ministrul Bogdan Aurescu va aborda în cadrul consultărilor şi stadiul aderării României la spaţiul Schengen.

Cei doi miniştri vor discuta şi cooperarea celor două state în cadrul NATO şi punerea în aplicare a deciziilor Summitului aliat de la Madrid, mai ales privind consolidarea şi eficientizarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în perspectiva reuniunii miniştrilor afacerilor externe ai Alianţei pe care ministrul român de externe o va găzdui la Bucureşti la finalul lunii noiembrie 2022.