Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a convocat miercuri, 17 august 2022, alături de secretarii de stat Sorin Moise, Dragoş-Costin Telehuz şi Iulian Bucur şi de secretarul general, Adrian Savu, o întâlnire de lucru organizată cu directorii Direcţiilor Agricole din toate judeţele României (DAJ).

Desfăşurată la sediul MADR, întâlnirea a vizat o analiză a activităţilor din agricultura fiecărui judeţ având în vedere faptul că s-a încheiat recoltatul în mare parte la culturile însămânţate în toamna anului 2021 şi a început recoltatul la floarea soarelui şi porumb. De asemenea, ministrul i-a îndemnat pe directorii direcţiilor agricole să meargă în teren şi să ia contact cu fermierii pentru a afla problemele cu care se confruntă şi a-i sprijini în identificarea celor mai bune soluţii.

Totodată, în cadrul întâlnirii, directorii generali ai direcţiilor tehnice din MADR au prezentat pe scurt principalele noutăţi ale programelor aflate în derulare, direcţiile prioritate ale viitorului Plan Naţional Strategic (PNS) şi etapele parcurse până la acest moment în negocierea cu Comisia Europeană. Cu această ocazie, conducerea MADR a comunicat colegilor din teritoriu sarcinile referitoare la informarea fermierilor cu privire la elaborarea Ghidului de bune practici agricole privind efectele generate de schimbările climatice, la inventarierea suprafeţelor de irigat şi evoluţia lucrărilor la sistemul de irigaţii, modificările aduse cadrului legal ce reglementează amenajamentele pastorale etc.

La rândul lor, directorii executivi au expus situaţii punctuale cu care se întâlnesc în implementarea programelor de minimis ale MADR, iar ministrul Petre Daea i-a asigurat de tot suportul său şi al colegilor din instituţie, astfel încât toate obiectivele stabilite să fie duse la îndeplinire.

"Consultanţa şi informarea fermierilor vor constitui elemente extrem de importante în activitatea pe care o veţi desfăşura în viitoarea Politică Agricolă Comună, motiv pentru care vă îndemn să fiţi liantul dintre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi agricultori să reuşim să atingem performanţele pe care ni le propunem", a afirmat ministrul Petre Daea, în cadrul întâlnirii.

La şedinţa de lucru au fost prezenţi Paulina Gabor, director general al Autorităţii Naţionale Fitosanitare, Elena Tatomir, director general al Direcţiei Generale Politici Agricole, Dana Rebega, director general al Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală, Elena Filip, director al Direcţiei de Îmbunătăţiri Funciare şi Fond Funciar şi Amelia Rus, director general al Direcţiei Generale de Politici în Industrie Alimentară şi Comerţ.