Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Buletin informativ

Sesizare prezenţă urşi în zona Cabanei Izvorul Muntelui

Marţi, 16 august, în jurul orei 19.00, în urma unui apel la 112, un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Bicaz - Izvorul Muntelui a fost direcţionat în localitatea Izvorul Muntelui, unde a fost semnalată prezenţa unui urs în zona Cabanei Izvorul Muntelui.

La sosirea jandarmilor, ursul nu mai era prezent în zona indicată, dar au rămas în zonă pentru monitorizare şi pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent, având în vedere că la cabană erau cazaţi şi turişti, intervenţia încheindu-se după aproximativ trei ore.

Apelantul, cabanierul de la Cabana Izvorul Muntelui a relatat jandarmilor că în ziua precedentă ursul i-a atacat doi porci aflaţi într-o anexă a cabanei, la marginea pădurii, iar înainte de efectuarea apelului la 112 a observat din nou prezenţa a doi urşi în zona cabanei.

Localnicii au fost anunţaţi despre pericol de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ prin mesaj RO-ALERT. La faţa locului au fost prezenţi reprezentanţi ai Primăriei Bicaz (Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă), un echipaj de prim ajutor SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Neamţ şi un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Bicaz- Izvorul Muntelui.

De la începutul anului şi până în prezent, jandarmii nemţeni au intervenit la 11 sesizări făcute prin apel la 112 care semnalau prezenţa urşilor, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, în apropierea gospodăriilor, în localităţile montane din judeţul Neamţ, în special Tazlău, Bicaz-Chei, Izvorul Muntelui, Dămuc, dar şi pe traseele turistice din Masivul Ceahlău. De cele mai multe ori, la sosirea jandarmilor, ursul nu mai era prezent în apropierea gospodăriei. Cu toate acestea, jandarmii au mai rămas în zonă pentru monitorizare şi pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Din cele relatate de apelanţi echipajului de jandarmerie ajuns la faţa locului, urşii le-au provocat şi pagube materiale, atacând animalele din gospodărie. Au fost şi situaţii însă în care prezenţa ursului s-a confirmat şi echipajul de jandarmerie a procedat la îndepărtarea acestuia către pădure.

Ca urmare a repartizării apelului prin SNUAU 112 sau a sesizării prin altă modalitate, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Neamţ desfăşoară următoarele activităţi:
A) înştiinţează telefonic şi/ sau prin alte mijloace de comunicare la distanţă instituţiile şi/ sau persoanele cu atribuţii în domeniu;
B) solicită date şi informaţii care să conducă la stabilirea nivelului de risc al intervenţiei;
C) deplasează la faţa locului efectivele de jandarmi aflate în serviciu;
D) evaluează situaţia şi riscurile de agresiune generate de către exemplarele de urs, respectiv prezenţa umană în zonă, factori ce pot provoca dezvoltarea spontană a agresivităţii, şi comunică datele către ceilalţi membri ai echipei de intervenţie;
E) asigură măsurile de ordine şi de protecţie a zonei în care s-au produs sau există pericolul de producere a unor situaţii care pun în pericol viaţa, integritatea fizică a persoanelor sau bunurile acestora;
F) delimitează perimetrul şi restricţionează accesul în zona unde există pericolul unei agresiuni;
G) îndepărtează alte persoane care nu îşi justifică prezenţa şi avertizează populaţia prin semnale acustice şi luminoase;
H) asigură accesul celorlalte instituţii specializate de intervenţie pentru desfăşurarea activităţilor specifice;
I) participă la organizarea şi desfăşurarea de acţiuni menite a alunga exemplarul de urs din zona incidentului;
J) participă la scoaterea persoanei/ persoanelor agresate din zona de pericol;
K) asigură protecţia personalului care încearcă imobilizarea exemplarului de urs prin tranchilizare pe timpul desfăşurării intervenţiei;
L) stabileşte şi menţine contactul permanent cu instituţiile şi/ sau persoanele cu atribuţii în domeniu.

Sesizarea cazurilor în care este necesară intervenţia imediată se face de către orice persoană prin apelarea numărului unic de urgenţă 112.

Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor se efectuează gradual, prin analizarea la faţa locului de către echipa de intervenţie a nivelului de risc stabilit potrivit Procedurii privind modul de acţiune a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de specia Ursus arctos (urs brun), prevăzută în anexa nr. 2 la Ordonanţa de Urgenţă nr. 81 din 21 iulie 2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Echipa de intervenţie este formată din:
A) primarul/ viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul,
B) personalul structurilor de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezenţa exemplarului de urs;
C) personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului care a încheiat contract de prestări servicii de permanenţă/ intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate prevăzute de prezenţa ordonanţă de urgenţă, în zona unde s-a produs evenimentul;
D) medicul veterinar.

Conducătorul echipei de intervenţie este primarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul sau, după caz, viceprimarul, în calitatea sa de conducător al comitetului local pentru situaţii de urgenţă.

Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual prin următoarele metode:

A) alungare prin diverse mijloace;
B) tranchilizare şi relocare;
C) extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Decizia privind utilizarea uneia dintre metodele enumerate mai sus este luată de către conducătorul echipei de intervenţie prin raportare la nivelul de risc constatat la faţa locului.

Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul

AGERPRES nu îşi asumă responsabilitatea pentru informaţiile conţinute de comunicatele primite şi publicate în fluxul de ştiri sau pe site-ul public. Responsabilitatea conţinutului aparţine exclusiv emitentului comunicatului de presă.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES nu poate fi trasă la răspundere pentru informaţii inexacte/false transmise de către emitenţii comunicatelor de presă.

AGERPRES îşi rezervă dreptul de a nu publica comunicatele de presă care conţin exprimări injurioase, atacuri la persoană şi/sau acuzaţii, încălcări ale drepturilor altor persoane, garantate de Constituţia României.

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected].

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.